Witam kole¿anki i kolegów czy dobrze rozumuje ¿e silnik m62tu ró¿ni siê od m62 g³owicami pokrywami rozrz±du co za tym idzie to i alternatorem oraz przepustnic±? Chodzi mi czy zmieniaj±c te elementy w silniku m62 na podzespo³y z tu stanie siê m62tu?
Witam kole¿anki i kolegów czy dobrze rozumuje ¿e silnik m62tu ró¿ni siê od m62 g³owicami pokrywami rozrz±du co za tym idzie to i alternatorem oraz przepustnic±? Chodzi mi czy zmieniaj±c te elementy w silniku m62 na podzespo³y z tu stanie siê m62tu?
Mo¿na postawiæ odwrotne pytanie -- "czy w silniku M62TU mo¿na wstawiæ blok z M62?"
Wg mnie tak bêdzie w³a¶ciwie, bo ogólnie zostaje tylko blok + zespó³ korbowo-t³okowy + jakie¶ pomniejsze elementy, a wymienia siê ca³± resztê.
Skrzynie automatyczne siê zu¿ywaj±! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...
Kiedy ludzie przestaj± wierzyæ w Boga, to nie jest tak, ¿e w nic nie wierz±, ale wierz± w cokolwiek.
G. K. Chesterton
Te¿ nad tym my¶la³em szukaj±c równie¿ samego bloku i ró¿nicy wielkiej nie znalaz³em, ale po tym co pamiêtam to w m62 cylindry by³y napylane nikasilem a w m62tu alusilem. Poza tym wola³bym ostatnie m62 w³adowaæ ni¿ m62tu bo s± ¿ywotniejsze i nie chodz± jak diesel...:p
Zobacz, komentuj moje GreenGermanStyle7er:
http://7er.pl/showthread.php/4519-e38-Moje-kolejne-7er-w-Stajni-!-)/page5?highlight=Grabol
448 s1 i 448 s2 to inne bloki (nie tylko nr producenta)... ró¿ni± sie skokiem t³oka i kana³em olejowym dla sterowania vanosa... nikasil by³ do 97 roku zatem i ostanie 448 s1 mia³y lepszy i ³atwiejszy w naprawie alusil, alusil nie jest napylany tylko ca³y blok jest z niego przez co daje sie honowaæ cylindry, w przeciwieñstwie do nikasilu ..
Mati my¶le, ze opisa³ to idealnie i zosta³o to wyja¶nione ;)
pozdro
Zobacz, komentuj moje GreenGermanStyle7er:
http://7er.pl/showthread.php/4519-e38-Moje-kolejne-7er-w-Stajni-!-)/page5?highlight=Grabol
witam kolego chyba siê mylisz ¿e nikasil by³ do 97r.
Otó¿ jestem na etapie wymiany silnika w mojej e38 m62tu jest ona z 11.1998r.
i po vinie wychodzi ¿e mam silnik448s2 z nikasilem?
jak to skomentujesz?sprawa mi siê skomplikowa³a poniewa¿ muszê kupiæ go³y s³upek i teraz jak kupie 448s1 to ¿eby nic nie koligowa³o z elektryk±...
poradzccie panowie bo w sobotê jadê po silnik i co teraz???
---ZBADAJ MOJE E38---
TU oznacza podwójnego vanosa (przynajmniej tak jest w silniku m52)
Obecnie E38 728i 1995 manual, dunkelblau. Poprzednio E34 525tdsA 1992, granitsilber-metalic.
Moje autko: http://7er.pl/showthread.php/33145-W...151#post395151
Nie wiem o co wam za bardzo chodzi, ale na bmw klub jeden go¶c wymienia³ blok z m62 do m62tu i pisa³ ¿e ró¿nicy w pracy silnika nie ma, wszystko pasuje.
TU nie okre¶la rodzaju VANOSa
TU = "Technisch überarbeitet" - uber-arbeit oznacza co¶ ulepszonego.
Podwójny VANOS jest wtedy, gdy przestawianie dotyczy wa³ka ss±cego i wydechowego.
W M62TU VANOS jest pojedynczy, tylko g³owice s± dwie.
Prawdziwym podwójnym VANOSem mo¿e siê pochwaliæ S62 (z BMW M5 E39) -- poni¿ej obrazki
To jest z M62TU -- tylko na jednym wa³ku jest wariator
A to jest S62 -- wariatory s± na obu wa³kach
Skrzynie automatyczne siê zu¿ywaj±! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...
Kiedy ludzie przestaj± wierzyæ w Boga, to nie jest tak, ¿e w nic nie wierz±, ale wierz± w cokolwiek.
G. K. Chesterton