Kolego również uważam, że najlepsza inwestycja to inwestycja we własne zdrowie i edukację dzieciaków oraz rozwój ich umiejętności. Przedstawiaj im zajęcia które mogą rozszerzać ich horyzonty, prowadzić do tego że zaczną się uczyć jakieś nietypowej umiejętności a być może kiedyś w przyszłości zaczną na tym zarabiać łącząc przyjemne z pożytecznym. Mam wielu znajomych którzy w młodym wieku zabrali się za potencjalnie mało dochodowe i mało przyszłościowe zajęcie a teraz, 10 lat później mają świetnie prosperujące firmy i zarabiają kokosy. Jeden zaczął od nakręcenia starą kamerą klipu promującego wyjazd na snowboard w Alpy, teraz kręci krótkie reklamówki eventów, imprez klubowych, rok temu nawet spot wyborczy który leciał regularnie w TV, inny miał smykałkę do rysunku w podstawówce i ostatnio odkrył w sobie talent rzeźbiarski. Teraz rzeźbi niesamowite figurki postaci z gier które sprzedaje za kilka tys od sztuki. Inni tworzą strony internetowe, zajmują się grafiką, mają własne warsztaty samochodowe. Z tym że u każdego ta smykałka która potem zaprocentowała została zaszczepiona za młodu. W moim przypadku zakup głupiego górala przez rodziców z trochę wyższej półki niż Wigry 3 15 lat temu sprawił, że dziś prowadzę firmę która jest wyłącznym dystrybutorem na Polskę ponad 15 producentów części rowerowych. Gdyby nie ten prezent to nie wiem co bym teraz robił ale na pewno nie byłbym zadowolony ze swojego życia.
Co do sportu to nie jestem przekonany - często wiąże się to z dużymi nakładami choć zależy jaka dyscyplina. Im bardziej wymyślna tym gorzej. Kolega z podstawówki ścigał się na gokartach, był mistrzem Polski, potem brał udział w mistrzostwach Europy i chyba wylądował na podium. Regularnie ścigał się we Włoszech z Kubicą i rodzina prawie od tego zbankrutowała a zabawa się skończyła - choć gdyby nie to, to być może siedziałby teraz w F1. Ale pozostał w motorsporcie, teraz prowadzi firmę która spawa genialne homologowane klatki bezpieczeństwa, terminy zaklepane na pół roku do przodu a dodatkowo startuje w RSPP.
Oto kilka konkretnych przykładów inwestycji w młodzież :)

Odpowiedz z cytatem