Niema nad czym się zastanawiać spróbuj to odkręcić na pewno dasz rade
Niema nad czym się zastanawiać spróbuj to odkręcić na pewno dasz rade
Spróbuję...może pójdzie gładko...
Volvo V70 T5 2.3 turbo 250KM 2002,Mercedes CLS 500 2005,Honda CRv 2.0 2007,BMW X5 4.4 2001...
Miałem kilka razy do czynienia z drganiami, w e36 i w e38 i napiszę co wiem.
Krzywe tarcze hamulcowe drgają przy lekkim hamowaniu i przestają drgać przy mocnym.
Drganie z towarzyszącym mu metalicznym głośnym stukaniem w moim przypadku to felga z otworem centrującym o rozmiarze nie pasującym do piasty koła, dokupiłem pierścienie centrujące i było ok (ale pewnie nie zmieniałeś ostatnio felg więc to odpada).
Drgania od 80 do 120 to bardzo często problem z wyważeniem kół... wyważałem już koła w kilku miejscach i miałem kilka sytuacji że tam, gdzie byłem pierwszy raz zrobili na 'odwal się' i dalej drgało, a pojechałem do gościa który mnie znał, zrobił dobrze i drgania zniknęły... wulkanizator wulkanizatorowi nie równy.
Sam w tej chwili mam problem z dosyć silnym drganiem w zakresie 80 - 140 km/h i jadę dzisiaj wyważyć koła po raz drugi w innym miejscu, jeśli to nic nie da to będę badał te całe bumerangi...
bumerangi bumrenagi bumernagi chyba też je wymienie.?Nie jest jakiś przesadny koszt a i tak pewnie trzeba będzie wymienić kiedyś tam.Jakiej firmy bumerangi a najlepiej cały zestaw wachaczy na przód (z tyłu to chyba nie ma nic wspólnego z drganiami ) ? JAki koszt pi razy drzwi? Może jakis link z alledrogo.
pozdrawiam
---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---
*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!
Z ciekawości zapytam, czy kupując, widziałeś wygląd opakowania tych wahaczy? Bo ja ostatnio też kupiłem właśnie Teknorota (przez allegro, na próbę), ale przyszły w foliach z naklejkami "Polcar". Trochę szperałem w necie i niby Teknorot to jeden z dostawców tejże firmy. Podobno na takiej naklejce oprócz loga Polcar'u jest jeszcze właściwy numer części firmy Teknorot, przynajmniej tak tłumaczył się sprzedawca. Ja te wahacze założyłem, opakowania z naklejkami wyrzuciłem i nawet nie mam jak sprawdzić. Kilkaset kilometrów za mną, poprawa jest, ale po prostu zastanawiam się czy aby sprzedawca nie wcisnął mi jakiegoś wałka i kiedyś nie będę miał z jednego wahacza dwóch na jakiejś konkretnej dziurze.. Kartonowego opakowania charakterystycznego dla marki Teknorot niestety u mnie nie było.
w lipcu wymieniłem wahacze bumerangi na 2x lemforder a w sierpniu przednie aluminiowe na 2x moog. Po wymianie dalej są lekkie drgania w okolicach 80 km/h z tym ze czasami sa a czasami nic nie drga.
Co dalej wymieniać?
Dodam że po wymianie wahaczy aluminiowych zaczęła mi drgać kierowca po lekkim nacisnięciu hamulca przy okolo 120 km/h przy mniejszych predkosciach drgan podczas hamowania nie ma.
Drgania na kierownicy najćzesciej wystepuje w okolicach 80 a najciekawsze jest to ze podczas jedenj przejazdzki raz drga a raz nie. natomiast zawsze drga po nocnym postoju.
Nadmienie ze jedna z tacz była sciągana gdyż trzeba było podreperować osłone tarczy. moze to miec wpływ na pojawienie się drgan podczas hamowania których wczesniej nie było.
Zastanawiam
Tarcze maja dopiero 5 lat.
Prosze o podpowiedzic co wymienic?
Aha i ostatnie odkrycie przy nacisnieciu hamulca i szybkich krotkich ruchach kierownicy w lewo słychac stukanie w prawo efekt nie wystepuje. (Co to mozę być)
Ostatnio edytowane przez Seba665 ; 24-08-2012 o 16:37
Nie wiem o niczym takim. Wiem za to, ze teknorot to nie jest Marka Opakowania ale fizycznie istniejacy turecki producent, ktory sam produkuje czesci w Turcji. Ja kupuje w RS Auto Czesci od wielu lat i nie mam takich przygod o jakich piszesz. Czesci przyszly w normalnych pudelkach Teknorot, na sworzniach masz wybijana pelna nazwe.
---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---
*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!