Pokaż wyniki od 1 do 10 z 61

Wątek: Czy e38 730d to dobry wybór na auto na codzienne dojazdy do pracy (120km)?

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Vip Vip
    BMW
    brak
    Jeżeli demonem szybkości nie jesteś i jeździsz dłuższe odcinki, myślę, że zmieścisz się w 8 litrach (biorąc pod uwagę jeszcze czas na rozgrzanie silnika), ale pod warunkiem, że te 120 km do pracy nie pokonujesz przez jakieś duże miasto w korkach i naprawdę niezbyt drastycznie obchodzisz się z pedałem gazu. Jednak 8l/100 to prawie dwa razy tyle niż w Ibizie. Chyba że jeździsz maks. 90kmh, to może i 7 Ci spali, ale na taki wynik naprawdę nie ma co liczyć.

Spalanie siódemki przede wszystkim kształtuje masa, stąd moje wyniki w mieście ~ 11 l/ 100km. Wokół komina ~10-10,5 l/100 mi wychodzi. 730d mam od kilku miesięcy i nawet wersja 184 KM w jakiś sposób zaskakuje, bo silnik radzi sobie z autem i przyjemnie się tym jeździ, dzięki wysokiemu momentowi obrotowemu (choć wcześniej wcale nie spodziewałem się, że tak będzie, tym bardziej, że miałem m.in. E38 740iA). Jednak E38 to auto które wymaga ciągłej uwagi i boję się, że codzienna jazda zaboli, tak jak zabolała jeżdżąc przez ostatnio rok dzień w dzień 740iA (i nie chodzi o spalanie, bo była dobrze założona sekwencja, tylko o zużycie części, które odzywają się jedna po drugiej przy codziennej jeździe po kilkadziesiąt kilometrów autem >10 letnim).

Zacząłem niedawno jazdę 730d też codziennie i o ile auto kupiłem golasa (bo nawet bez skór, chociaż już dołożyłem), to przebieg ma 100% autentyczny i w chwili zakupu miała 203000 km. Od zakupu wymienione tarcze i klocki (oryginały BMW, poszło ponad 1000 zł), wahacze z przodu, wahacze banany z tyłu, jakiś tam króciec przy chłodnicy, drążek środkowy+ końcówki, więc wkład początkowy minimum 3000 zł. A do każdej E38 na dzień dobry musisz mniej więcej tyle liczyć, jeżeli chcesz mieć auto, które niczym Cię nie denerwuje (a skoro jeździsz nim do pracy i, cytuję, "Jednak 120km dziennie przekłada się na dużo czasu, a chciałbym spędzać go w miłych warunkach", na pewno będzie Ci zależało, żeby auto było w stanie technicznym zbliżonym do oryginału. A to niestety kosztuje i nikt za to nie chce oddać nawet w jakiejś części, o czym przekonałem się najlepiej sprzedając poprzednie E38.

Zaczynam jazdę E38 730d na co dzień i jeśli też się będzie psuła, zmieniam na coś 3- 5 letniego już bez śmigła na masce ;-)
    Ostatnio edytowane przez lukasz740 ; 13-09-2012 o 00:22