Witam koleżanki i kolegów czy dobrze rozumuje że silnik m62tu różni się od m62 głowicami pokrywami rozrządu co za tym idzie to i alternatorem oraz przepustnicą? Chodzi mi czy zmieniając te elementy w silniku m62 na podzespoły z tu stanie się m62tu?
Witam koleżanki i kolegów czy dobrze rozumuje że silnik m62tu różni się od m62 głowicami pokrywami rozrządu co za tym idzie to i alternatorem oraz przepustnicą? Chodzi mi czy zmieniając te elementy w silniku m62 na podzespoły z tu stanie się m62tu?
Można postawić odwrotne pytanie -- "czy w silniku M62TU można wstawić blok z M62?"
Wg mnie tak będzie właściwie, bo ogólnie zostaje tylko blok + zespół korbowo-tłokowy + jakieś pomniejsze elementy, a wymienia się całą resztę.
Skrzynie automatyczne się zużywają! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...
Kiedy ludzie przestają wierzyć w Boga, to nie jest tak, że w nic nie wierzą, ale wierzą w cokolwiek.
G. K. Chesterton
Też nad tym myślałem szukając również samego bloku i różnicy wielkiej nie znalazłem, ale po tym co pamiętam to w m62 cylindry były napylane nikasilem a w m62tu alusilem. Poza tym wolałbym ostatnie m62 władować niż m62tu bo są żywotniejsze i nie chodzą jak diesel...:p
Zobacz, komentuj moje GreenGermanStyle7er:
http://7er.pl/showthread.php/4519-e38-Moje-kolejne-7er-w-Stajni-!-)/page5?highlight=Grabol
448 s1 i 448 s2 to inne bloki (nie tylko nr producenta)... różnią sie skokiem tłoka i kanałem olejowym dla sterowania vanosa... nikasil był do 97 roku zatem i ostanie 448 s1 miały lepszy i łatwiejszy w naprawie alusil, alusil nie jest napylany tylko cały blok jest z niego przez co daje sie honować cylindry, w przeciwieństwie do nikasilu ..
Mati myśle, ze opisał to idealnie i zostało to wyjaśnione ;)
pozdro
Zobacz, komentuj moje GreenGermanStyle7er:
http://7er.pl/showthread.php/4519-e38-Moje-kolejne-7er-w-Stajni-!-)/page5?highlight=Grabol
witam kolego chyba się mylisz że nikasil był do 97r.
Otóż jestem na etapie wymiany silnika w mojej e38 m62tu jest ona z 11.1998r.
i po vinie wychodzi że mam silnik448s2 z nikasilem?
jak to skomentujesz?sprawa mi się skomplikowała ponieważ muszę kupić goły słupek i teraz jak kupie 448s1 to żeby nic nie koligowało z elektryką...
poradzccie panowie bo w sobotę jadę po silnik i co teraz???
---ZBADAJ MOJE E38---
TU oznacza podwójnego vanosa (przynajmniej tak jest w silniku m52)
Obecnie E38 728i 1995 manual, dunkelblau. Poprzednio E34 525tdsA 1992, granitsilber-metalic.
Moje autko: http://7er.pl/showthread.php/33145-W...151#post395151
Nie wiem o co wam za bardzo chodzi, ale na bmw klub jeden gośc wymieniał blok z m62 do m62tu i pisał że różnicy w pracy silnika nie ma, wszystko pasuje.
TU nie określa rodzaju VANOSa
TU = "Technisch überarbeitet" - uber-arbeit oznacza coś ulepszonego.
Podwójny VANOS jest wtedy, gdy przestawianie dotyczy wałka ssącego i wydechowego.
W M62TU VANOS jest pojedynczy, tylko głowice są dwie.
Prawdziwym podwójnym VANOSem może się pochwalić S62 (z BMW M5 E39) -- poniżej obrazki
To jest z M62TU -- tylko na jednym wałku jest wariator
A to jest S62 -- wariatory są na obu wałkach
Skrzynie automatyczne się zużywają! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...
Kiedy ludzie przestają wierzyć w Boga, to nie jest tak, że w nic nie wierzą, ale wierzą w cokolwiek.
G. K. Chesterton