Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 11

W±tek: Ciê¿ko odpala na zimnym mocno faluje potrafi zgasn±æ

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2012
    BMW
    Bmw E38 735i 1999
    Sk±d
    Bydgoszcz

Ciê¿ko odpala na zimnym mocno faluje potrafi zgasn±æ

Witajcie

Potrzebujê pomocy w sprawie .

Wygl±da to tak ¿e po nocy chc±c odpaliæ auto m62 3,5 1999 silnik strasznie kuleje chodzi jakby tylko na kilka cylindrów, potrafi nawet zgasn±æ. Po chwili gdy go tak pomêczê auto siê rozgrzewa i chodzi normalnie , nie ma ró¿nicy czy na benzynie czy na gazie.

K³opot pojawia³ siê stopniowo coraz mocniej zaczyna³ kuleæ . Z biegiem czasu dosz³o to do takiego stopnia ze zaczyna gasn±æ i staje siê to k³opotliwe.

Dodam jeszcze ¿e jaki¶ czas temu znajomy pod³±cza³ sie kompem do z³±cza w ¶rodku auta obok miejsca na kubki i wyskoczy³ b³±d opisany :

P1519 - 'A' camshaft position actuator bank 1

Posiadam inpe i oto wyniki diagnozy jak problem by³ jeszcze do wytrzymania :

nied³ugo dodam b³êdy z dzi¶ czy co¶ nowego dosz³o :/

mia³em problem z pomp± paliwa po przeczyszczeniu przesta³a wyæ , ale czy tote¿ mo¿e byæ przyczyna tego bujania ? Ale wtedy po rozgrzaniu tez by kula³ jak by nie dostawa³ paliwa prawda?

Kiedy¶ ju¿ czyta³em ¿ê z³e ustawienie wa³ków co z tym idzie z³a praca vanosów mo¿e co¶ takiego powodowaæ ?

pozdrawiam

b³êdów nowych nie ma dodaje jeszcze kilka informacji :

Pytanko co oznacza funckja rough i ews 3 start value sunch?
    Najbardziej interesuj± mnie warto¶ci camshaft position bank 1 i bank 2
    Pozdrawiam

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Mat88
    Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    E38 728iA
    Sk±d
    Warszawa
    odczytaj b³êdy czy nie masz przypadkiem "wypadania zap³onów" to te¿ jest przyczyn± takich objawów. Mo¿esz mieæ te¿ problem z ci¶nieniem paliwa lub ze zbyt bogat± mieszank± co powoduje zalewanie ¶wiec

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2011
    BMW
    735ia
    Sk±d
    legnica
    ja mia³em taki problem przed wymian± odmy. W koñcowej fazie zacze³a kopcic.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2012
    BMW
    moze bedzie siedem
    Sk±d
    Katowice/Gdansk
    Witam.U mnie wystêpuje(wa³) identyczny problem jak u Ciebie Matimoto.Wymieni³em odmê,¶wiece,silnik by³ sprawdzany na komputerze czy chodzi na zimnym na wszystkie cylindry,okaza³o siê ¿e wszystkie cylindry pracuj±.Niestety dalej by³o to samo.Za³o¿y³em u¿ywany przep³ywomierz ¿eby wykluczyæ t± kwestie jak siê potem okaza³o u¿ywany przep³ywomierz jak i mój dotychczasowy jest wadliwy,podaje b³êdy.Przep³ywomierz zosta³ od³±czony i narazie po zapaleniu na zimnym obroty nie faluj± jest wszystko wporz±dku.Za dwa tygodnie zamierzam za³o¿yæ nowa przep³ywkê. Spróbój u siebie od³±czyæ przep³ywomierz ,mo¿liwe ze to on jest winowajc±.Pozdro

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar miro
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    MEIN VATERLAND IST OBERSCHLESIEN
    Praktycznie na 100% MAF ,ale odepnij wtyczkê jak kolega Tomasz radzi³ i powinno sie wyja¶niæ. Pozdrawiam.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar doman
    Do³±czy³
    Aug 2012
    BMW
    730 V8
    Sk±d
    Lublin
    Czy jak silnik jest ju¿ ciep³y i go zgasisz i poczekasz np godzinê czy dwie odpala normalnie czy ma problemy?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    e38 735i
    Sk±d
    S-c
    Hej!

