Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Poka¿ wyniki od 11 do 17 z 17

W±tek: [m62b44] Telepanie na wolnych obrotach koñcz± sie pomys³y ...

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2012
    BMW
    e38 m62
    Sk±d
    ³orso³
    Sasiedzi to juz mnie znienawidzili za kotlowanie wachy na postoju cewki sprawdzalem na odpalony nawet nie wiem jak by to mozna bylo zrobic bez. Kosc od Dme sprawdzalem przy okazji walki z sondami lambda jest przeczyszczona i nasmarowana kontakt sprayem na zlaczu chyba ze chodzi o polaczenie kabel-pin tam w sumie nie zagladalem ... Co do masy powietrza to tak jak napisalem wartosciami a przeplywka nowex pewex bosza oryinal wiec nie powinna wysiasc po dwuch miesiacach i przeklamywac tym bardziej ze w czasie jazdy wszystko jest ok spalanie super bo 16;5 delikatnie jezdzac miasto trasa okolo 11-12 chyba ze sie wloke

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2012
    BMW
    e38 m62
    Sk±d
    ³orso³
    Wiec sprawa wyglada tak sprawdzilem wtryski i cewki jeszcze raz podpiecie wszystko jak nalezy komp wywala blad po odpieciu na odpowiednim cylindrze wymienilem jeszcze termostat pogmeralem przy srubce od wstepnego uchylenia i praktycznie nie telepie czasem mu sie zdarzy delikatnie wibrowac ale tylko chwile po zatrzymaniu i ustaje obroty wolne sa w okolicach 700-710. Engine roughness dale swieci poza skala na 6 i 8 garku odpowiednio 1600 i 1100 skala do 1000 i teraz czemu tak sie dzieje cholera ?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2009
    BMW
    E38 740IA M60, E39 525d
    Sk±d
    Kraków
    skoro jest na tych cylindrach poza skal± to znaczy ¿e na tych cylindrach jest problem i nie przepala na nich tak jak powinien , u kolegi w m52 2.5 jest to samo telepie na wolnych jak cholera i wypada zap³on ale rytmicznie i 6 i 4 cylinder grubo poza skal± a czasami mu odbije i chodzi równiej i wtedy 6, 4 du¿o mniej odstaje od reszty, ja obstawiam albo regulatory albo co¶ z zaworami .

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2010
    BMW
    e34,e32,e38 740iA 1994r
    Sk±d
    szprotawa
    a mo¿e czujnik temperatury który reguluje dawk± paliwa na zimno jest dobrze a na gor±cym dalej dozuje du¿e ilo¶ci my¶l±c ¿e jest zimny i nie przepala, a mo¿e czujnik po³o¿enia wa³u i wa³ka rozrz±du s³ysza³em ¿e nie zawsze wykazuj± b³êdy na kompie
    s³awomir

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar brunoz
    Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    E38 740iA
    Sk±d
    Katowice
    Blog
    11
    Czujnik temperatury tak siê nie objawia. Nawet z odpiêtym samochód jak zimny, powinien ³adnie odpaliæ i rozgrzaæ siê, a nawet je¼dziæ. Testowa³em kilkakrotnie kiedy¶. Sam czujnik kosztuje chyba z 60 z³, wiêc jak masz podejrzenie, to wymieñ. Ja wymieni³em sprawny na nowy, dla pewno¶ci.

Natomiast czujnik po³o¿enia wa³ka robi ró¿ne cuda jak szwankuje - mi dzia³a³ zazwyczaj, ale robi³y siê ró¿ne cuda. Czasem jak jest ch³odniej (poni¿ej 10) to silnik strzela³ i przepala³, ale to na wszystkich cyl. Po wymianie wszystko ucich³o, ³±cznie z b³êdami wykazywanymi przez czujniki stukowe.
    Nein! Mein Schnitzel!

Vip Vip Awatar seban123
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Sk±d
    Pu³awy, Lubelskie
    Blog
    1
    Je¿eli nierówna praca siê pojawia na gor±cym to Najprawdopodobniej mia³e¶ problem z wtryskami gazowymi co spowodowa³o uszkodzenie mechaniczne g³owicy na tych cylindrach. Mia³em ju¿ kilka takich przypadków. Jak wtryskiwacz gazowy ¼le dawkuje to zawory dostaj± mocno w dup... Efektem jest wygniecenie gniazd zaworowych. To wi±¿e siê z luzem zaworowym a dok³adnie luz siê zmniejsza. Hydroregulatory maj± swój zakres pracy. Przy zagrzanym silniku koñczy im siê zakres regulacji i pojawia siê nierówna praca bo zawory s± podparte. Jest na to prosty sposób ale nie jest to profesjonalne. Daje siê do tokarza zawory z problematycznych cylindrów do skrócenia lub remontuje siê g³owicê.
    Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
    Albert Einstein

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Mat88
    Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    E38 728iA
    Sk±d
    Warszawa
    co prawda mam M52TU ale mam podobnie chocia¿ jak prze³±czam na LPG to sprawa siê uspokaja, u mnie s± ju¿ troszkê zu¿yte kostki od wtrysków PB.

Podobne w±tki

1. silnik dr¿y na wolnych obrotach-hilfe !!!
    Przez max w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 137
    Ostatni post / autor: 12-04-2017, 22:44
  2. Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 26-06-2011, 20:39
  3. Poklepywanie na wolnych obrotach jak gdyby disel
    Przez mik231 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 49
    Ostatni post / autor: 01-10-2010, 21:55
  4. Odpowiedzi: 21
    Ostatni post / autor: 08-10-2009, 19:53
  5. stuka na wolnych obrotach