Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 73

Wątek: Ringi jako światła dzienne w e65 ?

Zaawansowany Użytkownik Awatar jaro_alfa
    BMW
    E65 730d
    Zamówiłeś Kolego te z linka, który podałem wyżej ?
    Daj znać, czy świecą jasno w dzień.
    pzdr

PS. Cholercia, a z drugiej strony, czy nie lepiej kupić mocne żarówki ledowe z trzonkiem BA9S, bo takie mocowanie jest w ringach, które mają kilka ledów od czoła ? Nie będzie taniej ?
    Ostatnio edytowane przez jaro_alfa ; 23-10-2012 o 13:12

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E46 330CI
    Próbowałem te o których kolego jaro_alfa piszesz, mizerny efekt nie wiem dlaczego... miały 3 duże diody SMD, marker dużo mocniej świeci, i też jestem ciekaw jak te 25W świecą i jak się sprawdzą na dłuższą metę. Ja nie ryzykowałem bo samochód ojca to po pierwsze, a po drugie w razie komplikacji lampa troszkę droga :D

Zaawansowany Użytkownik Awatar jaro_alfa
    BMW
    E65 730d
    Dzięki za info, nie będę w takim razie rzeźbił z ledami i czekam na jakieś rewelacje od chłopaków.

Doświadczony Użytkownik Awatar jaro5
    BMW
    F01 750i 540km 850N x-drive,ML 3,2CDI
    wiec powiem tak...założyłem te 25w z aukcji i aż takiej rewelki to nie ma.Zaje fajnie to świeci jak jest szaro albo ponuro na dworzu.Do jazdy w dzień to raczej odpada.Poprostu te ringi co mamy to już więcej światła nie przepuszczą.I jeszcze trzeba robić otworki na kabelki w dekielku od żerówki na ringi,bo te moduły sie nie mieszczą do środka.WIADOMO ŻE POTEM TRZEBA DOBRZE TO OBROBIĆ KLEJEM ZEBY WODA I WILGOĆ NIE INGEROWAŁA W LAMPEWg.mnie to fajna sprawa ale nie do jazdy w dzień.

Vip Vip Awatar dealer25
    BMW
    e66 750Li
    Cytat Zamieszczone przez jaro5 Zobacz posta
    wiec powiem tak...założyłem te 25w z aukcji i aż takiej rewelki to nie ma.Zaje fajnie to świeci jak jest szaro albo ponuro na dworzu.Do jazdy w dzień to raczej odpada.Poprostu te ringi co mamy to już więcej światła nie przepuszczą.I jeszcze trzeba robić otworki na kabelki w dekielku od żerówki na ringi,bo te moduły sie nie mieszczą do środka.WIADOMO ŻE POTEM TRZEBA DOBRZE TO OBROBIĆ KLEJEM ZEBY WODA I WILGOĆ NIE INGEROWAŁA W LAMPEWg.mnie to fajna sprawa ale nie do jazdy w dzień.
    duża różnica jest w porównaniu z 5W?? jest sens dopłacać??

Doświadczony Użytkownik Awatar jaro5
    BMW
    F01 750i 540km 850N x-drive,ML 3,2CDI
    różnica jest ale czy taka duża ??? może ze 20% świecą jaćniej od 5w.Ja nie załuje ale żeby nie było na mnie potem że zachwalałem.Ja do jazdy dziennej założyłem okrągłe ledy te takie 4xslim czy coś takiego w miejsce po halogenach,a stare halogeny zostawiłem pod nadkolami wpięte w instalacje żeby błędu nie wywalało mi.I problem jazdy na dziennych światełkach mam z głowy:D

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E46 330CI
    Cytat Zamieszczone przez jaro5 Zobacz posta
    różnica jest ale czy taka duża ??? może ze 20% świecą jaćniej od 5w.Ja nie załuje ale żeby nie było na mnie potem że zachwalałem.Ja do jazdy dziennej założyłem okrągłe ledy te takie 4xslim czy coś takiego w miejsce po halogenach,a stare halogeny zostawiłem pod nadkolami wpięte w instalacje żeby błędu nie wywalało mi.I problem jazdy na dziennych światełkach mam z głowy:D

Może wrzuć fotkę tych 25W w pół ciemności, ja wrzucę te 5W będzie porównanie ?

Napewno na + dla 5W jest brak ingerencji w lampę, nawet kabli nie trzeba przemieniać bo w żarówkach ledowych taka operacja była potrzebna :)
    Ostatnio edytowane przez snikers_m ; 26-10-2012 o 12:25

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E32,E34 535,E34 525td,E34 4.0,6G!,E38 740,E38 735,E65 735,..
    A ja wam cos powiem o ledach
    Nie jestem jakim tam specjalistą od lampek led ale wiem bo współpracuje z duzą firmą z Krakowa co sprzedają różne oświetlenie ,zapytacie co do tego mają lampy z galerii do beemek ? fachura od tych zabawek na integracyjnej oświecał mnie ze one tzn lampy awaryjne takie specjalistyczne to podobne jak w autach wysokich marek ledy i są one zasilane prądowo a nie napieciowo jak te tradycyjne ledy ???? A ze żeśmy się integrowali to do końca nie połapałem i tak oto wpadłem na pomysł modyfikacji bolidu co i czy co z tego wyjdzie nie wiem ale wiem ze te ledy z awaryjek swiecą tak samo

użytkownik Awatar ADASIO
    BMW
    BMW 750 LIX G12 FROZEN GREY MAT
    Cytat Zamieszczone przez DamB535 Zobacz posta
    A ja wam cos powiem o ledach
    Nie jestem jakim tam specjalistą od lampek led ale wiem bo współpracuje z duzą firmą z Krakowa co sprzedają różne oświetlenie ,zapytacie co do tego mają lampy z galerii do beemek ? fachura od tych zabawek na integracyjnej oświecał mnie ze one tzn lampy awaryjne takie specjalistyczne to podobne jak w autach wysokich marek ledy i są one zasilane prądowo a nie napieciowo jak te tradycyjne ledy ???? A ze żeśmy się integrowali to do końca nie połapałem i tak oto wpadłem na pomysł modyfikacji bolidu co i czy co z tego wyjdzie nie wiem ale wiem ze te ledy z awaryjek swiecą tak samo

Lepiej nie rób takich "samoróbek" bo podejrzewam że nic z tego nie wyjdzie a poza tym może Ci się "chajcnąć" bryka tak że uważaj :)
    https://7er.pl/signaturepics/sigpic836_6.gif SIEDEM GRZECHÓW GŁÓWNYCH !!!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 730d
    Normalnie nie odzywam się nie pytany, ale pewnych rzeczy nie moge zdzierżeć...

KAŻDY led w układzie warszawskim , nato i reszcie świata JEST ZASILANY PRĄDOWO.

robi się tak z jednej ważnej przyczyny - napięcie przewodzenia (czytaj świecenia) LEDa zmienia się w zależności od warunków (temperatury)

dioda do momnetu osiągnięcia tgo progu - napięcia przewodzenia - nie swieci. potem wystarczy nawet niewielki przyrost napięcia, a prąd gwałtownie narasta - dioda pięknie świeci. Następne narosty napięcia powodują jeszcze większy prąd, rośnie temepratura diody, ona i tak już nie świeci jaśniej. Nie sposób nad tym zapanować inaczej jak stabilizując prąd.

czyli nieważne jakie są warunki, temperatura , wiek diody, jaki się nam trafił egzemplarz, nasz zasilacz jest tak policzony aby wymusić np 700mA prądu. Onacza to że dioda zawsze świeci ze stałą jasnością.

INNA sprawa to że taka prawodłowo zasilona dioda (mowa o diodach dużej mocy > 1W) będzie się grzała i MUSI mieć radiator.
    Zasilacz nie wie że dioda się przegrzewa (jesli nie ma radiatora) i dalej pcha te xxxmA prądu , temerpatura dalej rośnie i za niedługo mamy kuku. na początku przebarwienie, potem jasność w dół, na końcu "ciemność widzę".

PODSUMOWUJĄC: nigdy nie podłączamy diody pod akumulator bezpośrednio - zawsze przez zasilacz PRĄDOWY (ew. przez rezystor który właśnie ogranicza prąd - ale to rozwiązanie dobre do mikro diodek - takich jak w podświetlaniu przycisków)