Strona 20 z 22 PierwszyPierwszy ... 101819202122 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 216

Wątek: jaki silnik do F01

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    F01 750ix
    Bezposredni wtrysk benzyny w BMW to co najmniej 6x nizsze cisnienie niz w CommonRail. Dlatego pompy i wtryskiwacze nie leca.
    Wymiana calego banku wynika z dostepnosci wtryskow z pierwszej serii. Tych sie juz nie robi a serii nowej i starej nie mozna mieszac ze soba. Jak wyszukasz gdzies lezak magazynowy to mozesz wymienic jedna sztuke.
    Pierwsza seria boscha ma wade produkcyjna ale dotyczy to malego procenta wtryskow. Jak przejezdza 50tys km to juz beda jezdzic.

Doświadczony Użytkownik Awatar HTN
    BMW
    ex-730Ld e66 / obecnie S350CDI L
    okolice Frankfurtu / Wrocław / Kotlina Kłodzka

Cytat Zamieszczone przez cursor Zobacz posta
    Nie myl tradycyjnych wtrysków z pośredniego wtrysku jak we wspomnianym przez Ciebie mondeo, z bezpośrednim wtryskiem stosowanym w F01, w każdej benzynie.
    Wtrysk benzynowy w ASO 950zł. Wtrysk diesla 2600zł. Różnica w obu wtryskach (benzynowy pośredni i bezpośredni)jest niewielka. Jedynie bardziej obmyślane jest chłodzenie wtrysku bezpośreniego. Dlatego też instalacje LPG zakładają niewyłączanie wtrysków benzyny - żeby się nie przegrzały. Resztę napisał integron.

Common rail jest o tyle lepszy, że jest wiele firm, które ogarniają regenerację wtrysków. Chociaż z piezoelektrykami też nie jest łatwo.
    No ja bym wolał nie korzystać z tych firm, zamiast cieszyć się, że ich tyle jest, co też o czymś świadczy, że na brak zajęcia nie narzekają.

Bezpośredni wtrysk benzyny jest stosunkowo nowym rozwiązaniem
    Proszę Cię... 20 lat to świeże rozwiązanie?

To, że ktoś bierze diesla nie znaczy, że nie stać go na paliwo, tylko chce za paliwo zapłacić jak najmniej.
    Jako nowe 3.0d w E65 czy F01 pracowały bardzo kulturalnie.
    Mam ten silnik. Nie wiem co rozumiesz pod "kulturą pracy", bo mi tu śmierdzi artykułem z Auto Świata (podobne jak ich bzdurne hasło "diesel jest bardziej elastyczny od benzyny"). Ja wczęśniej ogladałem kilka 740i i dwie 750i. Jak tylko wsiadłem do każdej z trzech 730d, to różnica w hałasie i wibracjach była diametralna. Diesel to diesel, cichy i spokojny nie jest. Nawet jak się rozgrzeje, to go znacznie bardziej słychać, niż benzynę.
    Kolejna sprawa - diesel jak nie dla oszczędności, to tylko dla zasięgu (choć na benzynie przejedzie się też spokojnie 600km bez tankowania) i ewentualnie dla targania jachtu na przyczepie. Więcej zalet nie widzę w stosunku do turbobenzyny.

Ja się oficjalnie przyznaję - mam diesla w 7er, dla mnie to taka sama wiocha jak M5 na gaz (choć ja jakbym miał M5, to bym gaz wsadził i w nosie mam co ludzie mówią), ale kieruję się oszczędnością - w moim przypadku jest to nawet 10'000zł rocznie. Większość naprawiam sam i przez to nawet jakaś tam awaria w roku nie powinna mi pochłonąć tych oszczędności, choć nie ukrywam, że łudzę się (jak większość posiadaczy diesla), że mi się nie przydarzy. Jakby te 10'000zł nie miało dla mnie większego znaczenia w roku, albo bym auto serwisował w ASO, to bym w życiu nawet nie spojrzał w stronę diesla.

P.S.
    Cursor, nie czuj się atakowany przeze mnie. Wszystko ma charakter otwartej dyskusji i wymiany argumentów, więc mam nadzieję, że nie będziesz się na mnie złościł.
    Ostatnio edytowane przez HTN ; 14-10-2015 o 08:53

Początkujący Użytkownik
    BMW
    W poczekalni

Wydaje mi się , że nie ma opcji założenia LPG do silników BMW z bezpośrednim wtryskiem benzyny. Sprawdzałem stosunkowo niedawno ze znajomym i z premium to tylko E/S 500 z mocą 387PS i rocznikami do 2010 łapały się na instalację.
    W mojej skromnej opinii tej klasie pojazdów nie przystoi diesel pod maską. Oczywiście możemy dyskutować o argumentach typu zasięg czy ekonomia, ale zwłaszcza ten drugi element ma drugorzędne znaczenie przy samochodach z tej półki cenowej. Osobiście wolałbym kupić benzynę i gdyby się dało ekonomiczniej i czyściej dla środowiska założyć do takiego samochodu LPG. Żeby ciekawskich nie bolało w oczy a korek do LPG nie psuł estetyki pojazdu, umieściłbym go pod klapką wlewu paliwa.
    To jest moje zdanie i lubię konstruktywne rozmowy a nie bicie piany.
    Na koniec - dylemat jaki silnik będzie istniał póki będą pojawiać się różne rodzaju zasilania. Dzisiaj mamy PB vs. ON vs. LPG jako wiodący ale już pokazują się regularnie hybrydy, pojazdy elektryczne i na ogniwa paliwowe. Za kilkanaście lat regularna będzie dyskusja co lepsze Fcell czy Elektryk ładowany z gniazdka ;)

