Ja dziś odebrałem moje E87 z Mcars, za wszystko wyszło 2062zł. Szyba ze znakiem BMW, raczej fachowa robota. Jestem zadowolony.
Ja dziś odebrałem moje E87 z Mcars, za wszystko wyszło 2062zł. Szyba ze znakiem BMW, raczej fachowa robota. Jestem zadowolony.
Podbijam temat. Dziś rano spotkała mnie przykra niespodzianka. Szyba mi pękła wzdłużnie i muszą ją wymienić. Chciałbym wziąć Pilkingtona. We Wrocławiu jest zakład na Armii Krajowej, który zajmuje się Pilkingtonami. Kojarzy ktoś może to miejsce? Warto tam pojechać?
Robiłem półtora roku temu do nich podchody. Dobierają szybę po VIN. Dostałem od nich taką odpowiedź:
Nie wiem tylko, czy to netto czy brutto ;) Szyby ostatecznie nie wymieniłem. Nie była pęknięta, tylko mocno wypiaskowana.Szyba do Pana samochodu to koszt z wymianą 1196zł. Jest to szyba solaryczna z ogrzewaniem pola wycieraczek i sensorem, marki Pilkington
Poszukaj tez na ale..o.Są firmy co dostarczaja orginalne szyby uzywane pod wskazany adres.Po dostarczeniu ogladasz czy nie jest uszkodzina i płacisz.Ja kiedyś tak kupiłem
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
było E21 316,E30 320,E32 730,E32 750,E34 540,E38 740i,E36 M3 3.0,E39 ALPINA 3.2.E65 745i, X3 3,0si
Przed chwilą do nich dzwoniłem. Szyba z ogrzewaniem pola wycieraczek, sensor, ale nie solarna (nie mam tego niebieskiego paska). O VIN nie zapytał więc podałem mu rok i miesiąc produkcji. Kwota za szybę z nową uszczelką i robocizną to 750 zł. Nie zapytałem czy to brutto czy netto, tylko czy to jest całkowity koszt. Na stronie mają wszystko podane w brutto więc raczej brutto.
Mojemu ojcu tak wymieniali w Megane 3, ale na nową. Zdecyduję się jednak na nową.
Popatrzyłem na opinie w necie i raczej mają dobre opinie.
A Ty masz solarną w aucie? W sumie jak wymieniasz, to ja polecam. Teraz nie mam i w słoneczne dni o wiele bardziej w oczy świeci nawet z okularami przeciwsłonecznymi na nosie.
Mam taką opcję S358 Climate comfort windscreen. Nie wiem do końca co to znaczy. Ją się poznaje po tym niebieskim pasku o ile się nie mylę. Ja tego paska nie mam a jeśli powinien być tzn, że ktoś już szybę przednią wymienił (też na Pilkingtona).
To jest szyba atermiczna, czyli ta wersja, którą mi wycenili. Ona nie ma żadnego paska, jest wyraźnie ciemniejsza. Polaryzuje też chyba, bo auta jadące z naprzeciwka tak nie oślepiają. Jak się nie mylę to numer OEM to: 51 31 7 143 297. Widzę, że w ASO już jest niedostępna. W zeszłym roku jeszcze była.
Masz błąd czujnika zaparowania szyby w module klimatyzacji? On jest klejony obok czujnika deszczu. Często po wymianie go nie wklejają z powrotem. Możliwe, że się nie da. Nie mogę teraz znaleźć numeru. Możesz gościa o to podpytać, może coś podpowie. Są jakieś czujniki na Allegro, ale chyba żaden do E65.
Edit:
Niby to ten: 6928326 ale E65 zniknęło z listy pasujących modeli
Ostatnio edytowane przez damned1 ; 09-02-2018 o 11:46
Nie mam błędu. Będę miał na uwadze ten czujnik. Dzięki!
Miej też na uwadze, że BMW jest strasznie wrażliwe na poprawne wklejenie szyby i późniejsze szumy powietrza przy prędkościach autostradowych. Decydujące jest użycie w odpowiednich miejscach gumowych podkładek z ASO oraz właściwe osadzenie szyby względem krawędzi dachu, jest o tym szczegółowa instrukcja w TIS'ie. Dawno instrukcji do E65 nie widziałem, ale ostatnio sprawdzałem do E60 (możliwe, że jest taka sama procedura) i tam tolerancja położenia szyby względem dachu wynosi tylko 1,2 milimetra.