nawet malutki sklep na wsi to podstawa alkohol i papierosy a tu musisz mieś z 15 tys na start na wyżej wymienione koszta a gdzie reszta ???? prowadzenie dzialnosci dla jednej osoby + czynsz +zus + ksiegowa + media + opał i inne min 4000 pln lub wiecej bo jeszcze auto i paliwo a musisz zapierdalać do kilku hurtowni bo niema jednej uniwersalnej i najtanszej (przy zalozeniu ze wlasciel firmy nie ma wynagrodzenia )a bedąc malym sklep i jeszcze biorąc towar na kreche bedziesz dużo płacić w hurtowni i teraz prosta matematyka aby wyjsć na zero musisz przy marzy 20 % -25 % sprzedać (7 dni w tygodniu ) na jakies 100 000 pln aby wyjsc na maly zysk wiec 3000 pln dziennie a na wiosce moze koło 10go bedziesz mial wiecej ale po 2 tyg po 10tym bedzie branie na kreske wiec interes opłacalny średnio lepiej isc na etat zapłacą zus i 1800 na łapke i zero stresu ....... ale powodzenia w szukaniau drogi w biznesie ....miałem tez sklep na wsi i zamknełem bo kasa nie specjalana a pracy kupa
zamierzam "zatrudnić swoją drugą polowe" poza tym bez problemu znajdę za 800 pln pracownika. Znajoma prowadzi sklep 100 m dalej ona jako właścicielka jest zatrudniona i ma jednego pracownika, mąż jej dowozi busem towar z ZG. Pracownik zatrudniony na umowe nie na wariata ale towaru ma 3 razy tyle co omawiana właścicielka i tanszy, klientów ma na kreske też ale sprawdzonych.
Hmm...w PL sklepiki to słabo opłacalny interes a szczególnie w małych miejscowościach...miałem kilka sklepów w tym ogrodniczy i dwa obuwnicze...finisz był taki,że po zlikwidowaniu działalności miałem cały dom zawalony butami:D...i 60 tyś zł w plecy...nie polecam.Pozdrawiam.
Volvo V70 T5 2.3 turbo 250KM 2002,Mercedes CLS 500 2005,Honda CRv 2.0 2007,BMW X5 4.4 2001...
Proszę o spokojną dyskusję...idę spać i mam nadzieje że rano nie trzeba będzie przeczyszczać tematu.
Jerome Le Banner: "...W siłowni możesz wypracować sobie mięśnie klatki lub mięśnie ud. Nie możesz jednak wzmocnić swoich jaj, albo się z nimi urodziłeś albo nie..."
Dobra jednak zamknę do jutra na ochłodzenie.
Jerome Le Banner: "...W siłowni możesz wypracować sobie mięśnie klatki lub mięśnie ud. Nie możesz jednak wzmocnić swoich jaj, albo się z nimi urodziłeś albo nie..."
Otworzyłem na próbę :D
znowu bedzie hardcores !!!!!!!!
Marcin co do własnego interesu za co byś śie nie wzioł na początku trzeba włożyć żeby wyjąć. Po 5 latach prowadzenia własnej działalności (szwalnia) tym bardziej małęj działalności nie polecam tego nikomu , na początku wiadomo inwestycje jeśli trafiłęś w rynek ok jest jakiś zarobek do 2011r było nieźle wychodziłęm na swoje i stać mnie było na kilka przyjemności ale puźniej w tej branży zaczeło źle się dziać a w 2012 roku robiłęm praktycznie tylko na opłaty w ostatnich miesiącach już dokłądanie do interesu. I jak jesteś pracodawcą to i tak nigdy nie dogodzisz nikomu zawsze pracownik za coś cię zgnoii aktualnie też jestem bez pracy i wiiem jaki jest problem z jakąkolwiek pracą w Polsce ale jedno jest pewne z własną działalnością teraz 2 razy bym przemyślał wszystko a pewnie i tak wolałbym być zatrudniony u kogoś. Zrobisz swoje dziekuje dowidzenia i na koniec miesiaća też jakiś grosz wpada
...i kto otworzył "sklep" ? Bezi :D