Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 15

W±tek: Olej w p³ynie ch³odz±cym

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar osama binladen
    Do³±czy³
    Oct 2012
    BMW
    e38 750 i 5,4 1998 - e318i 1992
    Sk±d
    Katowice/Tychy

Olej w p³ynie ch³odz±cym

Jako nowy witam wszystkich.
    Otó¿ panowie z moj± e38 v12 nie mia³em sporych problemów nawet przez ca³e lato 2012 a¿ do po³owy wrzesnia br, kiedy to ja powa¿nie zachorowa³em szpital itp,,, moja bunia na alternator !! wiêc elektryk 12 V po wyjêciu go stwierdza ze spalony ,ok,, nówkê ma na trzeci dzieñ, ale stwierdza te¿ ze w p³ynie ch³o,,, s± plamy oleju ! ja bardzo chory i ma³o kontaktuj±cy mówie ze by³o wsio ok, 12V na to ze sprawdzi³ p³yn i na zime jest ok ale nowego nie wla³.
    Ja autko odebra³em po tyg,, jak wyszlem z nemocnicy i chodzi³o super bez zastrzezeñ ale do ch³odnicy nie kuka³em ( choroba ) ale jak juz mam stan ok to zacze³o mnie to zadziwi±æ sk±d olej w uk³adzie ch³odzenia jak ca³e lato nic sie nie dzialo i nie dolewa³em p³ynu ani nie mia³em przegrzanego motorka , a borygo wymienia³em w marcu tego roku na nowe wiec ca³y uk³ad mia³em czysty a¿ do fona od 12V .
    Wiêc panowie czy mieliscie taki lub podobny problem ?
    Bo mi przychodzi tylko jedna my¶l ze ten 12V poprostu spu¶ci³ p³yn do brudnego wiadra po oleju i st±d ten problem.
    Albo faktycznie moze motorkowi ju¿ uszczeleczka pod g³owic± puszcza, ale w sumie olej mam te¿ ok i nic sie nie dzieje. Aczkolwiek jak wraca³em dzi¶ z Tych to odczu³em jak by klima dmucha³a wiecej ciep³ym jak zimnym a ustawi³em tem na 19, gdy by ch³odnica by³a zaoliwiona to moze stad objawy ciep³ego dmuchania ?
    Nawet stan p³ynu w uk³ ch³,, jest ok i nadmiaru nie ma.
    Wracaj±c do temperatury mojego V12 to to u mnie wyglada to tak: 98-111 stopni wskazówka w pionie non stop, test pom tem podczas jazdy i nie ,lub z jazd± na klimie lub bez , silnik od klimy sprawny 100% a Visco ?? ale ponoæ te motorki lubi± tak± temperature , ale ten olej w uk³adzie mie przera¿a i te 111 stopni. w porownaniu do innych motorków to ciut za duzo ,a skoro by tak by³o to taka temperaturka pewnie by uszczeleczke po d³ugiej eksploatacji gdzie¶ by z¿era³a powoli st±d skutek.
    Pozdrawionka dla wszystkich

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar osama binladen
    Do³±czy³
    Oct 2012
    BMW
    e38 750 i 5,4 1998 - e318i 1992
    Sk±d
    Katowice/Tychy
    Sorki koledzy za tak obszerny temat

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Mat88
    Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    E38 728iA
    Sk±d
    Warszawa
    wskazówka w pionie to norma wiêc jest ok a co do oleju w p³ynie ch³odniczym to zwiastuje powa¿ny problem z g³owic±.

Damian Vip Awatar vramzes
    Do³±czy³
    Jul 2012
    BMW
    EX : E36 320 , e32 730 iA , e38 730i manual, e32 730 Shadow Line, e46 320 individual , e53 3.0i
    Sk±d
    BRALIN
    no raczej g³owica lub uszczelka pod ni±...co do visco to sprawdz dobrze bo ja mia³em umarte,co¶ tam niby chodzi³o ale temp. wskazówka pion i lekko w prawo czasem,po wymianie visco na nowe ze sklepu wskazówka pion osi±ga dopiero po d³u¿szym czasie na postaoju a tak odchodzi lekko w lewo :) wiec zmiana jest widoczna :)

Vip Vip
    Do³±czy³
    Jun 2007
    BMW
    750iL840Ci730LiK53
    Sk±d
    Bielsk Podlaski
    zostaw i nic nierób, auto jezdzi?! plynów nieubywa, zostaw, jezeli nawet cos sie dzieje (a w±tpie) to naprawa taraz a np za 2 lata kosztuje tyle samo, rzadko olej bije do plynu, w wiekszosci jest odwrotnie, lub kompresja w plyn

