ja dzisiaj wyczyściłem krokowca i przepustnicę. Od silnika elektrycznego odchodzi trzpień po którym może dostać się płyn do środka uzwojeń
Widzę że masz preparat do czyszczenia, przy demontażu ściągnij disę i sprawdź luz na klapce przy okazji...
Ja za jednym zamachem wymieniłem odmę/lub jak kto woli zawór odpowietrzania skrzyni korbowej (ale to już większa zabawa)
Nr 6 na rysunku;
http://www.realoem.com/bmw/showparts...95&hg=11&fg=40
V8 Garage
Jak wyjmiesz Dise (nr 6) bd wiedział o co chodzi. Jest przykręcona dwiema śrubami na torx'a. Przepustnica czterema (jak wyjmiesz dise bd miał wszystko na dłoni)
V8 Garage
Weź zwykłe gwiazdki, element nr 6 masz przykręcony na dwie śrubki potem odkręcasz jeszcze dwie od blaszki, która trzyma krokowca i linkę gazu w całości potem krokowca odpinasz od zasilania, następnie musisz lekko bujając w prawo i w lewo ciągnąc do siebie wyciągasz krokowca. najprościej jest jeszcze wykręcić całą rurkę układu dolotowego powietrza, ja tak zrobiłem i miałem większe możliwości co do ruchu rękami.
Dzięki za wskazówki.
Dzisiaj rozpocząłem czyszczenie.
Na początek przepustnica. Aż tak źle nie wyglądała.
Później silnik krokowy, trochę zaczadzony:
Czy w środku ta obrotowa "zatyczka" ma się ruszać przy ruszaniu silniczkiem? Po wyczyszczeniu środek wyglądał tak. Ma być mały prześwit patrząc przez silniczek czy środek powinien być zasłonięty przez ten obrotowy bolec?
Co to jest i do czego służy?
Jedyne co to zapomniałem kupić tego kolanka gumowego za przepływomierzem... :)
http://www.realoem.com/bmw/showparts...11&fg=40&hl=24
Zespół regulacji kolektora ssącego :) tyle że mój nie był tak upaćkany olejem
a krokowiec wygląda wzorowo, po moim czyszczeniu łopatki wreszcie zaczęły się ruszać lekko silnik się odmulił, ale wyszedł czujnik położenia łopatki przepustnicy do wymiany :(. Co do pytania to tak, ma się ruszać lekko :) błąd zaworu regulacji biegu jałowego wyskakuje kiedy twornik na silniczku nie daje rady już obracać łopatkaimi. Mój krokowiec też był zasyfiały (płukanie rurki w spirycie dało to samo ;) )
Czyli wszystko jest git majonez :-)
Jutro zamawiam gumowe kolanko, bo krokowca czyścić już mi się więcej nie chce :-) :-)
Element ruchomy w regulatorze biegu jałowego(w bmw nie ma silnika krokowego do regulacji wolnych obrotów) ma chodzić bardzo lekko. Robiąc obrotowe ruchy prawo-lewo powinno być słychać "klikanie" tego elementu(dobija do krańcowych położeń).
Po czyszczeniu przepustnicy warto skasować adaptację, wtedy DME na nowo nauczy się jej położenia.
Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
Henry Ford
Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms