Ogólnie fajny artykuł. W TVN wygrał by olej "Tłusk 10W-50" w Niezależnej TV "Gertych 5W-40" a w Radiu M "Rydz15W-30" :) :) :) takie czasy ... sobie ciężko nieraz w coś uwierzyć a co dopiero ...
Ogólnie fajny artykuł. W TVN wygrał by olej "Tłusk 10W-50" w Niezależnej TV "Gertych 5W-40" a w Radiu M "Rydz15W-30" :) :) :) takie czasy ... sobie ciężko nieraz w coś uwierzyć a co dopiero ...
Pić trzeba ! Jeść można !
Tez zauwazylem roznice po zmianie oleju na Mobil1 0W-40. Tylko, ze ja zmienialem z Castrola 5W-30. Na Castrolu bylo slychac lekkie "stukanie" a na Mobil1 cisza jak makiem zasial. W sumie dziwne to, bo Castrol jest zalecany przez BMW. Ale jak zwykle pewnie to chwyt marketingowy, a nie wybor najlepszego oleju...
a w Naszym Dzienniku "Kacz5W-30";) Teraz ciezko na czyms sie opierac. Wszedzie juz sa jakies "lokowania" produktow.
Ostatnio edytowane przez matraks ; 30-08-2012 o 06:11
BMW zaleca Castrol, Renault zaleca Elf itd, itp. To są zwykłe umowy między producentami samochodów i olejów i nie wypada im polecać olejów konkurencji. Jak nie kupisz i sam nie sprawdzisz to się nie dowiesz co jest lepsze. Ja się tego nauczyłem już jakiś czas temu. Testy samemu są zawsze najlepsze. I nie ważne czy to olej, samochód, sprzęt AGD/RTV. Co do Valvoline kupowałem w Polsce i nie narzekałem. Dłużej mi zachowywał klarowność niż Mobil i silnik miał lepszą kulturę pracy na biegu jałowym. W osiągach różnicy nie zauważyłem. Teraz zalałem Mobil1 3000, ale przy następnej wymianie znów kupię Valvoline. I zauważyłem jedną różnicę ( przynajmniej tu w Finlandii ). Valvoline czy Castrol-a nie spotkałem w markecie, natomiast Mobil 1 jest prawie w każdym.
"W czasie deszczu gdy wiatr wieje, słychać Alfę jak rdzewieje."
Oczywiście, że tak. Jest to zjawisko tzw. współmarki, czyli dana marka ma nadzieję trafić do nowego odbiorcy dzięki skojarzeniu z drugą marką.
A odnośnie olejów, to wydaję mi się, że jakość oleju jest zależna od tego na jaki kraj jest produkowany i rozlewany.
Wszyscy mają valvolina, mam i ja.