Doświadczony Użytkownik Awatar Supermen
    BMW
    e38 750iL
    Nie chce mi się wertować tematu ale ostatnio miałem tą przyjemność obcować trochę z 760iL z racji wesela w której teść panny młodej taką właśnie przyjechał (zawiózł też do ślubu). Pomacałem, pocmokałem, moja 2 połowa porobiła zdjęcia aż przyszła pora na odpalenie silnika...
    I wspólnie stwierdziliśmy "co to k..wa jest?!" Tak jak M73 sprawia mocniejsze bicie serca, tak tu kolana mi się ugięły. Beznadzieja!!! Dźwięk na zewnątrz okropny! Zawiedliśmy się oboje na całej linii.
    Z ciekawostek mogę powiedzieć, że litr oleju trzeba było dolać. Teściu panny młodej opowiada, że dzwonił do serwisu bo nie wiedział gdzie to wlać. I faktycznie jak otworzył nam maskę to sam zgłupiałem gdzie tu jest wlew oleju ;D
    Z opinii właściciela, jest bardzo zadowolony. Kupił ją jako półroczne auto za połowę wartości nowej po jakiejś upadającej firmie. Ale poza jeżdżeniem z bajerów kompletnie nie korzysta. Chyba nawet do końca nie wie co ma.
    Ostatnio edytowane przez Supermen ; 14-10-2015 o 14:36
    Prowadzenie BMW serii 7 nie sprowadza się do jazdy do celu
    lecz jest celem samym w sobie.

https://www.facebook.com/Chojnickie-Muzeum-Motoryzacji-i-Techniki-1624705857838311/

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    ....
    Tez słyszałem, że M73 to ostatni prawdziwy V12, zarówno pod względem dźwięku jak i wyglądu pod maską. Że te nowe mają beznadziejny dźwięk i w sumie nie wiedzieć czemu. nawet nie jest tak wyważony jak stare M73.

A co do diesla pod maska w klasie wyższej/luksus, a czemu to nie przystoi? nie rozumiem, jak ktoś lubi diesle to w czym problem. Wg mnie bardziej przystoi diesel w takiej klasie niż benzyna z gazem i jeszcze schowanym korkiem by nie szpecił lub wstydu nie robił.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    W poczekalni
    Dlaczego nie przystoi ?
    Osobiście nie wyobrażam sobie prezesa banku, dyrektora, ministra, czy prezydenta z kierowca który podjeżdża na spotkanie gdzie powitanie jest formalne przed budynkiem i w momencie kiedy wysiada słychać klekot diesla.
    zgadzam sie każdy jeździ tym czym lubi i na co go stać.
    Nie uważam że gaz to wstyd. Jest ekonomiczny, ekologiczny a dobrze zamontowany i serwisowany nie sprawia kłopotów.
    To zasilanie jak każde inne / czy to cng, pb, on, fcell

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Doświadczony Użytkownik Awatar Aldik
    BMW
    740xd f01

błąd błąd błąd
    Ostatnio edytowane przez Aldik ; 14-10-2015 o 17:09

Doświadczony Użytkownik Awatar Aldik
    BMW
    740xd f01

A ja ciągle tak myśle, benzyna czy diesel. Jak w kwesti np F01 to raczej bez wahania 730d tak w przypadku F10 a o takiej myśle, niestety ze względy że są tańsze to juz kwestia wygląda inaczej. Większosć aut ma rynku to diesle, benzyn prawie nie ma a jak są to z usa, gdzie zaufani anie mam do aut z tego rynku, chyba ze sam sprowadzę a taką opcje mam bez problemu. No i problem pojawia sie gdy trzeba będzie coś naprawić, fakt benzyna pewnie wychodzi taniej haa a może i nie, przecież benzyna jak i desel mają turbiny, mają bezpośredni wtrysk etc. Fakt, ze do benzyny wsadze gaz, a jakbym kupił 528 czy też 535 to juz "tylko" 6 garów więc w razie awarii mniej naprawiania niż we V8 no i instalacja tańsza. No ale kolejne ale, skoro diesle przejęły rynek to też patrząc przyszłościową to i części do nich będzie ogrom. Podejrzewam, że używaną turbine jakby padła kupię o wiele taniej do diesla niż benzyny itd itp. No i co najważniejsze, mi się dobrze jeździ dieslem i patrząc na przesiadke z 745 e65 to oszczędnosci byłyby ogromne !

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    ....
    Patrząc na serię F, to bez wątpienia diesel jest prawie bezawaryjny w porównaniu z tymi benzynami. Jak V8 się nie zatrze, to R6 zapcha się sadzą w kanałach dolotowych.

A do diesla z tego co wiem tez można założyć gaz :) tylko nikt tego nie robi.

A czy prezesi wolą diesla czy benzynę? to zależy chyba od prezesa, jak podróżuje po kraju czy świecie to wybierze większy zasięg, jak i to że diesle na trasie radzą sobie bardzo dobrze.

No ale niech każdy kupuje to co lubi, bo w końcu to on ma być zadowolony.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e65 750i
    Co do lpg w silnikach bmw z bezpośrednim wtryskiem to można jedynie pomarzyć. Chodzi o rodzaj wtrysku jaki stosuje bmw w swoich silnikach z bezpośrednim wtryskiem. Nie da się ich gazować jak np. silników grupy VW z tą technologią i raczej prędko się to nie zmieni.