Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Jazda z nogą w gipsie :)

Początkujący Użytkownik Awatar Lover BMW
    BMW
    E38 740iA

Jazda z nogą w gipsie :)

Witam :D mianowicie, wyszedłem ze szpitala, obyło się bez operacji o której wspominałem, mam nogę w gipsie ale po samo udo, całą! Jednak do 7-emki nie miałem większego problemu wejść:p Teraz nasuwa mi się pytanie, co będzie jeżeli podczas kontroli policja bedzie kazała mi wyjść z auta? heheh Mam spodziewać się mandatu? zabrania auta na lawete? czy może odebrania prawka nawet? był ktoś już w takiej sytuacji? Na dniach dodam zdjęcia bmw:) Pozdrawiam

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e65 730d :)
    a masz automat? Ktora noga w gipsie? Wydaje mi sie ze jak masz automat i w gipsie jest lewa noga to nic nie stoi na przeszkodzie. Lewa noga i tak jest nie uzywana,wiec teoretycznie masz przystosowany samochod do takiej jazdy :P

BMW
    E38 740iA
    lewa noga jest w gipsie, jest też i automat, ale słyszałem ze i tak stwarzam zagrożenie w ruchu, gdyż jak mnie noga zaboli to nie zapanuje nad autem, co jest dla mnie absurdalne, bo każdego może noga zaboleć i nie tylko :)

Doświadczony Użytkownik Awatar Roobs
    BMW
    E65 740D, E71- X6
    ja jeździłem ze złamaną nogą ( gips) nie dać się...złapać :D
    Przypuszczam że byłyby trudność przy kontroli, może ktoś szperał w kodeksie to podpowie.

Doświadczony Użytkownik Awatar technics
    BMW
    octavia 1.9tdi ex e65 745 2002 rok ex e38 735
    Mam w polsce kolege , nie ma lewej reki . Urwalo my przy lokciu w stoczni gdynia . Autem jezdzi tak ze nie jeden pelno sprawny byl by w szoku , oczywiscie auto zupelnie zwykle i manual . Pozatym z auta sie nie wysiada przy kontroli .

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e65 730d :)
    a mial kontrole? Z calym szacunkiem dla kolegi, ale jesli trafi na upartego gline to moze miec duzy problem. Brak jednej nogi w automacie i tak nic nie zmienia, jednak reka..bardzo duzo.. :(

BMW
    E38 740iA
    teoretycznie podczas rutynowej kontroli się nie wysiada, ale jeśli sprawdzają trzeźwość czy cokolwiek innego, chociazby bagażnik, czy też prędkość na zapisie, wówczas trzeba isc usiaść do radiowozu i wtedy zobaczą że wysiąść będe miał kłopot:)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 750il 1995 & E34 535i 1990
    W czasie kolizji drogowej policjant może określić, iż twoja sprawność psycho-fizyczna była ograniczona i to właśnie Ty przyczyniłeś się do danej kolizji.
    Mało tego - policjant może zgłosić w drodze postępowania rozpatrzenie sprawy Sądowi Grodzkiemu i wtedy rozpatrzenie tego jest już w kwestii sądu.
    A jeszcze aby było śmieszniej to jeśli sąd wyda orzeczenie na twoją niekorzyść to Towarzystwo ubezpieczeniowe ma prawo (powtarzam ma prawo) odmówić wypłaty odszkodowania poszkodowanemu i w tym przypadku Twój portfel troszkę uszczupleje. Tego jeszcze mało ponieważ policja w tym przypadku ma prawo dokonać holowania na parking policyjny (przepisy szczególne o zagrożeniu w ruchu drogowym.
    To co opisałem to nie wszystko ponieważ każdy policjant szukając wyników w swojej pracy w czasie kontroli (rutynowej) ma prawo do oceny twego stanu i ma go prawo dowolnie interpretować i wtedy zrobi to samo co w trakcie kolizji. najlepiej mieć zaświadczenie od lekarza, iż nie utrudnia to w prowadzeniu pojazdu - to tak jak w czasie kobiety w ciąży i ludzi z denkami od musztardówki w okularach. To załatwi Ci wszelkie problemy.
    Jeśli jest nadgorliwy to pociągnie dalej aby móc wykazać się wynikiem ze służby - on jest z tego rozliczany a to nie lada wynik - w punktacji policji jest to w rubryce jazda bez uprawnień, pod wpływem środków odurzających (alkohol, narkotyki, używki zabronione)
    Art. 96. § 1. Właściciel, posiadacz, użytkownik lub prowadzący pojazd,
    który:

1) (102) dopuszcza do prowadzenia pojazdu na drodze publicznej lub w
    strefie zamieszkania osobę nie mającą sprawności fizycznej lub
    psychicznej w stopniu umożliwiającym należyte prowadzenie pojazdu.
    KODEKS WYKROCZEŃ
    znalezione w necie
    pozdro

Doświadczony Użytkownik Awatar Roobs
    BMW
    E65 740D, E71- X6
    gdzieś czytałem, ale Ubezpieczalnia nie może odmówić wypłaty czy naprawienia szkody poszkodowanemu. Problem pojawia się gdy sprawca chciałby naprawić swoje auto z polisy AC ale tu też bym nie optował że nie pokryja kosztów:)

BMW
    E38 740iA
    dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :) teraz wiem na czym stoję :) pozdrawiam