Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Budowa domu -- potrzebuję konsultacji

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    (pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Blog
    7

Question Budowa domu -- potrzebuję konsultacji

Rodzice budują dom w okolicach Cieszyna, a są z Warszawy.

Mam pytanie do ludzi obeznanych:
    - Jak spisać umowę z kier-bud'em (facio chce się umawiać słownie i jest obawa, że zażąda 3x więcej, bo mówi że "nie wie ile to będzie kosztowało")
    * czy taka wystarczy? muratordom.pl/pliki/umowy/u_5.doc
    - Jak kontrolować dziennik budowy -- (ledwo wykop pod fundamenty powstał i już okazuje się, że - prawdopodobnie - są odstępstwa od planów...)

Ekipa jest lokalna, więc trzeba ich przekonać a nie wyrzucać z budowy.
    Trzeba uniknąć otwartego konfliktu, żeby nie zrobili specjalnie jakichś niedoróbek - z zemsty.

Z góry dzięki za pomoc.
    Skrzynie automatyczne się zużywają! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestają wierzyć w Boga, to nie jest tak, że w nic nie wierzą, ale wierzą w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

Vip Vip Awatar ttrol
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Budowę domu trzeba codziennie doglądać, bo rozkradną i spieprzą. Inaczej to samobójstwo. Kierownicy budowy zazwyczaj mają po kilka budów na raz i bywają raz w tygodniu, znane z autopsji oraz od kolegów kierowników budowy :)

Chyba, że zatrudniasz profesjonalną firmę, w umowie obwarujesz się odszkodowaniami, ale wtedy jest średnio dwa razy drożej, w okolicach Łodzi około 3,5 do 4 tyś za metr pod klucz.

Mniej więcej też się przymierzam do budowy domu, więc trochę śledzę ceny i trendy na rynku.

Nie wyobrażam sobie budowy domu w drugim końcu polski bez mojej kontroli.

Nawet auta do mechanika nie oddam jak mu na ręce nie patrzę :)
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 22-09-2012 o 10:13
    pozdrawiam Bartek

Zaawansowany Użytkownik Awatar martinez538
    BMW
    330xd e91/ ex740iA e38 2000r/525i e34 1990r
    niestety, kolega ttrol ma rację, jak nie będziesz pilnował to pójdziesz z torbami, w moim sąsiedzctwie jakiś czas temu powstała całkiem okazała posiadłość można powiedzieć że mała willa, właściciel przyjeżdżał 2-3 razy w miesiącu na ''oględziny'' a kierownik firmy budowlanej z jego materiału wybudował sobie dom, zresztą robotnicy też robili niby to przy wilii a przy okazji dom jednorodzinny postawili, nie mówię że wszyscy tak robia ale ja bym nie ufał komus kto powie ''zbudujemy ci dom a ty nie kiwniesz palcem nawet''

BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Blog
    7
    Ojciec stale tam siedzi i dogląda -- to już mu powiedziałem, że "pańskie oko konia tuczy" i ma mieć oczy dookoła głowy.
    A także, na ile mu rozum pozwala, tak "wnosi poprawki" do wykonawstwa...
    Dziś wymęczył, żeby pod ławami fundamentowymi był chudziak. Chłopaki chcieli lać od razu B-20 wprost do ziemi.
    Chudziak nigdy nie zaszkodzi, a koszt tych paru metrów B-7,5 jest znikomy w kosztach całej budowy.

Pytania nadal aktualne:
    - Co z umową z kier-budem?
    - Co z kontrolą dziennika budowy?

Ma ktoś taką umowę? Może jakieś spostrzeżenia?
    Skrzynie automatyczne się zużywają! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestają wierzyć w Boga, to nie jest tak, że w nic nie wierzą, ale wierzą w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e65 730d :)
    Witam kolege. Bardzo dobra decyzja z chudziakiem! Apropo umow z kier-budowy to proponuje,jednak tą umowe. Slowna umowa odrazu sugeruje wieksze koszty. Zajmuje sie wykonczeniem luksusowych domow jednorodzinnych oraz renowacja willi(glownie w De,ale w Pl rowniez) i w niemczech jest to nie do pomyslenia "umowa slowna". Prawda jest taka,ze wszystkie koszta mozna oszacowac (cena od-do). Oczywiscie zostalo przedstawione takie oszacowanie Twojemu tacie? Jak kierownik budowy moze stwierdzic ""nie wie ile to będzie kosztowało" ? to absurd :) pozdrawiam serdecznie

