No pewnie Trol że rozładuje. Nie ma co dyskutować i tyle każdy kto ma ten silnik jest tego świadom a mając go już mu to wybacza.
Wogóle LOL
poniżej 0,5L / 1000 km
poniżej 1L / 1000 km
powyżej 1L / 1000 km
No pewnie Trol że rozładuje. Nie ma co dyskutować i tyle każdy kto ma ten silnik jest tego świadom a mając go już mu to wybacza.
Fajna ankieta. Wyniki można pominąć gdyż 90% aut z M70 ogłaszanych na sprzedaż posiada wycieki oleju z pod misek, pokryw zaworowych, uszczelniaczy na wale i pokryw rozrządu itp. które czy sumarycznie czy pojedynczo podwyższają zużycie oleju o 300%.
Specyfika 750i/750iL sprowadza się do tego że koszt usunięcia tych wycieków oscyluje ~500 - 1000 zł, zwłaszcza jeśli jest to wyciek z pod misy, którego nikt się nie chce tykać z wiadomych względów. Zresztą kto rozumie co robi podnosząc kolektory przy nie tykanym latami M70, po to żeby zmienić uszczelki pod deklami, zapewne też wie o co się prosi.
Powodzenia w szacowaniu zużycia, gdy połowa oleju idzie w asfalt.
Sprawdzone i poparte latami doświadczeń, dziekuję.
Czarne e32 w benzynie!
ja w swojej ostatnio odałem 1L oleju - po przejechaniu ok 3 tyś km . Z czego i tak trochę mi się sączy spod miski więc wiadomo ocb .
Tak czy siak najbardziej komentującą osobą jest ta która nie ma V12 ;] Każdy silnik ma jakąś swoją charakterystykę - poprzez branie oleju ,żywotność itp - więc Kaczy nie porównuj M30B35 do M70B50 ....
Nasuwa się refleksja. Skoro jest tak jak opisuje większość userów M70, to nikt chyba raczej nie wymieniał oleju w życiu w autach z M70?? Skoro na bieżąco olej idzie w rure, dolewka za dolewką (w końcu jeździcie dużo autami palącymi krocie zamieniając cenne oktany w uśmiech na waszych twarzach) ?? Czy aby na pewno tak jest??
Sam jestem użytkownikiem takiego silnika i jakoś chyba nie dokońca spalanie oleju jest musowe. Nie ma reguły przy jednym egzemplarzu że zawsze bierze tyle samo na 1000km?
Więc zastanawia mnie co powoduje to zużycie jeśli nie jest periodyczne?? Może styl jazdy??? warunki pracy silnika??
Jakby palił zawsze około litra na tysiaka to zawsze olej był by nowy w motorze. Może ktoś ma jakiś przemyślenia na ten temat.
Hej, przecież ilość oleju jest spalana proporcjonalnie do ilości paliwa, to wynika z teorii o silnikach spalinowych. Podobnie z obrotami, więcej obrotów, to więcej cykli spalania resztek oleju w cylindrach. Wiadomo, że u jednego będzie tak, a u drugiego inaczej. Podobnie z jakością oleju, kiedyś miałem zalany Mobil 10W40 to brała tak dużo, byłem wręcz przekonany, że to jakaś uszczelka. Potem zmieniłem olej na Liqui Moly i jak ręką odjął. Oleju ubywało tyle, że po każdej trasie 100-200 km wręcz musiałem dolewać.
Poza tym dajmy już spokój z tematem, który jest stary jak świat.
Ostatnio edytowane przez ttrol ; 13-09-2012 o 21:58
pozdrawiam Bartek
ttrol, jako iż widze że sensownie się z Tobą dyskutuje, powiedz mi czy prawdą jest według posiadanej przez Ciebie wiedzy że KAŻDY silnik zużywa olej podczas pracy.
Kua, temat dla kotów...
Czarne e32 w benzynie!