Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 61

Wątek: Czy e38 730d to dobry wybór na auto na codzienne dojazdy do pracy (120km)?

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    Cytat Zamieszczone przez barteq Zobacz posta
    Dzięki.
    Forum 7er, a użytkownicy doradzają raczej 5er :)

To teraz inna sprawa - czy auto klasy premium z przebiegiem około 300-400tys będzie lepsze od mojego, z przebiegiem 110 tys km?
    Czy taka zamiana nie będzie czasem brakiem rozsądku? :)
    Ciężko o rozsądek jeśli w grę wchodzą auta :)
    Zdrowe 730d spali ci w trasie przy delikatnej jezdzie lekko ponad 6L wiec skok spalania nie bedzie powalajacy - a przepasc pomiedzy Ibiza potezna :)
    Jesli chcesz bardziej oszczedzac to E39 525d w manualu tam spalanie w trasie to 5 z hakiem - o "kosiarkach" 320d/520d z 4 cylindrami zapomnij :D

E38 / E39 to ostatni SOLIDNY model BMW - wiec takie zadbane auto z nalotem 400tys posmiga napewno wiecej jak nowa Kia i tym podobne ktore ulegaja biodegradacji po 200tkm.

Ostatnio edytowane przez BOSS ; 15-09-2012 o 11:52
    Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    740iA e-32
    Blog
    1
    na codzienny dojazd po polskich drogach to 730d jak znalazł 7er nie sa od trzymania w garażu tylko od jeżdżenia właśnie co za herezje tu piszecie :P

730d w spokojnej trasie zejdzie mu do 7 litrów bez problemu wg mnie skoro szef zwraca mu do 5 powiedzmy to ma koszt 2 litry na 100km bez jaj zaden koszt i zobaczysz jaki bedziesz wniebowziety po trasce 7er w porównaniu do ibizy

Zaawansowany Użytkownik Awatar capoZe32
    BMW
    750iL (not LPG)
    Blog
    4
    Ech... nie wiem czy tylko mnie to dręczy ale nie wiem po co porównujesz swoje auto do 7er skoro to jest samochód zupełnie INNEJ klasy. To tak samo jak ja miałbym porównywać swoją 7er e32 z 1991 3.0Pb do opla astry 2000 1.4 w gazie i zadawał pytanie czym lepiej jeździć na polibude. Oczywiście, że pojadę na zajęcia Astrą bo mniej pali i wgl a BMW trzymam w garażu i wyjeżdżam dla przyjemności, a jak już jadę to na długie trasy. Wejdź sobie na dział seria e38 i zobacz z czym koledzy mają problem i jakie to są koszta. Dla starszych bmw TAK ale na jazdy dla przyjemności a nie do pracy. Takie moje zdanie. Pozdrawiam Tomasz.

Zaawansowany Użytkownik Awatar BartekMW75
    BMW
    E38 730 D 1999 r M57 BIARRITZBLAU METALLIC...EX: E39 525 TDS, E39 530D, E30 325i
    powiem tak...sam dojeżdżam swoja 730D do pracy...w warszawie spala mi 8,5l/100 ...jazda głownie wisłostrada na tempomacie z dozwolona prędkością...ale nawet w największych korkach nie spala wiecej jak 10l/100...
    gdyby Pan Bóg preferował przedni napęd chodzilibyśmy na rękach...
    nigdy nie jedz szybciej niż twój anioł stróż potrafi latać...

Witam! Prosze pomniejszyc fotke poprzednia w sygnaturze, niestety byla zbyt duza!!! Admin

Doświadczony Użytkownik Awatar Roobs
    BMW
    E65 740D, E71- X6
    Nawet takim "szrotem" E39 jakim byłem u ciebie BOSS całkiem fajnie się jechało a co dopiero dobrze zadbanym egzemplarzem:)

Zaawansowany Użytkownik Awatar Inur
    BMW
    740iM (M60), M3 GT2
    Mi się wydaje że 300-400tys to już przebieg przy których te auta zaczyna boleć wiele rzeczy i najczęściej się to zwala na głowę jednocześnie. Diesel z wysokim przebiegiem to ryzyko konieczności wymiany bardzo drogich elementów np. pompy wtryskowej, turbiny czy wtryskiwaczy, co w benzyniaku problemem nie jest. Mówię wg. własnych odczuć, jakbym miał szukać 3.0d z takim przebiegiem to bym się obawiał (choć pewnie i tak większość już ma te przebiegi za sobą). No chyba że trafisz na naprawdę ładny egzemplarz, nie kręcony. Ale licz się z tym, że koszt utrzymania E38 w stosunku do jego rynkowej wartości jest bardzo wysoki, a to nie sprzyja dbaniu o auto. Dlatego szukaj auta w pierwszej kolejności na forum, najlepiej znanego :)