Mia³em do¶æ d³ugi czas bardzo podobny problem. Silnik mam taki jak Ty (no prawie bo bez VANOSÓW, ale akurat w tym kontek¶cie mniejsza). Oczywi¶cie diagnozowa³em go na INPIE, wynik bardzo podobny. Co po kolei zrobi³em
    - ¶wiece
    - wtryski
    - cewki
    Te zabiegi nie poprawi³y sytuacji. Zacz±³em poszukiwania w kierunku "lewego powietrza"
    - wymieniono odmê
    - posprawdzano uszczelki
    Dalej nic...

Rozwi±zanie okaza³o siê do¶æ banalne. Zupe³nie przypadkiem odkryta zosta³a nieszczelno¶æ w kolektorze ss±cym (niewielkie pêkniêcie - trudno zauwa¿alne na pierwszy rzut oka). Po usuniêciu tego pêkniêcia jak rêk± odj±³.

Dlatego moja rada - sprawd¼ czy aby wszêdzie na pewno masz szczelny silnik. Bardzo byæ mo¿e to jest przyczyn± Twoich problemów.

Gdyby i to nie pomog³o to ju¿ trzeba by elektronikê rozpracowywaæ...

Jakkolwiek by to banalnie nie zabrzmia³o, ale czasem niski stan benzyny w zbiorniku mo¿e dawaæ takie objawy (jak siê je¼dzi na gazie to czasem siê zdarza - wiem z autopsji). Kiedy¶ w³a¶nie jak wskazówka pokazywa³a trochê poni¿ej 20l (rezerwa jeszcze nie ¶wieci³a) znowu zacz±³ mi kuleæ na zimnym - dola³em 15 l Pb i za³atwi³o problem (biorê tu jednak trochê poprawki na mój wska¼nik, bo musia³em ju¿ 2 razy wymieniaæ bak)
    Pozdrawiam

fm

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2012
    BMW
    e38 750i
    Sk±d
    Wa³brzych
    mia³em dok³adnie to samo w moim e38 3.5 V8 jak bylo ma³o paliwa a jezdze na gazie to po calej nocy i dniu jak odpalem to potrafil zgasnac... teraz kiedy pilnuje zeby w baku caly czas bylo troche wiecej paliwa problem sie rozwiazal

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2012
    BMW
    Bmw E38 735i 1999
    Sk±d
    Bydgoszcz
    czesc

problem nadal istnieje lecz w bardzo ma³ym stopniu. Poprawi³o siê znacznie po wynianie ¶wiec. A¿ wstyd siê przyznaæ . Wcze¶niej ¶wiece kontrolowa³em ale "na oko" jak mówi mój dziadek :P to jeden w szpitalu umar³. Jeden z kolegów sugeruje odme . Zauwa¿y³em jak auto odpali³em w gara¿u ¿e potrafi zakopciæ wiêc odma zamówiona , w czwartek bêdzie wymieniona . Dam znaæ.

Pozdrawiam

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2012
    BMW
    Bmw E38 735i 1999
    Sk±d
    Bydgoszcz
    wymieniona , lecz okaza³o siê ¿e stara by³a raczej dobra.( membrana ca³a ) . Co do poprawy hmm . faza obserwacji trwa. Na youtube jest filmik który pokazuje jako objaw zu¿ytej odmy zasysanie przez otwór od bagnetu oleju i takie charakterystyczne bulgotanie. U mnie po wymianie nadal to wystêpuje :/

Podobne w±tki

1. Ciê¿ko odpala-d³ugo krêci
    Przez wilk9585 w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 01-08-2013, 10:21
  2. [mechanika/elektryka] Ciê¿ko odpala
    Przez marcus1328 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 01-08-2012, 10:51
  3. [Mechanika] Ciê¿ko odpala / Nie ci±gnie
    Przez Proyer w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 21