Poniewa¿ sezon letni dobieg³ koñca a wraz z nim tak¿e i wysokie temperatury, powróci³ mój stary problem, który (albo bardzo podobny) mia³em ju¿ kiedy¶ wcze¶niej, choæ wtedy bezkomunikatowo (inpa).
Otó¿,
1. wyskakuj± mi komunikaty knock sensor 2 i knock sensor 4
213 Knock sensor 4 Sensor signal
Error frequency : 1
Logistic counter: 80
Engine speed 2640.00 rpm
Load signal 1.40 ms
Engine temperature 78.75 degrees C
Fehler aufgetreten vor 0.10 h
Hexcode=D5520041FF430150421CA99900FEFEFE 0.00 [HEX]
min value fall below
axhaust relevant Error (after checkup MIL on)
Error present
Static error
-------------------------------------------------------------
211 Knock sensor 2 Sensor signal
Error frequency : 1
Logistic counter: 40
Engine speed 2640.00 rpm
Load signal 1.40 ms
Engine temperature 78.75 degrees C
Fehler aufgetreten vor 0.10 h
Hexcode=D31200426A420128421CA99900FEFEFE 0.00 [HEX]
min value fall below
Error not present
Static error
2. wyskakuje mi czasem czujnik fazy (po³o¿enia wa³ka?)
To, ¿e czujniki do wymiany to wiem, ale jest kilka niejasno¶æi:
112
Phase sensor OBDII Error !!
Error frequency : 81
Logistic counter: 40
Engine speed 760.00 rpm
Engine temperature 60.00 degrees C
Load signal 1.75 ms
Fehler aufgetreten vor 65.90 h
Hexcode=7098D842004151281390230700239F3C 0.00 [HEX]
value unplausibel
Error not present
Sporadic error
1. Realoem pokazuje, ¿e w aucie mam 2 sztuki zamontowane, choæ ja mam dwie z prawej i dwie z lewej strony silnika - razem cztery. Ka¿da para wchodzi dwoma kabelkami do jednej okr±g³ej czteropinowej wtyczki na obudowie na kable nad pokrywami zaworów. Zatem jak sprawdziæ, jakie to s± numery elementów nie zdejmuj±æ kolektora (przypomnê, realoem nic innego nie wyplu³ na temat czujników stukowych dla tego modelu).
2. 2 i 4 które to s±: ty³ i przód pasa¿era, ty³ i przód kierowcy, przód i przód czy ty³ i ty³??
Czy poranne problemy (prychanie, ga¶niêcie i potem nieco d³u¿sze krêcenie ni¿ na pocz±tku, przerywanie jak jaki¶ owad, prychanie a przy przegazowaniu chrypa z t³umika), z rozruchem przez pierwsze kilka minut a¿ wskazówka temperatury wejdzie poza niebieskie pole maj± zwi±zek z tymi czujnikami? Jakie s± objawy gdy szwankuje czujnik z punktu 1 a jakie jak z punktu 2?
Czy jest w ogóle mo¿liwe, ¿e po z³apaniu po kilku minutach walki jakiej¶ minimalnej temperatury silnika (np. 30-40 stopni) czujniki przestaj± szwankowaæ na tyle, ¿eby przestaæ gasiæ uruchomiony silnik?
Czy diagnozuj±c nie Inp±, a czym¶ lepszym (czytaj: profesjonalnym skanerem) mo¿liwe jest wybadanie co dok³adnie szwankuje? K³opot polega na tym, ¿e potrzebna do diagnozy jest niska temperatura (takie jak s± w pochmurny poranek pod koniec wrze¶nia), strzelam, co¶ oko³o 11 stopni, oraz totalnie zimny silnik, wiêc to Diagnozor musia³by podjechaæ pod pacjenta i obejrzeæ moment uruchomienia silnika.

Odpowiedz z cytatem