Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 60

Wątek: Szkoda całkowita na E38

Vip Vip Awatar ttrol
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Ja mam doświadczenia z Wartą sprzed dwóch lat z OC sprawcy, trzy nieodebrane polecone notatki z Policji w sprawie zdarzenia, co zaowocowało wypłatą odszkodowania po czterech miesiącach, zgodnie z prawem oczywiście. I to ja musiałem interweniować w sprawie tych notatek, bo Warta twiedziła, że ich nie otrzymała, a Policja, że wysłała, i tak w kółko. Pomijam fakt, że e32 750 z 88 roku w bardzo dobrym stanie wycenione na 3600 PLN i to ze zwyżką 800 za nowe opony. Generalnie milion telefonów i maili, odwołań, kłótnie na bluzgi. Przede wszystkim zobacz w Eurotaxie ile warte jest auto, na przykład robiąc sobie wycenę ubezpieczenia w mbanku na stronie, będziesz miał wartość z Eurotaxu. Od tego odejmij jakieś 20 % i wyjdzie Ci tyle ile wycenią w Warcie, jeżeli auto jest perfekcyjne. Przy takim uszkodzeniu i tak będziesz miał szkodę całkowitą, więc licz na to, że wrak wycenią na jakieś 2 do 3 tyś(oby, bo równie dobrze mogą wycenić na 5 tyś), a resztę Ci oddadzą. Gorzej jak któreś elementy z przodu były już malowane kiedyś, wtedy ich wartość jest pomniejszana o 50%. Do tego całe auto przelecą miernikiem i jeżeli coś jest gdzieś nie tak, nawet na klapie z tyłu, wartość auta idzie w dół.

Teraz doczytałem, że malowałeś prawie całe auto, w taki wypadku będziesz miał dużo zaniżoną wartość auta niestety.
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 29-07-2012 o 11:53
    pozdrawiam Bartek

Doświadczony Użytkownik Awatar Roobs
    BMW
    E65 740D, E71- X6
    Raczej nie pozostanie nic innego jak wstawienie do ASO przynajmniej na oryginałach ci zrobią, chyba że zrobia całkowitą to bedzie lipa.

Zaawansowany Użytkownik Awatar Inur
    BMW
    740iM (M60), M3 GT2
    Rozumiem niektórych rozgoryczenie na moje podejście i nie będę się wdawał w dyskusję bo nie o to chodzi w tym temacie. Każdy ma swoje zdanie.

Co do oryginałów i ASO to moim zdaniem przesada - auto ma swoje lata i robienie wszystkiego na nowych częściach to średnie wyjście z sytuacji. Wolałbym używki i uniknąć tego że auto zaraz będzie 3-kolorowe bo malowany będzie przód, w innym miocie malowana była reszta auta poza dachem. Perłowy lakier niby się zmiesza w takim samym kolorze ale cyrki wychodzą przy mocnym oświetleniu.

Dam znać co z tym pojazdem zastępczym bo myślę że takie rzeczy warto wiedzieć, generalnie przysługuje mi auto tej samej klasy które mogę bezgotówkowo wziąć z wypożyczalni zawierając cesję. Nie jest potrzebna zgoda ubezpieczyciela na konkretny model auta czy firmę. Wydaje mi się że to dość duży rynek dla wypożyczalni bo obdzwoniłem dziś parę szukając auta z hakiem (brak) i stwierdzili że bezpłatnie prowadzą także sprawy sądowe gdyby ubezpieczycielowi wypożyczenie zastępczaka się nie spodobało. Bardziej mnie martwi temat braku auta którym mogę holować lawetę a to mi jest niezbędne i to mnie najbardziej wkurza w tej całej sytuacji.

Co do ogólnego stanu auta to raczej ładne było...

