Wymiana szyby czołowej.

Wątek: Wymiana szyby czołowej.

1. Awatar euro_tuned

euro_tuned powiedział/a:
    Ja dziś odebrałem moje E87 z Mcars, za wszystko wyszło 2062zł. Szyba ze znakiem BMW, raczej fachowa robota. Jestem zadowolony.

2. Awatar matsember

matsember powiedział/a:
    Podbijam temat. Dziś rano spotkała mnie przykra niespodzianka. Szyba mi pękła wzdłużnie i muszą ją wymienić. Chciałbym wziąć Pilkingtona. We Wrocławiu jest zakład na Armii Krajowej, który zajmuje się Pilkingtonami. Kojarzy ktoś może to miejsce? Warto tam pojechać?

3. Awatar damned1

damned1 powiedział/a:
    Robiłem półtora roku temu do nich podchody. Dobierają szybę po VIN. Dostałem od nich taką odpowiedź:
    Szyba do Pana samochodu to koszt z wymianą 1196zł. Jest to szyba solaryczna z ogrzewaniem pola wycieraczek i sensorem, marki Pilkington
    Nie wiem tylko, czy to netto czy brutto ;) Szyby ostatecznie nie wymieniłem. Nie była pęknięta, tylko mocno wypiaskowana.

4. Awatar jaro5

jaro5 powiedział/a:
    Poszukaj tez na ale..o.Są firmy co dostarczaja orginalne szyby uzywane pod wskazany adres.Po dostarczeniu ogladasz czy nie jest uszkodzina i płacisz.Ja kiedyś tak kupiłem

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
    było E21 316,E30 320,E32 730,E32 750,E34 540,E38 740i,E36 M3 3.0,E39 ALPINA 3.2.E65 745i, X3 3,0si

5. Awatar matsember

matsember powiedział/a:

Przed chwilą do nich dzwoniłem. Szyba z ogrzewaniem pola wycieraczek, sensor, ale nie solarna (nie mam tego niebieskiego paska). O VIN nie zapytał więc podałem mu rok i miesiąc produkcji. Kwota za szybę z nową uszczelką i robocizną to 750 zł. Nie zapytałem czy to brutto czy netto, tylko czy to jest całkowity koszt. Na stronie mają wszystko podane w brutto więc raczej brutto.
    Cytat Zamieszczone przez jaro5 Zobacz posta
    Poszukaj tez na ale..o.Są firmy co dostarczaja orginalne szyby uzywane pod wskazany adres.Po dostarczeniu ogladasz czy nie jest uszkodzina i płacisz.Ja kiedyś tak kupiłem

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
    Mojemu ojcu tak wymieniali w Megane 3, ale na nową. Zdecyduję się jednak na nową.
    Popatrzyłem na opinie w necie i raczej mają dobre opinie.

6. Awatar damned1

damned1 powiedział/a:
    A Ty masz solarną w aucie? W sumie jak wymieniasz, to ja polecam. Teraz nie mam i w słoneczne dni o wiele bardziej w oczy świeci nawet z okularami przeciwsłonecznymi na nosie.

7. Awatar matsember

matsember powiedział/a:
    Mam taką opcję S358 Climate comfort windscreen. Nie wiem do końca co to znaczy. Ją się poznaje po tym niebieskim pasku o ile się nie mylę. Ja tego paska nie mam a jeśli powinien być tzn, że ktoś już szybę przednią wymienił (też na Pilkingtona).

8. Awatar damned1

damned1 powiedział/a:
    To jest szyba atermiczna, czyli ta wersja, którą mi wycenili. Ona nie ma żadnego paska, jest wyraźnie ciemniejsza. Polaryzuje też chyba, bo auta jadące z naprzeciwka tak nie oślepiają. Jak się nie mylę to numer OEM to: 51 31 7 143 297. Widzę, że w ASO już jest niedostępna. W zeszłym roku jeszcze była.

Masz błąd czujnika zaparowania szyby w module klimatyzacji? On jest klejony obok czujnika deszczu. Często po wymianie go nie wklejają z powrotem. Możliwe, że się nie da. Nie mogę teraz znaleźć numeru. Możesz gościa o to podpytać, może coś podpowie. Są jakieś czujniki na Allegro, ale chyba żaden do E65.

Edit:
    Niby to ten: 6928326 ale E65 zniknęło z listy pasujących modeli
    Ostatnio edytowane przez damned1 ; 09-02-2018 o 11:46

9. Awatar matsember

matsember powiedział/a:
    Nie mam błędu. Będę miał na uwadze ten czujnik. Dzięki!

10. lukasz740 powiedział/a:
    Miej też na uwadze, że BMW jest strasznie wrażliwe na poprawne wklejenie szyby i późniejsze szumy powietrza przy prędkościach autostradowych. Decydujące jest użycie w odpowiednich miejscach gumowych podkładek z ASO oraz właściwe osadzenie szyby względem krawędzi dachu, jest o tym szczegółowa instrukcja w TIS'ie. Dawno instrukcji do E65 nie widziałem, ale ostatnio sprawdzałem do E60 (możliwe, że jest taka sama procedura) i tam tolerancja położenia szyby względem dachu wynosi tylko 1,2 milimetra.