Dziękuję Wam wszystkim za udział w dyskusji.
Jeśli chodzi o benzynę i gaz - nie wchodzi w grę, ponieważ mam "pomoc" od mojego pracodawcy, który ma dobre serce..
Więc tak naprawdę Ibiza spala 0l/100km.. W 730d musiałbym dołożyć różnicę.
Jeżdżę 95% na trasie (moje dojazdy do pracy) oraz troszkę, naprawdę troszkę wokół komina, no i wypad na PZ czasami.
Parząc na spalania Autocentrum to mieszczę się każdym autem w wartościach minimalnych (e34 TDS też kiedyś). Zamulaczem czy emerytem za kółkiem nie jestem, ale jak już dostane się w sznur aut to pokonuje tak z 30 km na krajówce - nie cierpię skakać pomiędzy tirami i spowalniaczami jak żabka. To nie ma sensu.. Kiedyś jeden tak skakał, ryzykował, na 3ciego..a po 30km i tak na światłach w lewo go dojechałem - on stał 1szy na wprost). Nie chce mi się ścigać by zyskać nawet 5 minut...po co? Dlatego uważam, że mogę liczyć na niższe spalanie.
Co do eksploatacji - zawsze w moim samochodzie kontroluję stan i naprawiam nawet pierdołki. Lubię auto mieć sprawne w 100%! Złomka też nie chcę kupić.
Zgadzam się Wami, że elementy częściej się będą zużywały, przez wzgląd na wiek. Czy w kosztach E39 będzie tańsze?
Piszecie o oryginalnych częściach - nie chcę nikomu się narazić, ale nie myślicie, że zamienniki też są dobre (te dobre)? Czytałem (nie wiem ile w tym prawdy), że zamienniki powstają na tej samej linii produkcyjnej, tylko kosztują mniej, bo nie są sprzedawane przez daną markę. Policzono, że auto żłożone z oryginalnych części kosztowałoby 250% wartości auta sprzedawanego w salonach (przy golfie bodajże).
ttrol ma rację o ubezpieczeniu - o tym nie pomyślałem. Ubezpieczalnia nie policzy faktycznej wartości leciwego już przecież auta... dzięki za podpowiedź!
Łukasz740 - wrzuć po jakimś czasie swoje spostrzeżenia w tym temacie, jeśli będziesz pamiętał. Zapewne przydają mi się :)
Jeśli jednak liczba minusów będzie większa to kto wie.. zostawię ekonomię na co dzień, a jako auto hobbystyczne sprawię sobie V12
Jednak chodzi mi o wygodniejsze przemieszczanie się do pracy... jednocześnie nie rujnujące portfela..