-
Zaawansowany U¿ytkownik
co mo¿e byæ przyczyn± szarpi±cej skrzyni 5hp30 740iA 94r
witam,mam pytanie czy kto¶ spotka³ siê mo¿e z takim przypadkiem otó¿ moja skrzynia zawsze lubi sobie szarpn±æ kiedy np je¿d¿ê po mie¶cie i jak puszczê gaz i hamuje silnikiem za chwilê jest tak jakby szarpniêcie-uderzenie w skrzyni ,dodam ¿e jest ju¿ tak 2 lata od kiedy kupi³em autko,olej i filtr by³ zmieniany i wymiana nic nie pomog³a,b³êdów na komputerze nie widaæ,wydaje mi siê tylko ¿e ten objaw wystêpuje bardziej gdy skrzynia jest ju¿ mocno nagrzana teraz latem,zim± jest to mniej odczuwalne,widzê ¿e te szarpniêcia nasilaj± siê coraz bardziej czy mo¿na jako¶ usun±æ usterkê np. mo¿e jaki¶ elektrozawór bez ¶ci±gania skrzyni?czy przyczyn± mo¿e byæ np komputer skrzyni?czujnik?proszê o jakie¶ wskazówki
-
Zaawansowany U¿ytkownik
Je¿eli mówisz o szarpniêciach / stukach przy redukcji i podczas jazdy, a twoja e38 jest z 1994r to ju¿ mog³o doj¶æ do starcia niektórych elementów w samej skrzyni. Wymiany olejów, filtrów nic nie dadz±. Co do elektrozaworów to my¶lê ¿e i tak trzeba by je oddaæ do speca co je sprawdzi, ale my¶lê ¿e sama przyczyna mo¿e le¿eæ w skrzyni. W ka¿dym b±d¼ razie, pojedyncze wymiany a¿ do skutku nie maj± sensu bo tak to mo¿na by ca³± skrzyniê wymieniæ. Radzê zacz±æ siê rozgl±daæ za dobrym serwisem ASB. 1. Go¶æ musi siê przejechaæ autem 2. Diagnoza po rozebraniu skrzyni (a nie na zasadzie "jaaa 5000z³ remont" nie zagl±daj±c nawet do ¶rodka) 3. Po rozebraniu niech przedstawi swój kosztorys. No i przede wszystkim powinien podpi±æ siê kompem pod skrzynie tak aby wyeliminowaæ wszystkie wady elektroniczne. Przynajmniej ja to tak widzê... na zdrowy ch³opski rozum... acha i nie sugeruj siê opiniami typu "Jak siê rozpadnie to dopiero jed¼!" bo moim zdaniem to ju¿ jest g³upota totalna, wiêc jak zaczyna siê co¶ dziaæ to lepiej naprawiæ za w czasu jak auto jeszcze je¼dzi.
-
Zaawansowany U¿ytkownik
okazyjnie ju¿ rok temu kupi³em skrzynie,sprzêg³o hydrokinetyczne i sterownikikomputer i tak le¿y sobie i czeka,nie chcia³bym zmieniaæ skrzyni ale je¶li zajdzie konieczno¶æ to chyba bêde musia³,a jak mo¿na wykluczyæ ¿e elektronika jest sprawna? czy jak wsadzê komputer z drugiego auta to skrzyni nic siê nie stanie?
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
- Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
- Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
- Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
-
Zasady na forum