Zaawansowany Użytkownik Awatar krzysiek7er
    BMW
    brak... tym czasem Omega B FL 2.2
    Reasumując, E38 idealnie nadaje się do dojeżdżania do pracy ( tym bardziej 120km ) bo do pokonywania długich tras to auto zbudowano. O komforcie między Ibizą i BMW nie ma co polemizować. Tak jak też BOSS napisał, zadbane BMW E38 będzie jeździć jeszcze długo ( tak jak ma się to np z E32 wystarczy popatrzeć ile ich jeździ ). I nie oszukujmy się. E38 to nie jest jeszcze obiekt muzealny, żeby go trzymać w garażu i jeździć od święta ( chyba, że ktoś ma taką wolę ). Jeżeli tylko będziesz dbał o swój samochód, usterki usuwał na bieżąco a nie czekał bo może jeszcze wytrzyma, to będziesz miał kawał porządnej fury, która nie zrujnuje Ci portfela a której z czasem żal Ci będzie sprzedać. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
    "W czasie deszczu gdy wiatr wieje, słychać Alfę jak rdzewieje."

Doświadczony Użytkownik Awatar ManiacDrifting
    BMW
    E32 735iAL...
    Nie czytałem wszystkich powyższych postów ale o E38 730D się wypowiedzieć mogę Jeśli kupisz auto zadbane niekoniecznie musisz sugerować się ceną, kup z dobrym zawieszeniem bez usterek które widać od razu przy jeździe próbnej, Nie polecam kupna auta w którym coś nie działa jakiś mechanizm albo silnik nieco kuleje nie warto wierzyć że to drobnostka bo gdyby była sprzedający sam by to naprawił. Sugeruj się dobrym zawieszeniem blacharką i silnikiem jeśli kupujesz automat dokładnie do sprawdź jeśli manual dokładnie sprawdź sprzęgło i czy biegi płynnie działają. 730D ma dość dynamiczny i bez awaryjny silnik ewentualne naprawy wtryskiwaczy czy turbo poważnie odchudzą twój portfel dlatego weź ze sobą naprawdę dobrego gościa który się zna na dieslach i go sprawdźcie. Spalanie? Takie E38 pali 7.5-8.5 litra w trasie przy normalnej jeździe miasto koło 12 według mnie to bardzo dobry wynik biorąc pod uwagę że TDS pali podobnie jest słabszy i gorszy. Jeśli kupisz coś zadbanego i niezapuszczonego to Napewno ci posłuży bo samochód jest bardzo wytrzymały a ten silnik również bardzo dobry i praktycznie bezproblemowy.

Przebieg rzędu 400k km jeśli realny to jest to super przebieg Wiele modeli może mieć nastukane ponad milion... Serio i są poprostu cofnięte na 300,400 i dlatego to się psuje i zwala na głowę.
    Silnik z przebiegiem prawdziwym 400.000 powinien pracować jak zegarek Diesel jest żywotny a ten jest dobrze przemyślany nie wysilony i sporej pojemności milion nie powinien na mim zrobić wielkiego wrażenia.
    Ostatnio edytowane przez ManiacDrifting ; 15-09-2012 o 14:28

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    745 e65
    kolego maniac widziałeś kiedyś e38 z milionem na liczniku a może miałeś taki egzemplarz czy tylko wypisujesz sobie takie bzdury

Doświadczony Użytkownik Awatar ManiacDrifting
    BMW
    E32 735iAL...
    sam wypisujesz bzdury wierz dalej że niemieckie 15 letnie krążowniki mogą mieć 200 tyś przebiegu i kupione są od 98 letniego pana który był lekarzem.

U nas ciężko o takie w polsce cofa się po kilka razy liczniki niestety sami znamy historię E32 750.....
    Ostatnio edytowane przez ManiacDrifting ; 15-09-2012 o 20:23