Doświadczony Użytkownik Awatar arturo193
    BMW
    W planach E38 750i
    Broń Cię Panie Boze słownie...umowa na piśmie a jak trzeba to i notarialnie...mój Tato w latach 90tych budował zajazd ze stadniną w zach-pom...jednemu panu z Krakowa...prawnikowi...notabene zięciowi znanej aktorki...bardzo znanej.Gdy przyszli do mojego Taty uzgadniać warunki od razu coś mnie tknęło...byłem akurat u Rodziców...i prosiłem Tatę aby spisał z nimi umowę na piśmie...Mój Tato jednak jest i zawsze był człowiekiem wierzącym w ludzi i naprawde ufającym i bardzo ale to bardzo uczciwym...pewnie dlatego nie jest bogatym człowiekiem:(...finał tego był taki,że prawnik nie zapłacił na koniec...w tamtych czasach a był to poczatek lat 90-tych 140 mln zł...teraz 14 tysięcy...wtedy to jednak była pokaźna suma...a załatwił to tak,że pod nieobecnośc mojego Taty postawił pracownikom jakas wódkę i dał im kasę do ręki a mój Tato nie miał z tego nic...była to ostatnia czesć kwoty jaką powinien zapłacić...potem jeszcze okazało sie,że wykiwał tak więcej ludzi...tak,ze z umowami na gębę proszę uważać.Akurat w wyżej opisanym przypadku to Twój Tato będzie płacił ale tylko zmierzam do tego jaką ważną rzeczą jest taka umowa.Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez arturo193 ; 22-09-2012 o 21:12
    Volvo V70 T5 2.3 turbo 250KM 2002,Mercedes CLS 500 2005,Honda CRv 2.0 2007,BMW X5 4.4 2001...

Vip Vip Awatar kruger32
    BMW
    BMW e38 750 il audi a8 d3 4.2tdi exlusive
    umowa najlepiej na każdy etap budowy fundamenty mury deki itd wyszczególnione wszystkie kwoty określone technologie np deskowania szałowania acrow itp chcesz spać spokojnie skończony etap kontrolujesz płacisz zaliczka:D to słowo z słownika wyrazów obcych

Zaawansowany Użytkownik Awatar krzysiek7er
    BMW
    brak... tym czasem Omega B FL 2.2
    hatecraft ja mam inną propozycję. Odżałujcie z tatą 100 czy 200zł i idźcie po poradę do prawnika. On najlepiej Wam wytłumaczy i doradzi jaką umowę sporządzić, czego się wystrzegać i na co uważać. Może Wam też podpowie jak lepiej się zabezpieczyć przed ewentualnymi niedoróbkami w budowie czy późniejszym kombinowaniu firmy. Taka firma ma duże doświadczenie ( możliwe, że w kombinowaniu także ). Tak będzie najlepiej. Powodzenia.

Cytat Zamieszczone przez kruger32 Zobacz posta
    umowa najlepiej na każdy etap budowy fundamenty mury deki itd wyszczególnione wszystkie kwoty określone technologie np deskowania szałowania acrow itp chcesz spać spokojnie skończony etap kontrolujesz płacisz zaliczka:D to słowo z słownika wyrazów obcych
    Co do zaliczek. Warto poczytać też o różnicach między zaliczką a zadatkiem ( często w umowach występuje zadatek a nie zaliczka a to wielka różnica ). http://www.e-sciany.pl/a/920,zadatek-czy-zaliczka1#
    Ostatnio edytowane przez krzysiek7er ; 22-09-2012 o 21:24
    "W czasie deszczu gdy wiatr wieje, słychać Alfę jak rdzewieje."

BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Blog
    7
    Dzięki za zainteresowanie tematem! :)

Wiedza z praktyki jest najcenniejsza.
    Z tą umową -- to będziemy pewnie konsultować u prawnika od prawa handlowego.

G. K. Chesterton

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    Cytat Zamieszczone przez hatecraft Zobacz posta
    Dzięki za zainteresowanie tematem! :)

Wiedza z praktyki jest najcenniejsza.
    Z tą umową -- to będziemy pewnie konsultować u prawnika od prawa handlowego.
    Po co kasę wydawać na prawnika, zmień kierownika budowy i tyle każdy ogarnięty kierownik wie ile za jaką budowę wynosi jego stawka. W umowie wpisujecie że za wykonane usługi wynagrodzenie np: 2000 tys brutto i koniec kropka. Ja buduję teraz dom kierownik obejrzał projekt policzył metraż i powiedział 2000 tys za nadzór, spisaliśmy umowę i koniec. Zmień kierownika i po problemie, jest ich jak psów a budowę musisz pilnować sam bo inaczej pójdziesz z torbami.
    X5 4,8 i , poszukiwana E38 750 V12