Poka¿ wyniki od 1 do 3 z 3

W±tek: Dr¿enie lewarka, cykanie, szarpanie w V8 manual

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Zaawansowany U¿ytkownik Awatar kotsylwester
    Do³±czy³
    Jan 2010
    BMW
    V8 Manual
    Sk±d
    Józefów

Dr¿enie lewarka, cykanie, szarpanie w V8 manual

Siema mam takie dziwne objawy w E38 V8 manual 3.0:
    Dodam ¿e zrobi³em ju¿ 6tys km i objawy siê nie zwiêkszy³y.

1.Przy delikatnym ruszaniu troszkê szarpnie, przy dynamiczniejszym nie odczu³em, przy zmianie biegów generalnie nie szarpie - ale ja delikatnie je¿d¿ê :)
    2.W momencie ruszania s³yszê jakby cykanie wa³u, przypominaj±ce raczej cykanie silnika po zgaszeniu lub jakby ¶ruba by³a niedokrêcona o 1/4 obrotu (dziwne)
    3.Na wy¿szych obrotach dr±¿ek ma lekkie wibracje - dr¿y
    4.Jak jadê np. na trójce przy 3tys obr i puszczê gaz to czujê lekkie szarpniêcie
    5.Sprzêg³o muszê wciskaæ do koñca bo inaczej biegi nie wychodz± delikatnie. Nie muszê u¿ywaæ si³y czy co¶, ale po prostu w innych beemkach zawsze l¿ej to pracowa³o.

Obstawiam:
    Dwuams ze sprzêg³em lub podporê wa³u - co my¶licie? Z drugiej strony w E46 nam lekko szarpie przy zmianie biegów a zmieni³em na nowe: dwumas i sprzêg³o LUK, poduszkê dyfra i nadal podszarpuje, wiêc mo¿e to nie dwumas? Regenerowa³ kto¶ dwumas?

Dodam ¿e lewarek przestaje dr¿eæ jak siê po³o¿y na nim palec, nie wibruje, nie lata po prostu dr¿y i denerwuje :)
    Szarpanie jest na tyle delikatne ¿e jak prowadzê ja to pasa¿erowie tego nie odczuwaj±.

Ostatnio zauwa¿y³em ¿e podczas pracy silnika przy otwartej masce, k³ad±c na niej rêkê poczu³em ¿e ona dr¿y, i na LPG i na Pb tak samo. ¦wiece mam nowe.
    Mo¿e to poduszki silnika i skrzyni? Silnik nie bierze grama oleju ani p³ynu ch³odniczego, nie zadymi³ ani na zimnym ani na ciep³ym nawet na wysokich obrotach, nie faluje.

Muszê siê za to w koñcu wzi±æ :)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2008
    BMW
    E38 728iA
    Sk±d
    Kargowa/Berlin
    Skrzynia do roboty :D

A tak na serio, na pierwszy rzut wymienilbym napewno poduszki skrzyni i silnika. Potem zerknalbym do silownika sprzegla. W e36 kiedys platal mi figle.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar tomgtdek69
    Do³±czy³
    Apr 2010
    BMW
    E39 540iA
    Sk±d
    S³upsk
    Niedawno zakupi³em e46 M54, jak by³a rozgrzana (lub posta³a w s³oñcu) biegi wchodzi³y elegancko bez takich szarpniêæ jak opisa³e¶ (przy e46). Rano przy bardzo niskiej temperaturze niejednokrotnie 1 w ogóle nie chcia³a wchodziæ, a jak wesz³a to z szarpniêciem R to samo 2 trochê lepiej.
    Moja diagnoza - wymieniê olej w skrzyni. Po wymianie jak rêk± odj±³ wszystko odbywa siê p³ynnie nic nie czuæ! Zapewne wcze¶niej by³ jaki¶ wyciek (uszczelnienie skrzyni...) i uzupe³niono z³ym olejem. Olej zmieni³em na Pentosin MTF-2 75W80
    Zmieniaj±c olej zauwa¿y³em ze obie poduszki by³y uszkodzone, powodowa³y "g³uche" d¼wiêki przy ruszaniu. Szybka wymiana i jest OK:)

Co do 7 to sprawd¼ koniecznie zawieszenie motoru, (skrzyni oczywi¶cie równie¿ przy okazji)

Co do tego cykania to jestem prawie pewien ze jest to ³±cznik elastyczny wa³u (lub jak kto woli przegub elastyczny wa³u)
    http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/di...L/sM/r1995/m06
    Nr2 - sprawd¼ czy do manuala i automatu sa takie same wrazie w±tpliwo¶ci
    Ostatnio edytowane przez tomgtdek69 ; 22-06-2012 o 22:18
    V8 Garage

Podobne w±tki

1. [silnik] dziwne cykanie ...
    Przez krystianpee w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 11-06-2012, 16:43
  2. Dr¿enie - temat ci±gle powracaj±cy
    Przez fm w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 28-06-2011, 19:25
  3. Dr¿enie i buczenie przy skrêcie !!!
    Przez maniek42 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 03-02-2011, 18:53
  4. [pozostale] Obs³uga lewarka (podno¶nika) w E38
    Przez belike w dziale Felgi, opony, itp.
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 19-11-2009, 10:46

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •