Właśnie próbuję tego uniknąć, bo przymierzam się do wymiany całego chłodzenia :-)
Właśnie próbuję tego uniknąć, bo przymierzam się do wymiany całego chłodzenia :-)
Nein! Mein Schnitzel!
Ostatnio zwrócił się do mnie znajomy z polecenia, chcąc zlecić przed zimą wymianę płynu chłodniczego w swoim e46 320d.
Rzecz nie przedstawiała problemu, zaproponowałem zakup płynu Dynagel, który z moich doświadczeń robi robotę.
Moje zdziwienie było spore, gdyż prosząc o zakup płynu we własnym zakresie, miałem zamiar ustrzec się od domysłów, że przy zastosowaniu niewiadomego płynu wykonawca będzie mógł coś "skrobnąć", a dzień później zleceniodawca powiadomił mnie o rezygnacji z zakupu wskazanego płynu ze względu na cenę.
Zrezygnowałem z dalszej realizacji tej misji, nie wdając się w wyjaśnianie jakimże to opłacalnym chłodziwem zleceniodawca chciał serwisować to e46 w miejsce wody, którą była zalana.
Czarne e32 w benzynie!
A Havoline ktoś stosował? Ponoć też jest dobry
Polecam Prestone ;)
O Havoline nic nie słyszałem. O Prestone już bardziej.
Tak sobie myślę - płyn to płyn, ale w M62 jednak jest ta wysoka temperatura no i nie życzyłbym sobie, żeby po dwóch sezonach twardniały gumowce po kiepskim płynie.
Nein! Mein Schnitzel!
Też ostatnio przerabiałem temat wymiany płynu chłodzenia i zdecydowałem się na koncentrat HEPU. Doradca w Inter Cars powiedział że to najlepszy jaki mają,producent niemiecki a cena za opakowanie 1,5l 41 zł. Kupiłem 3l resztę wody destylowanej wlałem i liczę że będzie dobrze.
Kupiłem w wakacje jak robiłem pompę wody i niech drzwi trzasną to K2. To, że w płynie pływały jakieś fusy typu poszatkowanej chusteczki higienicznej to pikuś. Pod nakrętką jest zazwyczaj taka biała pianka. Płyn to delikatnie rozpuścił czego nie zauważyłem i zalewając układ prawie ze łzami w oczach patrzałem jak ten piankowy kapeć wpada do zbiorniczka wyrównawczego i siłą ciągu poszło w węża. Musiałem włazić na kanał, zlać płyn ze zbiorniczka, odpiąć wąż idący do silnika, wracać na górę i dmuchać w drugiego węża, żeby kapeć wyleciał. Nie polecam.
"W czasie deszczu gdy wiatr wieje, słychać Alfę jak rdzewieje."
A jeśli ja mam tylko nieznaczy ubytek pod korkiem to mogę dodać np. tego Prestone czy Ori czy lepiej wymienić cały płyn chłodniczy??