Poka¿ wyniki od 1 do 6 z 6

W±tek: Skrzynia steptronik w m62b44 wariuje

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2012
    BMW
    e38 m62
    Sk±d
    ³orso³

Skrzynia steptronik w m62b44 wariuje

Mam problem ze skrzyni± e38 m62b44 1997 rok a przynajmniej tak mi siê wydaj. Auto w sumie ¶wie¿o kupione problem czasem sie pojawia czasem nie .... Poprzedni w³a¶ciciel robi³ regeneracje konwertera, wymieni³ kosz, komplet tarcz, komplet przek³adek i uszczelniaczy oraz filtr , olej, podobno wymienia³ tez sterownik a przynajmniej tam co¶ z nim by³o kombinowane tak wynika z faktur które dosta³em razem z dokumentami auta. Problem polega na tym ze czasem nie zale¿enie czy ciep³e czy zimne auto ale czê¶ciej przy zimnym po wrzuceniu D auto odrazu wrzuca bieg ale po puszczeniu hamulca raczej ma³o chêtnie rusza leniwie powoli albo wogóle jak juz tylko to sie pojawi taka opcja to kazda zmiana biegu jest ma³o p³ynna z takim zamuleniem albo do¶æ d³ugo nie zmienia biegu wogóle np 10 sek jedzie na 2 albo 3.problem czasem mija szybko czasem po jakis 10 min jazdy czasem zaczyna miec to w czasie jazdy po zatrzymaniu sie np. na ¶wiat³ach b³êdów w kompie ¿adnych ale ze mam inpe faszystowsk± to poza b³êdami jako¶ nie zag³êbia³em siê dalej w mo¿liwo¶ci programowe. remonty by³y robione 1 grudnia 2011 wiec nie tak znowu dawno .... gdzie szukaæ problemu czujnik jakis jaka¶ linka steruj±ca nie wiem w sumie nawet czy tu jest w tym aucie moze elektronika wi±zka jakies pomys³y wszelkie sugestie mile widziane :D

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Sk±d
    Warszawa
    Blog
    7
    Jakie s± konkretnie b³êdy?
    Gdzie by³ robiony remont skrzyni?
    Poka¿ co tam konkretnie na tych fakturach by³o -- mo¿e siê uda wyczytaæ jakie¶ szczegó³y.

Generalnie po takim zabiegu skrzynia powinna chodziæ p³ynnie do tego stopnia, ¿e nie mo¿esz wyczuæ b³êdnikiem zmiany biegów (zapewne jest to prawd± przy otwarciu przepustnicy w zakresie 0-50%, ale i tak robi wra¿enie). I powinna przez 100 kkm chodziæ jedwabi¶cie, miêkko, cicho i sprawnie.

Trzeba by po pierwsze pos³uchaæ czy pompa nie wyje i sprawdziæ ci¶nienie t³oczenia na zimno i po rozgrzaniu w funkcji obrotów
    Po drugie -- podpi±æ komputer i poogl±daæ parametry w czasie jazdy. Uszkodzony czujnik to jedna z prostszych awarii.

Co mo¿e byæ:
    - pompa hydro: pojawi³y siê luzy i ci¶nienie jest niesta³e
    - sterowanie (mechatronika): (
    a) zasyfione: przycinaj± siê d³awiki, etc
    b) pêkniêcie w obudowie / puszcza uszczelka: ucieka ci¶nienie w ró¿nych momentach pracy
    c) zu¿yte sprê¿ynki /d³awiki: wahania ci¶nienia, zwykle za niskie
    - sterownik (modu³): generalnie czary...
    Skrzynie automatyczne siê zu¿ywaj±! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestaj± wierzyæ w Boga, to nie jest tak, ¿e w nic nie wierz±, ale wierz± w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2012
    BMW
    e38 m62
    Sk±d
    ³orso³
    remot by³ robiony w firmie zw±cej sie Auto Józefów na ul. Pi³sudskiego 7 raczej panuje opinia ze to rze¼nicy i partacze ale nie mia³em z nimi do czynienia wiec nie wiem. na fakturze jest napisane to co wymieni³em, odrecznie wpisane w okienku i kwota 5350 za ca³o¶æ b³êdy jedyne jaki uda³o mi sie upolowac to

nie mam niestety dzia³aj±cego DIS'a wiec ciezko to rozszyfrowac i zrobic jakies dok³adniejsze testy ... nie wiem czy zajmujesz sie automatami i czy masz sprzet diagnostyczny ale chetnie sie spotkam coby pogadac i ewentualnie postawic diagnoze

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Sk±d
    Warszawa
    Blog
    7
    Gang uberwachung -- to po niemiecku "monitorowanie wyj¶cia"

Mo¿e to czujnik prêdko¶ci obrotowej na wyj¶ciu (z ty³u skrzyni).
    Tak czy inaczej jest trop :)

Trzeba by zrobiæ próbê drogow±.
    Pod³±cz INPA, wybierz modu³ skrzyni, zacznij jechaæ i obejrzyj, czy prêdko¶ci obrotowe na wej¶ciu i wyj¶ciu s± w³a¶ciwe -- czyli p³ynnie siê zwiêkszaj±/zmniejszaj± wraz z prêdko¶ci± auta i obrotami silnika.
    Skrzynie automatyczne siê zu¿ywaj±! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestaj± wierzyæ w Boga, to nie jest tak, ¿e w nic nie wierz±, ale wierz± w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

Moderator Mod Awatar damian23zgc
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    BMW e65 745i;VW Passat B6
    Sk±d
    DZG
    A sprawdza³e¶ stan oleju ??? Mo¿e byæ tak, ¿e jest go troszkê za ma³o

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2012