Poka¿ wyniki od 1 do 8 z 8

W±tek: Czy wymieniaæ olej w skrzyni co 40 kkm?

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2010
    BMW
    by³o e30, by³o e39, jest e32 740 :-)
    Sk±d
    Wrze¶nia

Czy wymieniaæ olej w skrzyni co 40 kkm?

Hej,

posiadam e32 740 z roku 1992 roku ze skrzyni± 5HP30. Swoj± beemke zakupi³em w zesz³ym roku w lipcu z przebiegiem oko³o 306ty¶ km, i jak na razie nic z³ego siê nie dzieje (teraz jest 312kkm) i skrzynia te¿ chodzi dobrze. Wraz z zakupem beemki poprzedni w³a¶ciciel podarowa³ mi wykaz wszystkiego co robi³ przy beemce, naprawy, wymiany, zakupy itd.. oczywi¶cie wszystko z dat±, kosztem oraz przebiegiem beemki. Uprzedzi³ mnie równie¿ ¿e w 2010 roku by³a remontowana skrzynia i na to równie¿ s± papiery, tylko w opisie remontu skrzyni zak³ad który j± remontowa³ napisa³ "WYMIANA OLEJU CO 2 LATA LUB 40000 KM". Przepraszam za przyd³ugi wstêp ale czy my¶licie ¿e trzeba wymieniaæ olej w skrzyni tak jak zaleci³ remotuj±cy j± zak³ad? Trochê poczyta³em o wymianie oleju i niektórzy s± za a niektórzy przeciw wymianie... Podzielcie siê jak mo¿ecie swoimi uwagami co o tym my¶licie i czy jest sens wymieniaæ olej co 40 kkm? Co do oleju to wg kwitów zalany jest ARAL ATF22 (DEXRON II).

Pzdr.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar Peter1200
    Do³±czy³
    Dec 2011
    BMW
    E38 728iA, Ex: E34 525tds
    Sk±d
    Poznañ
    Moje poprzednie auto E34 mia³o skrzyniê 5HP18. Jak kupi³em mia³a 296 tys. Olej nie by³ zmieniany przez poprzedniego w³a¶ciciela (choæ kolor etykietki na korpusie skrzyni -zielony a nie czarny - wskazywa³ na konieczno¶æ regularnej wymiany). Ja zmienia³em olej regularnie co 40 tys. I szczê¶liwie doje¼dzi³em do 600tys. wiêc z mojego do¶wiadczenia wynika, ¿e warto. Ale kurczê DexronII to jako¶ mi do tej skrzyni nie pasi... chyba ¿e jest co¶ o czym nie wiem

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Dexron II czêsto by³ stosowany w starszych skrzyniach, nie tylko GM.

Co do wymiany to odpowied¼ sobie sam co nale¿y robiæ gdzie producenci skrzyñ biegów zalecaj± regularn± wymianê oleju, wielu producentów samochodów, zgodnie z zaleceniem producenta skrzyni, te¿ zaleca, a BMW siê wy³ama³o i nie zaleca wymiany oleju
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar ManiacDrifting
    Do³±czy³
    Dec 2010
    BMW
    E32 735iAL...
    Sk±d
    Bikini Dolne
    Ja wymieniam olej maks co 10ty¶ i w silniku i w skrzyni lub te¿ co rok auto jest u¿ytkowane w sezonie letnim i wiosennym przy ³adnej pogodzie nie robi wielkich przebiegów wiêc czêsto wymiana nastêpuje przed nabiciem 10ty¶ km. W moim przypadku (M30) S± to nie drogie rzeczy olej jest jeszcze klarowny i ¿ó³ty zazwyczaj podczas wymiany, ale jestem pewien ¿e silniczek i skrzynia bardzo siê ciesz± z czêsto zmienianego oleju :)

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e34
    Sk±d
    Warszawa
    Ja bym ¶mia³o wymienia³. Zalaæ jakim¶ lepszym olejem i po problemie

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2012
    BMW
    e32 M60B30 '93
    Sk±d
    Zamo¶æ
    Witam.

Mam takie pytanie... Czy po wymianie oleju da siê odczuæ zmianê w pracy skrzyni?
    Np. zmiana biegów przy ni¿szych obrotach, mniejsza utrata momentu obrotowego czyli lepsze przyspieszenie ?
    Ewentualnie jakies inne zmiany ?

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e34
    Sk±d
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez podi87 Zobacz posta
    Witam.

Mam takie pytanie... Czy po wymianie oleju da siê odczuæ zmianê w pracy skrzyni?
    Np. zmiana biegów przy ni¿szych obrotach, mniejsza utrata momentu obrotowego czyli lepsze przyspieszenie ?
    Ewentualnie jakies inne zmiany ?

Oczywi¶cie ze da rade odczuæ zmianê. Wszystko zale¿y w jakim stanie bêdzie skrzynia, mo¿e zmieniaæ biegi p³ynniej i szybciej. Spotka³em sie tez z takimi sytuacjami ze po wymianie oleju "wyp³uka³o" skrzynie i chodzi³a gorzej.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Kubas525
    Do³±czy³
    May 2010
    BMW
    BMW 730iA V8 (e32) , BMW 528i Touring (e39)
    Sk±d
    Lipsk
    W moim przypadku po wymianie, skrzynia zaczê³a p³ynniej zmieniaæ biegi :) co poprawi³o bardzo komfort podró¿owania.
    http://7er.pl/album.php?albumid=284&attachmentid=4946 <-- moja 7er :)

BMW
    Freude am Fahren

Podobne w±tki

1. Olej w skrzyni - pierwsza wymiana, czy nie za pó¼no?
    Przez itomek w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 24
    Ostatni post / autor: 18-07-2016, 11:56
  2. Odpowiedzi: 50
    Ostatni post / autor: 31-10-2012, 05:29
  3. Wymieniaæ olej czy nie? Wielkie samochodowe oszustwo?
    Przez brunoz w dziale NA KA¯DY TEMAT / Humor / Off Topic
    Odpowiedzi: 18
    Ostatni post / autor: 08-10-2012, 22:34
  4. 740d odma, czy wymieniaæ?
    Przez walczaktomasz w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 31-03-2010, 05:42

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów