Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: prostokatna kostka sondy lambda - jest do dostania?

Vip Vip Awatar seban123
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Blog
    1
    Wszędzie na szkoleniach informują że tych przewodów nie należy lutować. Tłumaczą się dziwnym przepływem tleny. Nie ważne. Ja używam kwasu do ciężkich przypadków. Ten kwas jest firmy wurth i służy do spawania jakiś tam dziwnych metali. Bez problemu z takim kwasem da się to polutować ale wymagana mocna lutownica aby dobrze nagrzać przewody. Mnie za to w szkole uczyli że w miejscach łączeń dwóch materiałów np miedzi i aluminium wytwarza się ogniwo co może zakłócić pracę sondy. Jak wiadomo dziesiąte wolta w sondach mają znaczenie. Ja tego nie testowałem i powtarzam tylko informację.
    Ja to robię w inny sposób bez lutownicy i bardzo szybki. Biorę standardowy konektor dobrany do przekroju przewodu. Obcinam część odpowiedzialną za styk z drugim konektorem. W skrócie zostawiam tylko tą część zaprasowywaną. Nakładam termokurczkę z klejem !!! Wkładam przewody od sondy w konektor i zaprasowuję prasą lub jak kto woli i ma czym np kombinerkami. W zupełności takie połączenie jest wystarczające. Termokurczka z klejem dobrze zapewnia szczelność w porównaniu do tradycyjnych i dodatkowo wzmacnia.
    Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
    Albert Einstein

Doświadczony Użytkownik Awatar brunoz
    BMW
    E38 740iA
    Blog
    11
    Co do powstania termopary lub ogniwa elektrochemicznego mogę się zgodzić, ale zastanawiam się czy podobnego efektu nie będzie jak skręci się te dwa metale kostką. Czy materiał, z którego wykonana jest kostka, niweluje ten efekt?

Poza tym są to wartości tak nikłe, że nikt o tym jakoś nie wspomina. Podobnie mogłoby dziać się na zaciśnięciu stalowego przewodu z pinem wtyczki. W dodatku DME powinien umieć uwzględnić starzenie się sondy i spadek zakresu napięć albo jakieś przesunięcie. Wydaje mi się, że implementując algorytm sprawdzający czujnik tlenu, uwzględniał bym zbocze narastające/opadające a nie stan równowagi, który praktycznie przecież nigdy w warunkach drogowych nie występuje (np. dlaczego emulator sondy lambda generuje napięcie piłokształtne, a nie jest ustawiony na stałe na 0,5V).

Moim zdaniem nic złego nie ma prawa się dziać - jeśli tym ruskim świństwem uda się polutować stal z miedzią, to będzie już super.
    Nein! Mein Schnitzel!

Vip Vip Awatar seban123
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Blog
    1
    Sterownik silnika celowo wzbogaca i zubaża mieszankę. Stąd te oscylacje. Jak napięcie było by stałe a zmiana dawki nie przynosi oscylacji to wywala błąd. Oscylacje są celowo. Katalizator aby pracować poprawnie wymaga tlenu. A skąd wziąć tlen przy bogatej mieszance? Celowo jest na moment ucinana dawka. Katalizator nasyca się tlenem i działa.
    Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
    Albert Einstein

Zaawansowany Użytkownik Awatar luki730i
    BMW
    e32 730ia m30 1992-05
    widzialem kilka takich boscha oryginalnych kostek do eko sond (uniwersalnych sond)) i gniły lub zakłucaly parametry sondy, dlatego tez kupilem sobie normalna sonde boscha a nie gownozjadowa sonde, nie musze sie martwic o jakies kostki.
    najlepsze rozwiazanie
    Ostatnio edytowane przez luki730i ; 18-10-2012 o 19:07

Doświadczony Użytkownik Awatar brunoz
    BMW
    E38 740iA
    Blog
    11
    To na pewno - ale za samą wtyczkę dawać drugie tyle, co za sondę, to trochę przesada.
    Ja zdecyduję się na lutowanie, bo mam te kostki i choć wszystko jeszcze dobrze działa, to przed zimą chcę to zrobić na porządnie i hermetycznie.
    Nein! Mein Schnitzel!