W Mbanku auto wycenione na 11600zł, z widełkami +/- 1000zł. Trochę śmieszne bo w takiej cenie to można kupić co najwyżej padło.

edit: jeszcze jak tak czytam, to dobrym argumentem w przypadku zaniżenia wypłaty przez rzeczoznawcę jest groźba wstawienia auta na naprawę do ASO?
    Ostatnio edytowane przez Inur ; 29-07-2012 o 23:41

Doświadczony Użytkownik Awatar Roobs
    BMW
    E65 740D, E71- X6
    Najlepiej "radzić się na własnej skórze" :D
    Dodam tylko tyle że ubezpieczonemu należy się... tyle na ile rozsądnie zawarł polisę, często kupuje sie tanio a później stwierdza że można było dołożyć parę groszy :D

Vip Vip Awatar Thomsen1
    BMW
    728i
    Walcz o swoje ,to żadne cwaniactwo nie Ty spowodowałeś kolizję a towarzystwo ma zapłacić za nowe ori części to że somochód jest stary to żaden argument chyba raczej kpiny. Po to sprawca płaci OC żeby nie było problemów z pokryciem szkód Nie daj sie oszukać i nie podpisuj ugody tylko się odwołuj. Towarzystwa ubezpieczeniowe nie mają żadnych skrupułów żeby non stop podnosić składki OC.Więc czemu Ty masz odpuścić?
    Teraz doczytałęm : Jeśli już raz malowałeś auto to t.u. "W celu ochrony pieniędzy swoich klientów" potraktuje je jako już wcześniej powypadkowe ,aczkolwiek wszystko zależy od rzeczoznawcy zobaczymy jak się sytuacja rozwinie na tym etapie spekulacje nie mają sensu.
    Ostatnio edytowane przez Thomsen1 ; 30-07-2012 o 09:29

Będziesz Miał W_ _ _ _ _ _ e

Vip Vip Awatar ttrol
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Daj znać jak się sprawa będzie miała, jestem ciekaw ze względu na to, że ja też przez to przechodziłem. Pamiętaj, że jeżeli będziesz mógł osobiście odebrać notatkę z policji o zdarzeniu to dostarcz ją osobiście do placówki Warty, która się tym zajmuje. Z tego co pamiętam szkody samochodowe były tylko w Katowicach. Przyspieszy to sprawę z pewnością.
    pozdrawiam Bartek

Doświadczony Użytkownik Awatar JointoVicz
    BMW
    e32 EX 730 88' m30b30 r6 & e38 730i 95' m60b30 v8
    Cytat Zamieszczone przez Roobs Zobacz posta
    Najlepiej "radzić się na własnej skórze" :D
    Dodam tylko tyle że ubezpieczonemu należy się... tyle na ile rozsądnie zawarł polisę, często kupuje sie tanio a później stwierdza że można było dołożyć parę groszy :D
    a to nie czasami moj ubezpeczyciel Tobie placi a Twoj mi?:> czyli jak JA MAM ubezpieczenie za grosze to TY bedziesz mial problem a jak TY bedziesz mialDROGIE UBEZPIECZENIE to mi dobrze wyplaca?:) takze to ze ja zaplace za ubezpieczenei duzo nie oznacza ze duzo dostane;)

chyba ze mowa o AC

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 740i + Porsche Cayenne 4.5
    Cytat Zamieszczone przez Inur Zobacz posta
    E38 z 94r. ma pewnie wartość znikomą, moja jest akurat zadbana i naprawdę doinwestowana więc wiadomo obawiam się że zostanę zrobiony w konia.
    Cytat Zamieszczone przez Inur Zobacz posta
    bardzo bym chciał żeby ten wypadek skończył się upragnionym malowaniem całego auta bez konieczności dopłaty.

Warto się zastanowić kto kogo chcę " zrobić w konia"... Polaczkowatość znów zwycięża

Doświadczony Użytkownik Awatar JointoVicz
    BMW
    e32 EX 730 88' m30b30 r6 & e38 730i 95' m60b30 v8
    Cytat Zamieszczone przez przemol Zobacz posta
    Warto się zastanowić kto kogo chcę " zrobić w konia"... Polaczkowatość znów zwycięża
    sprawdz sobie na realoem.pl ILE KOSZTUJA RZECZY ktore kolega ma uszkodzone;) albo dzwon do ASO:) mial DOBRE SPRAWNE to chce miec DOBRE SPRAWNE:) a czy kupi nowe czy uzywki to juz nie Twojjj problem;) prosta zasada ZEPSUJESZ - KUPUJESZ

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 740i + Porsche Cayenne 4.5
    Rozumiem, że pomalowanie na nowo całego auta jest wynikiem owej stłuczki ?