Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 92

W±tek: [mechanika] pompa oleju m60

[mechanika] pompa oleju m60

witam wielbicieli bmw 7 mam pytanie na temat pompy oleju w silniku 3,0 m60 to znaczy wyczyta³em ¿e ¶ruby mocuj±ce lubi± siê odkrêciæ czy mo¿na to jako¶ zablokowaæ ¿eby tak siê nie dzia³o i co ile nale¿y sprawdziæ wy¿ej wymienione ¶ruby czy ewentualnie pompê te¿ pozdrawiam wszystkich

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    E38 740iA 97r
    Sk±d
    WSC
    Mo¿e podk³adeczki sprê¿ynuj±ce naprawi³y by problem samoodkrêcaj±cych siê pomp olejowych?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    e38, M62B44TU, 2000r
    Sk±d
    Aachen

Re: pompa oleju m60

Cytat Zamieszczone przez fajter34
    witam wielbicieli bmw 7 mam pytanie na temat pompy oleju w silniku 3,0 m60 to znaczy wyczyta³em ¿e ¶ruby mocuj±ce lubi± siê odkrêciæ czy mo¿na to jako¶ zablokowaæ ¿eby tak siê nie dzia³o i co ile nale¿y sprawdziæ wy¿ej wymienione ¶ruby czy ewentualnie pompê te¿ pozdrawiam wszystkich
    Mam to za sob±. Najlepiej wszystkie ¶ruby zabezpieczyæ specjalnym klejem do gwintów (np. Loctite 243, inny te¿ mo¿e byæ). Dodatkowo pod 2 grube bolce M8 (s± w sumie chyba 3- nr. 7 na rysunku), którymi mocowana jest pompa wyci±³em podk³adki z kwasówki, z takimi jakby dwoma "skrzyde³kami"- zakrêca sie ¶rube, jedno skrzyde³ko zagina na ³eb ¶ruby, drugie- na obudowe pompy i nic nie ma prawa tego ruszyæ :D . Podk³adki sprê¿ynuj±ce mo¿na sobie darowaæ- nie s± moim zdaniem zbyt pewne. Lepiej zastosowaæ ¶ruby samohamuj±ce (BMW samo je pó¼niej zaczê³o stosowaæ). Wszystko przedtem oczywi¶cie na kleju.
    Sama pompa skêcona jest ok 10 ¶rubami M6. Wystarczy je posmarowaæ tym klejem.
    Wszystkie gwinty przed posmarowaniem nale¿y bardzo dok³adnie odt³u¶ciæ. Ja u¿y³em spreju do hamulców. Oprócz tego, je¶li jest jeszcze za³o¿ona oryginalna korkowa uszczelka pod misk±- bezwzglêdnie wymieniæ na aluminiow±, bo stara na pewno bêdzie kiedy¶ przeciekaæ.
    Przed odkrêceniem miski trzeba tylko od³±czyæ kabel od czujnika ci¶nienia oleju. Po jej zamontowaniu i wlaniu oleju (wchodzi troche wiêcej ni¿ przy zwyk³ej wymianie) nale¿y chwilke odczekaæ, ¿eby czujnik w misce zala³ sie olejem, inaczej lampka kotrolki oleju na desce bêdzie sie ¶wieci³a d³u¿ej (nie przeszkadza to w niczym, pod warunkiem, ¿e ilo¶æ wlanego oleju nie jest za ma³a). Po jakim¶ czasie kontrolka od oleju ma zgasn±æ. Wyczyszczenie miski olejowej- wiadomo.

U mnie jedna z tych grubych ¶rub M8 wykrêci³a sie, dosta³a pomiêdzy ³añcuch napêdu pompy oleju a miske i w koñcu wyl±dowa³a w zag³êbienu miski. To cud, ¿e ³añcuch sie nie urwa³ bo ¶ruba by³a naprawde zmasakrowana. Dodatkowo wszystkie ¶ruby M6, którymi skrêcona jest sama pompa by³y poluzowane. Problem dotyczy w szczególno¶ci silników M60, ale znany jest tak¿e z nowszych M62 a nawet V12. Moim zdaniem nie warto ryzykowaæ w ¿adnym wypadku i przy nastêpnej wymianie oleju sprawdziæ te ¶ruby, je¶li to nie by³o robione.

Tutaj jest opisana ca³a operacja. Nie jest skomplikowana, dla kogo¶ kto choæ raz w ¿yciu nakrêci³ budzik i trzyma³ w rêku ¶rubokrêt Mnie zajê³a ok 3 godzin, bo usuniêcie starej, korkowej uszczelki z miski to masakryczna robota :razz: (jak sie kto¶ za to we¼mie, to bêdzie wiedzia³ o czym pisze :) ). Dodatkowo jest troche krêcenia ze ¶rubami od miski, których jest 25. Przy ich dokrêcaniu pamiêtaæ, ¿eby robiæ to z wyczuciem i nie zgnie¶æ nowej aluminiowej usczczelki. Nie od razu jedn± na maxa i po kolei wszystkie, tylko operacje powtórzyæ kilka razy i dokrêcaæ "na krzy¿", ¿eby uszczelka sie ³adnie u³o¿y³a.

Pozdro i powodzenia w bojach :)

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2007
    BMW
    BMW 7系列
    Sk±d
    ワルシャワ
    @ac_kotlet - niez³e kompedium napisa³e¶...
    '00 BMW 740i, cosmosschwarz
    Ex: '96 BMW 740i, cosmosschwarz
    Ex: '91 Mercedes-Benz 560SEC, perlmuttgrau

dzieki serdeczne za radê pozdrawiam

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2008
    BMW
    e32
    Sk±d
    Lubin
    ten temat powinien byæ gdzie¶ widoczny zawsze na samej górze i byæ podkre¶lony bo to jest jednak s³aba strona tych silników a dokrêcenie tej pompy wcale nie jest trudne, i jak kto¶ jeszcze tego nie robi³ to na pewno ma to do roboty. Pozdrawiam i dziêki za opis, jutro biorê siê za wymianê oleju i przy okazji dokrêcê t± pompê.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2009
    :shock: no jasne ¿e to powinno byæ poz³ocone
    ja moj± lub± zakupi³em kilka dni temu od sprzedawcy do mnie jest jakie¶ 170 km
    po przyjechaniu zauwa¿y³em ¿e silnik nierówno pracuje a¿ karoseria siê ko³ysa³a
    powodem by³ olej i woda wokó³ ¶wiec zap³onowych po oczyszczeniu git muzyka dla uszu
    a¿ tu nagle dzisiaj demonstracja koledze jak siê obroty zbiera i klops
    "STOP ENGINE OIL PRESSURE" JAZDA CO NIE
    kilka razy gasi³em i zapala³em silnik w nadziei ¿e ów napis siê nie pojawi
    na pró¿no
    JUTRO ZWALAM MICHE
    a je¶li to pompa to dam ci kole¶ buzi :D

u¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2007
    BMW
    e38 czerwone
    Sk±d
    Bia³ytok
    Koomar - U¿yj magicznego dzia³u "Przedstaw siê "

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    e38
    Sk±d
    £ód¼
    Jutro zamawiam uszczelke i sciagam miche.zobaczymy co tam sie dzieje..

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    750iL
    Sk±d
    UK
    Czy ten problem wystêpowa³ w M62?? Powinienem to sprawdziæ?

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •