Odma to nie tylko filtr który można umyć benzyna ekstrakcyjną w nowszych rozwiązaniach nie ma już tego filterka.Ważniejszym elementem jest tam mambrana która się zużywa .Wymianę separatora zaleca się co 3 wymianę oleju ,ale większość tego nie robi.
Odma to nie tylko filtr który można umyć benzyna ekstrakcyjną w nowszych rozwiązaniach nie ma już tego filterka.Ważniejszym elementem jest tam mambrana która się zużywa .Wymianę separatora zaleca się co 3 wymianę oleju ,ale większość tego nie robi.
Czyli co 3 wymianę oleju powinienem wymieniać cały separator za prawie 1500zł??? Nieźle...
Problem w tym, że na dzień dzisiejszy to te filterki należałoby powoli wymieniać co wymianę oleju, bo tak szybko potrafią się zapaskudzić.
O ile filterki są praktycznie te same co w 3.0d, to nie wiem jak jest z membraną, czy tym temacie da się coś zmienić.
Odnośnie zatkanej odmy, to pierwsze to zaczyna się pojawiać z jej powodu to olej w turbo.
Przez zwiększone ciśnienie w skrzyni korbowej, olej nie spływa swobodnie z turbo do miski olejowej i zaczyna przeciskać się uszczelnieniem
Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
Henry Ford
Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms
To w czterolitrowej V8 też są filterki tak jak w 3.0d???;> U mnie nic złego się nie dzieje. Chcę odmę wymienić zapobiegawczo.
E38 i E65 740d mają taki sam separator oleju.
Są tam w środku 2 filterki.
Mimo, że nie ma tego w ETK(przewidzieli wymianę całości) to filterki wyglądają bardzo podobnie jak te z 730d E38(nowej odmy do 740d nie miałem w ręku)
Sam zakładałem filterki z 730d i nie było żadnych problemów
745d ma już membrany w pokrywie zaworów. Podobnie jak N62
Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
Henry Ford
Czyli muszę kupić dokładnie takie same filtry jak w 3.0d tylko, że dwie sztuki tak???;> Mógłbyś mi np. wkleić link z allegro z filtrami, które na 100% będą pasowały do mojej 4.0d???:> Generalnie te serwisowe ''filtrów odmy nie wymienia się'' strasznie utrudnia życie...
Pozycja nr 15 na rysunku:
http://www.realoem.com/bmw/enUS/show...diagId=11_2316
Henry Ford
dzięki!!!:)