Siema mam takie dziwne objawy w E38 V8 manual 3.0:
Dodam ¿e zrobi³em ju¿ 6tys km i objawy siê nie zwiêkszy³y.
1.Przy delikatnym ruszaniu troszkê szarpnie, przy dynamiczniejszym nie odczu³em, przy zmianie biegów generalnie nie szarpie - ale ja delikatnie je¿d¿ê :)
2.W momencie ruszania s³yszê jakby cykanie wa³u, przypominaj±ce raczej cykanie silnika po zgaszeniu lub jakby ¶ruba by³a niedokrêcona o 1/4 obrotu (dziwne)
3.Na wy¿szych obrotach dr±¿ek ma lekkie wibracje - dr¿y
4.Jak jadê np. na trójce przy 3tys obr i puszczê gaz to czujê lekkie szarpniêcie
5.Sprzêg³o muszê wciskaæ do koñca bo inaczej biegi nie wychodz± delikatnie. Nie muszê u¿ywaæ si³y czy co¶, ale po prostu w innych beemkach zawsze l¿ej to pracowa³o.
Obstawiam:
Dwuams ze sprzêg³em lub podporê wa³u - co my¶licie? Z drugiej strony w E46 nam lekko szarpie przy zmianie biegów a zmieni³em na nowe: dwumas i sprzêg³o LUK, poduszkê dyfra i nadal podszarpuje, wiêc mo¿e to nie dwumas? Regenerowa³ kto¶ dwumas?
Dodam ¿e lewarek przestaje dr¿eæ jak siê po³o¿y na nim palec, nie wibruje, nie lata po prostu dr¿y i denerwuje :)
Szarpanie jest na tyle delikatne ¿e jak prowadzê ja to pasa¿erowie tego nie odczuwaj±.
Ostatnio zauwa¿y³em ¿e podczas pracy silnika przy otwartej masce, k³ad±c na niej rêkê poczu³em ¿e ona dr¿y, i na LPG i na Pb tak samo. ¦wiece mam nowe.
Mo¿e to poduszki silnika i skrzyni? Silnik nie bierze grama oleju ani p³ynu ch³odniczego, nie zadymi³ ani na zimnym ani na ciep³ym nawet na wysokich obrotach, nie faluje.
Muszê siê za to w koñcu wzi±æ :)

Odpowiedz z cytatem