A dlaczego, pompkę kupujesz na allegro za ok 20 zł. Od pompki w miarę cienki wężyk do miski olejowej tak aby można było zobaczyć jak będzie wypływał olej z otworu. Z tego co wiem olej z chodniczki wypływa pod ciśnieniem dość szybko. Pompka na wiertarkę i masz możliwość regulowania przepływu oleju (obroty wiertarki). Jak się naleje za dużo to odpowiednio cienki weżyk pozwoli odprowadzić resztę oleju przez otwór.
Twój sposób jest też dobry ale:
Wypuszczając 1l oleju w skrzyni już brakuje 1l a co za tym idzie z ubytkiem oleju spadnie ciśnienie.
Dolewając oleju na zgaszonym silniku zawsze będzie go więcej w skrzyni niż na odpalonym tak jak poprawnie kontroluje się jego stan. Czyli dolejesz oleju na zgaszonym na full odpalisz silnik, pompa w skrzyni zassie olej i juz będziesz miał np 1l mniej do tego odpompujesz jeszcze 1 l i już masz 2l mniej.
Ja podałem tylko swój pomysł jak ja to zrobię przy wymianie a jaki ty zastosujesz to twoja sprawa. Na innym forum bmw w poradniku o wymianie oleju twoją metodą spuszczają nawet 5l oleju do bańki i 5l uzupełniają.