Poka¿ wyniki od 1 do 6 z 6

W±tek: Ubezpieczenie nieu¿ywanego auta - kto¶ przerabia³?

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Inur
    Do³±czy³
    Feb 2012
    BMW
    740iM (M60), M3 GT2
    Sk±d
    Poznañ

Ubezpieczenie nieu¿ywanego auta - kto¶ przerabia³?

Wiadomo OC byæ musi nawet jak auto stoi nieu¿ywane. Pytanie czy kto¶ mo¿e przerabia³ temat tanszego ubezpieczenia w zwi±zku z tym, ¿e auto nie je¼dzi? Kiedy¶ przez przypadek by³em podwójnie ubezpieczony, po paru miesi±cach wymiany korespondencji z PZU zgodzili siê na obni¿enie sk³adki o 50%. Wiêc jak widaæ da siê negocjowaæ, choæ nie wiem czy konkretnie w takim przypadku? Bo p³aciæ prawie tysiaka za stoj±c± w gara¿u karoseriê to jaki¶ nonsens.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2010
    BMW
    e32 m30b35
    Sk±d
    zachpom kalisz pom
    Blog
    1
    chyba nie ma czegos takiego tylko jezeli masz na zabytek zarejstrowane tak samo jak nie mozna wyrejstrowac pojazdu

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar capoZe32
    Do³±czy³
    Feb 2012
    BMW
    750iL (not LPG)
    Sk±d
    Poznañ
    Blog
    4
    Nie, nie ma opcji wgl. Pisa³em te¿ ró¿ne pisma do Ergo Hestii w tej sprawie, poniewa¿ wiedzia³em, ¿e samochód bêdzie sta³ przynajmniej 6 miesiêcy a¿ go nie zrobie. Bez skutku. Nawet znajoma w PZU powiedzia³a, ¿e nie ma wgl opcji takiej, chyba ¿e auto jest zabytkowe to wtedy s± inne sk³adki. Dodam jeszcze, ¿e powiedzia³a mi i¿ mo¿na wyrejestrowaæ pojazd na jaki¶ czas, ale te¿ nie ma sensu, poniewa¿ na dwa miesi±ce p³aci siê ok 200 z³ i robi± to najczê¶ciej handlarze aut. Takim samochodem nie mo¿na wtedy normalnie je¼dziæ po ulicy. Nasi ubezpieczyciele s± chorzy i ¶ci±gaj± od nas kasê jak mog±. W Niemczech (przeczytane w necie) je¿eli spowodujesz wypadek i wiesz, ¿e samochód bêdzie sta³ w warsztacie d³u¿szy czas to mo¿na przerwaæ bez konsekwencji z ubezpieczenia na czas naprawy, poniewa¿ samochód nie je¼dzi.... ale tylko czyta³em wiec nie wiem dok³adnie. Moim zdaniem mogli by bardziej dopracowaæ ten system, ale có¿...

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Inur
    Do³±czy³
    Feb 2012
    BMW
    740iM (M60), M3 GT2
    Sk±d
    Poznañ
    Super, o tak± odpowied¼ mi chodzi³o. Przeszuka³em w googlu zagadnienie czasowego wycowania pojazdu z ruchu ale jak widaæ nie odnosi siê on do samochodów osobowych:
    http://www.rzu.gov.pl/pytania-i-odpo...ch_z_ruchu__56

No i wg. tego artyku³u wycofanie z ruchu nie jest to¿same ze znikniêciem obowi±zku op³acania OC. Mo¿na siê zg³osiæ do ubezpieczyciela o obni¿enie sk³adek o 95%.

Czyli lipa :/ Znajomi auta które u¿ytkuj± na torze "sprzedaj±" za granicê ale w takiej sytuacji nie ma ju¿ opcji ¿eby kiedykolwiek poruszaæ siê takim pojazdem po drogach, chyba ¿e siê kupi w czarnym worku kawa³ek blachy i dokumenty.. No có¿ pozostaje zacisn±æ zêby i op³aciæ sk³adkê na nastêpny rok.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar capoZe32
    Do³±czy³
    Feb 2012
    BMW
    750iL (not LPG)
    Sk±d
    Poznañ
    Blog
    4
    Wyrejestruj i zarejestruj potem jako sk³adak xD hehe

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar Roobs
    Do³±czy³
    Jul 2011
    BMW
    E65 740D, E71- X6
    Sk±d
    Wroc³aw
    z tego co wiem to nie ma juz sk³adaków tak jak kiedy¶, pyta³em te¿ o czasowe wyrejestrowanie osobówki...juz tez nie mo¿na

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •