Wszędzie na szkoleniach informują że tych przewodów nie należy lutować. Tłumaczą się dziwnym przepływem tleny. Nie ważne. Ja używam kwasu do ciężkich przypadków. Ten kwas jest firmy wurth i służy do spawania jakiś tam dziwnych metali. Bez problemu z takim kwasem da się to polutować ale wymagana mocna lutownica aby dobrze nagrzać przewody. Mnie za to w szkole uczyli że w miejscach łączeń dwóch materiałów np miedzi i aluminium wytwarza się ogniwo co może zakłócić pracę sondy. Jak wiadomo dziesiąte wolta w sondach mają znaczenie. Ja tego nie testowałem i powtarzam tylko informację.
Ja to robię w inny sposób bez lutownicy i bardzo szybki. Biorę standardowy konektor dobrany do przekroju przewodu. Obcinam część odpowiedzialną za styk z drugim konektorem. W skrócie zostawiam tylko tą część zaprasowywaną. Nakładam termokurczkę z klejem !!! Wkładam przewody od sondy w konektor i zaprasowuję prasą lub jak kto woli i ma czym np kombinerkami. W zupełności takie połączenie jest wystarczające. Termokurczka z klejem dobrze zapewnia szczelność w porównaniu do tradycyjnych i dodatkowo wzmacnia.

Odpowiedz z cytatem