OK. Bede sledzil temat
OK. Bede sledzil temat
Witam, znowu zauważyłem coś nowego z tym ciepłym powietrzem, dzisiaj powkręcałem autko trochę na obroty (co by rurki przedmuchać) i zauważyłem,poczułem że z nawiewu na szybę od strony pasażera leci ciepłe powietrze(tak samoczynnie zaczęło lecieć) wszystko wraca do normy jak silnik całkiem ostygnie, dodam że np wczoraj byłem na wycieczce we Wrocławiu jeździłem cały dzień nawet na korki wrocławskie się załapałem ale w/w przypadłość nie wystąpiła jedynie muszę dodać ze jeździłem spokojnie bez wkręcania na wysokie obroty itd. Reduktor jest raczej dobrze podpięty, jeden wąż jest podłączony do węża który wychodzi z silnika tylko na wysokości elektrozaworów zaraz przed nimi, a drugi jest wpięty w wąż który wychodzi ze zbiorniczka wyrównawczego. Jak znajdę chwilę czasu to zrobię kilka fotek.
Wydaje mi sie że jak by padły to albo cały czas by leciało ciepłe powietrze z każdego nawiewu, albo w ogóle by go nie było, a u mnie z ogrzewaniem nie ma problemów, oprócz tego że albo samoczynnie zaczyna lecieć ciepłe tylko na szybę pasażera, albo jak potrzebuję osuszanie szyby to od strony kierowcy leci zimne zamiast ciepłego.Zamieszczone przez sylwek7
chyba że się mylę to proszę o poprawę i jakąś poradę/y
Walcze z podobnym problemem. Wymienilem elektrozawory, sprawdzilem ich zasilanie(12 v) i mimo to nadal mam cieple powietrzez na szyby. Czujniki temp sprawne, potencjometry na panelu ihka tez podaja prawidlowa wartość. Wszystkie przewody bez zadnego przetarcia i zwarcia. Winowajcą tego stanu rzeczy jest prawdopodobnie modul/sterownik schowany za nagrzewnicą. Angielskie fora podają aby przelutować każdy element i zlikwidować tym samym zimne luty. Jestem w trakcie tej operacji. Poinformuje o wynikach. Miarodajnym testem elektrozaworow może też być podlączenie amperomierza między srodkowym pinem a bocznym przy elektrozaworze. Obserwujemy wtedy płynący prąd gdy elektrozawór jest zamkniety( u mnie 20 mA- chyba troche za mało?) i brak prądu gdy elektrozawór jest otwarty=grzanie. Gdy jest wlaczone grzanie, dodatkowo słyszymy elektryczna pompe wody zamontowaną pod elektrozaworem. Czy ktoś moze sprawdzić jaki prąd płynei u niego przez elektrozawór?
Jesli elektrozawór jest zepsuty to ciepło idzie tylko dołem i na szyby, jesli jest inaczej to prawdopodobnie mamy jeszcze wylamane silnki mieszające powietrze( z prawej i lewej strony radia). Te silniczki nie mieszaja powietrza na szyby. Z nich leci powietrze o temp nagrzewnicy
<<STOS>>
u mnie gotowe - chłodnicę klimy wymieniłem na nową czynnik napełniony, a brak działania był spowodowany zerwanym kabelkiem idącym od zaworu osuszacza przy kostce - wiec przelutowałem i zabezpieczyłem połączenia.
Dzisiaj napełniłem czynnikiem i od razu przyjemniej w aucie.
Jedyne co zauważyłem znikoma reakcja na strone pasazera jesli dam max cieple - od str. kierowcy jest dobrze.
Pozdrawiam
super chester ze sie udalo.
Brak reakcji moze byc rzeczywiscie spowodowany albo silniczkami mieszajacymi powietrze albo usterka w sterowniku IHKA - tym przy filtrze p.pylkowym
a może to być też spowodowane samym zapchanym filtrem ppyłk właśnie
na innym forum czytałem że to jest częstą przyczyną tego że powietrze cienko wieje od strony pasażera, syf się tam zbiera straszny podobno
ja u siebie będe musiał to przerobić właśnie, schowek out, poodginać dywaniki poodkręcać plastiki i hej
Slabo moze wiac przez zapchany filtr, ale nie bedzie roznicy temperatur prawa/lewa strona. filtr wymien - BMW pisze ze co 15 tys km w E32
witam
Czy ktoś mógłby sprawdzić prawidłowy prąd płynący przez elektrozawory na wyłączonym ogrzewaniu w e32? Miernik i środkowy pin z gniazdka z którymś z bocznych pinów. U mnie jest 0.2 A i obawiam się, że jest to za mało, bo nowe elektrozawory się nie zamykają.
pozdrawiam
edit:
Udało się, winny okazał się przelącznik w panelu IHKA, który zamiast oporu bliskiemu 0 miał rzędu kilkudziesięciu Ohmów. Teraz elektrozawory się zamykają i rzeczywiście słychać charakterystyczne cykanie. Jak by ktoś miał jakieś problemu z ogrzewaniem to przerobiłem juz chyba wszystkie warianty wiec moge pomoc Pozdrawiam
<<STOS>>
Gdzie w panelu IHKA jest przełącznik?Zamieszczone przez stos
Jeśli mówisz o przełączniku w panelu sterowania nawiewem na desce rozdzielczej to nie jest IHKA. Moduł IHKA schowany jest głębiej - przy filtrze pyłkowym.