Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 73

Wątek: Drgania 0d 80 km/h do 120 km/h

Doświadczony Użytkownik Awatar arturo193
    BMW
    W planach E38 750i
    Spróbuję...może pójdzie gładko...
    Volvo V70 T5 2.3 turbo 250KM 2002,Mercedes CLS 500 2005,Honda CRv 2.0 2007,BMW X5 4.4 2001...

Zaawansowany Użytkownik Awatar neonunit
    BMW
    '95 740i
    Miałem kilka razy do czynienia z drganiami, w e36 i w e38 i napiszę co wiem.
    Krzywe tarcze hamulcowe drgają przy lekkim hamowaniu i przestają drgać przy mocnym.
    Drganie z towarzyszącym mu metalicznym głośnym stukaniem w moim przypadku to felga z otworem centrującym o rozmiarze nie pasującym do piasty koła, dokupiłem pierścienie centrujące i było ok (ale pewnie nie zmieniałeś ostatnio felg więc to odpada).
    Drgania od 80 do 120 to bardzo często problem z wyważeniem kół... wyważałem już koła w kilku miejscach i miałem kilka sytuacji że tam, gdzie byłem pierwszy raz zrobili na 'odwal się' i dalej drgało, a pojechałem do gościa który mnie znał, zrobił dobrze i drgania zniknęły... wulkanizator wulkanizatorowi nie równy.

Sam w tej chwili mam problem z dosyć silnym drganiem w zakresie 80 - 140 km/h i jadę dzisiaj wyważyć koła po raz drugi w innym miejscu, jeśli to nic nie da to będę badał te całe bumerangi...

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 740 1999r m62
    bumerangi bumrenagi bumernagi chyba też je wymienie.?Nie jest jakiś przesadny koszt a i tak pewnie trzeba będzie wymienić kiedyś tam.Jakiej firmy bumerangi a najlepiej cały zestaw wachaczy na przód (z tyłu to chyba nie ma nic wspólnego z drganiami ) ? JAki koszt pi razy drzwi? Może jakis link z alledrogo.
    pozdrawiam

BMW
    '95 740i
    Cytat Zamieszczone przez coboss Zobacz posta
    Do 7er nie zakłada się wynalazków. Brend na biedę można założyć ale nie wytrzymują długo, mając na uwadze koszt wymiany i ustawienia geometrii to jest to kompletnie nieopłacalne.
    Z najtańszych sprawdzonych to TEKNOROT, później Febi itp. i najdroższy Lemforder, odradzam TRW- półka cenowa jak Lemforder a wytrzymują stanowcze krócej.
    Noname ~130zł/szt., Lemforder ~300zł/szt., taki jest przedział na Alledrogo.

Zaawansowany Użytkownik Awatar mati-e28
    BMW
    740i 99r. 320d 00r.
    warto dopowiedzieć ze szarpaki nic nam nie dadzą w e38 bo na stojącym na kołach aucie za wiele luzów nie znajdziemy... czyli po pierwsze autko na koziołki kierownica do oporu w lewo i trochę cofnąć i wtedy jeden z całej siły napiera na koło lewo prawo drugi maca z kanału sworznie...

kolejna sprawa to gumy owych bumerangów... nawet gdy nasze sworznie sa w dobrej kondycji a poduszka gumowa jest naderwana może to powodować drgania..

przy obniżonych utwardzonych zawiasach często ukojenie przynosi dopiero wymiana na pełne gumy poliuretanowe... równie dobrze może wprowadzać w drgania nadmierny luz na przekładni jak i brak pierścieni centrujących w felgach... co do krzywych tarcz to naprawdę wiele sie naczytałem ale jeszcze nigdy takiej nie widziałem przynajmniej nie w bmw ze sprawnymi zaciskami...

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Cytat Zamieszczone przez neonunit Zobacz posta
    Noname ~130zł/szt., Lemforder ~300zł/szt., taki jest przedział na Alledrogo.
    Noname to chodzi Ci o wszystkie Maxgear, SRL itd... pare zlotych wiecej i juz masz w miare pewnego Teknorota, pozniej kilku niemieckich producentow na Lemforderze konczac. Ja zalozylem teraz Teknoroty zawiedziony przebiegiem Lemfordera. Zobaczymy ile przejada.
    ---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
    W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

BMW
    '95 740i
    Jakby nie patrzeć auto było konstruowane na pokonywanie niemieckich szos a nie polskich wertepów, co nie? ; )

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 740 1999r m62
    tyle kosztuja same bumerangi lemfordera? ja pytalem i caly zestaw wachaczy na przod.
    pozdro

Zaawansowany Użytkownik Awatar daniel_hack
    BMW
    e38 728iA
    Również i mnie dotknęły drgania kierownicy: 110 +- 10 km/h.
    Rozwiązanie było proste: wyważenie opon (pewnie któryś zdrapałem myjką - to przecież tylko naklejki).
    I taka jest właśnie najczęściej przyczyna drgań - sam najpierw pojechałem na szarpaki - przy mocno skręconych kołach - lekko niedomaga już drążek środkowy lub przekładnia - ale po wyważeniu kół nie czuć już nic na kierownicy.

Odnośnie zakupowanych części - drążek środkowy wymieniałem jakiś rok temu - MEYLE wzmocniony - jak widać 20 000 km - i pojawia się zużycie. Kiedyś w e34 wymieniałem środkowy na LEMFORDERa i do dziś spokój.
    t y l k o . . .

Ex: Fiat 125p 1990, e34 m50b20: 1992

Vip Vip
    BMW
    brak
    Cytat Zamieszczone przez coboss Zobacz posta
    Ja zalozylem teraz Teknoroty zawiedziony przebiegiem Lemfordera. Zobaczymy ile przejada.
    Z ciekawości zapytam, czy kupując, widziałeś wygląd opakowania tych wahaczy? Bo ja ostatnio też kupiłem właśnie Teknorota (przez allegro, na próbę), ale przyszły w foliach z naklejkami "Polcar". Trochę szperałem w necie i niby Teknorot to jeden z dostawców tejże firmy. Podobno na takiej naklejce oprócz loga Polcar'u jest jeszcze właściwy numer części firmy Teknorot, przynajmniej tak tłumaczył się sprzedawca. Ja te wahacze założyłem, opakowania z naklejkami wyrzuciłem i nawet nie mam jak sprawdzić. Kilkaset kilometrów za mną, poprawa jest, ale po prostu zastanawiam się czy aby sprzedawca nie wcisnął mi jakiegoś wałka i kiedyś nie będę miał z jednego wahacza dwóch na jakiejś konkretnej dziurze.. Kartonowego opakowania charakterystycznego dla marki Teknorot niestety u mnie nie było.