Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Wątek: Szukam rzeczoznawcy - rejestracja auta jako kolekcjonerskie

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Vip Vip Awatar epul
    BMW
    e32 740i 93'
    Blog
    14
    Cytat Zamieszczone przez marek1132 Zobacz posta
    mógłby wystawić opinie jako kolekcjonerskie,ale żółtych tablic takie auta nie dostają.

Hm... Masz wpis do rejestru zabytków = masz zółte blaszki

Jak German to Anna.

Doświadczony Użytkownik Awatar marek1132
    BMW
    BMW e32 735 iL
    Cytat Zamieszczone przez epul Zobacz posta
    Hm... Masz wpis do rejestru zabytków = masz zółte blaszki
    Zabytek a auto kolekcjonerskie to nie to samo,to,że rzeczoznawca wystawi taką opinie jeszcze o niczym nie świadczy,są przypadki gdzie ludzie wydają po 800 złotych na sporządzenie białej karty a konserwator nie chce wpisać auta do rejestru zabytków.Byliśmy nawet w PZU dowiedzieć się o ubezpieczenie czasowe i w wydziale komunikacji,pojęcie auta kolekcjonerskiego jest im obce.
    "Myślenie to najcięższa praca z możliwych i pewnie dlatego tak niewielu ją podejmuje." - Henry Ford

Damian Vip Awatar vramzes
    BMW
    EX : E36 320 , e32 730 iA , e38 730i manual, e32 730 Shadow Line, e46 320 individual , e53 3.0i
    też mysle nad wpisaniem mojego na wiosne jako kolekcjonerskie :) bedzie miała skończone 23 lata :)

Zaawansowany Użytkownik Awatar kubosh
    BMW
    E46 330xd E53 4.4i E65 730d lift
    Blog
    9
    Dziś lub jutro będę dzwonil do rzeczoznwcy i się dowiem czy da radę moją zarejestowac ako kolekcjonerkę :)

Vip Vip
    BMW
    e32 735ia + dupowóz :D
    Blog
    21
    Czyli jednak to info o zmianie przepisów co było w lutym tego roku (co kilka osób te wpisy ogarniało na gwałt włącznie ze mną) to jednak prawda.Dobrze że mam z bańki bo teraz wygląda to nie ciekawie.

pzdr

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK
    Bo całe PZU jest dziwne na maxa , u nich nawet jak masz żółte blachy ,a auto ma mniej niż 25 lat to ich dziwny system nie przepuści ,żeby była stawka preferencyjna.

Banned
    BMW
    e4444
    Jako iż jestem w temacie to się wypowiem. Jest pojęcie auta kolekcjonerskiego lecz jest bardzo rzadko używane w terminologii jak i w rzeczywistości. Dla rzeczoznawcy jest to dużą furtką ale obecne wytyczne znacznie zawężają pole manewru. Najważniejszy jest rzeczoznawca. Konserwator zabytków co województwo - to inny, to znaczy każdy ma swoje zasady. Co można gdzieś tam tego nie można np. w kujawsko-pomorskim. Tak już jest. Aby wbić auto na listę dóbr kultury trzeba mieć conajmniej jeden mocny argument. Zaczynając od prozaicznych stan i oryginalność. Jak ja przechodziłem tą mękę "nasz" rzeczoznawca miał fioła na punkcie oryginalnego lakieru (chodzi oczywiście o grubość) Każde auto co spełniało inne warunki a miało fabryczny ładnie utrzymany lakier dostawało zielone światło. Do tego dochodził przebieg - im niższy tym łatwiej, do tego oryginalność, unikalność, nawet czasami witały auta od znanych osób publicznych itp. Reasumując powoli e34 i e32 oczywiście specyficzne modele mają bardzo łatwą drogę do zdobycia statusu lecz nie jest to dla każdego, liczy się kasa i znajomości. Powiem szczerze że e34 bez pomocy nie przejdzie dobrowolnie na kolekcjonerski, trochę to naciągane, 100% powodzenia mają 540 6 gang i m5, alpina ewentualnie limitowane serie a jest ich kilka chociażby atlanta (młoda) rocznikiem.

ULA Vip Awatar tequila1909
    BMW
    E39 525iA, C215 CL500 ex. E32 735i, E32 735iAL, E38 728iA
    A ja zapytam z innej beki :)
    Czy można auto zabytkowe/kolekcjonerskie w jakiś sposób przerejestrować na normalne blachy? Ot takie widzi mi się ;)
    Mr. Perfect 4 x K1 World Champion

Vip Vip
    BMW
    e32 735ia + dupowóz :D
    Blog
    21
    Cytat Zamieszczone przez tequila1909 Zobacz posta
    A ja zapytam z innej beki :)
    Czy można auto zabytkowe/kolekcjonerskie w jakiś sposób przerejestrować na normalne blachy? Ot takie widzi mi się ;)

ja np. mam wpis do rejestru itd. od lutego ale ciągle mam nie po drodze aby auto wyciągnąć z garażu i pojechać na przegląd i przerejesterowanie.Nie musisz tego robić ale jak zmienisz na żółte to powrotu na białe już niema.

ULA Vip Awatar tequila1909
    BMW
    E39 525iA, C215 CL500 ex. E32 735i, E32 735iAL, E38 728iA
    DZX, o to mi właśnie chodziło.
    Mr. Perfect 4 x K1 World Champion