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar YBSA
    Do³±czy³
    Jul 2010
    BMW
    730d 2001r.
    Sk±d
    WPZ
    Spokojnie, to nie musi byæ olej! Je¿eli nic nie dzieje siê z autem typu gotowanie p³ynu, wyrzucanie przez korek w zbiorniczku to nie zaprz±taj sobie tym g³owy. Mo¿esz dla ¶wiêtego spokoju podjechaæ na test. Polega on na tym ¿e próbnikiem wykrywaj± obecno¶æ gazów spalinowych w zbiorniku wyrównawczym. Aczkolwiek powtarzam jeszcze raz: te komandosy p³ywaj±ce w p³ynie to wcale nie musi byæ wina uszkodzonych g³owic b±d¼ uszczelek. Nie znam silnika V12 ale w mojej 4.0d delikatnie puszcza³y uszczelniacze na turbinie i faktycznie do p³ynu dostawa³a siê oliwa. Zrobi³em regeneracje 2 turbin, wymieni³em p³yn ale olej osiad³ na ¶ciankach, przewodach itp i kr±¿y³ sobie jeszcze przez kilkadziesi±t ty¶. km. Nowy nabywca te¿ do mnie dzwoni³ przera¿ony i t³umaczy³em mu ¿e spokojna g³owa, bez zmartwieñ. Tak¿e no panic!

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2011
    BMW
    E65 740d, 335i, 750dX
    Sk±d
    LU
    Cytat Zamieszczone przez YBSA Zobacz posta
    Spokojnie, to nie musi byæ olej! Je¿eli nic nie dzieje siê z autem typu gotowanie p³ynu, wyrzucanie przez korek w zbiorniczku to nie zaprz±taj sobie tym g³owy. Mo¿esz dla ¶wiêtego spokoju podjechaæ na test. Polega on na tym ¿e próbnikiem wykrywaj± obecno¶æ gazów spalinowych w zbiorniku wyrównawczym. Aczkolwiek powtarzam jeszcze raz: te komandosy p³ywaj±ce w p³ynie to wcale nie musi byæ wina uszkodzonych g³owic b±d¼ uszczelek. Nie znam silnika V12 ale w mojej 4.0d delikatnie puszcza³y uszczelniacze na turbinie i faktycznie do p³ynu dostawa³a siê oliwa. Zrobi³em regeneracje 2 turbin, wymieni³em p³yn ale olej osiad³ na ¶ciankach, przewodach itp i kr±¿y³ sobie jeszcze przez kilkadziesi±t ty¶. km. Nowy nabywca te¿ do mnie dzwoni³ przera¿ony i t³umaczy³em mu ¿e spokojna g³owa, bez zmartwieñ. Tak¿e no panic!
    Turbina jak puszcza olej to ten trafia do ukladu chlodzenia... ciekawa teoria, no chyba ze BMW mialo turbiny chlodzone z ukladu chlodzenia.

Vip Vip
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    e38 750iL, e66 750iL :)
    Sk±d
    Tychy, ¦l±sk
    Mogê jutro popatrzeæ ale u mnie temp. od 93 do 98 w tych granicach.. ale sprawdzê..
    Jak mia³em 111-112 st. wymieni³em visco..

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez lysy_k Zobacz posta
    Turbina jak puszcza olej to ten trafia do ukladu chlodzenia... ciekawa teoria, no chyba ze BMW mialo turbiny chlodzone z ukladu chlodzenia.
    Chyba kolega mia³ na my¶li ch³odnicê oleju, która w tych silnikach jest wymiennikiem do uk³adu ch³odzenia silnika. Tam lubi przepu¶ciæ. Z turbin nie ma jak.
    pozdrawiam Bartek

Vip Vip
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    e38 750iL, e66 750iL :)
    Sk±d
    Tychy, ¦l±sk
    Hejka dzisiaj mia³em "okazjê" poje¼dziæ moim wehiku³em. Temperatura tylko na sec. wskakiwa³a na 95 st. tak to ca³y czas miêdzy 91 a 94.
    Kliknij obrazek, aby uzyskaæ wiêksz± wersjê

Nazwa:	DSC_0307[1].jpg
Wy¶wietleñ:	18
Rozmiar:	91.5 KB
ID:	7304

Podobne w±tki

1. olej w automacie
    Przez nowiciusz e32 w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 12-04-2012, 22:48
  2. [skrzynia] Czy mozna mieszac olej w 5hp24, jaki olej zalac ?
    Przez matraks w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 29-05-2011, 03:07
  3. co to za olej?
    Przez krzywy191 w dziale Felgi, opony, itp.
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 27-12-2010, 00:52
  4. znikajacy olej
    Przez maculicauda w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 02-03-2009, 22:23

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •