Poka¿ wyniki od 1 do 5 z 5

W±tek: E63 645CI Problem ze skrzyni±

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2017
    BMW
    e63 645ci
    Sk±d
    Pabianice

Post E63 645CI Problem ze skrzyni±

Witam mam problem ze skrzyni± biegów automatyczn± w mojej 645CI wiem ¿e to forum 7 ale mo¿e tu mi kto¶ pomo¿e bo najwiecej osób z tego forum posiada ten silnik, przegl±da³em spor± ilo¶æ postów ale identycznych objawów z moimi nie widzia³em bo gdy kto¶ pisa³ o szarpnieciach nie by³o nigdzie nic o trybie serwisowym, a wiêc

objawia siê to tym ¿e prawie przy zmianie ka¿dego biegu jest delikatne szarpniêcie czasami dziwnie z 2 na 1 przerzuca tuz przed zatrzymaniem sie jakby dodawa³ gazu. dzi¶ np na postoju rozgrzany gdy czeka³em na wulkanizacji na wymianê opon cal;y czas by³ w trybie serwisowym skrzyni. I wtedy przy zmianie z P na D lub na R (po prostu przy ka¿dej takiej zmianie by³o odczuwalne bardzo mocne szarpniêcie i dziwny d¼wiêk ze skrzyni biegów.... po wymianie opon czyli auto posta³o z 45 minut gdy zapali³em nie by³o ju¿ trybu serwisowego skrzyni. wracaj±c do domu przy ka¿dej zmianie biegów znów byly takie mini szarpniêcia... kilka razy mialem przy wcisnietym kickdownie przy zmianie biegu mocniejsze szarpniecie gdy przerzucal z ktoregos biegu na ktory¶ i wchodzi³ w tryb serwisowy który kasowa³em wy³±czaj±c i w³±czajaæ samochód....
    generalnei sprawa wyglada tak ze jak jezdze powolutku i bardzo delikatnie to skrzynia w miare fajnie i w odpowiednim momencie przerzuca biegi i czasem sa te male szarpniecia... natomiast jak jade szybciej to juz czesciej szarpnie i mam wra¿enie ¿e czasami wrzuca nie ten bieg który potrzeba.....
    i tu moje pytanie czy potrzebny jest ju¿ generalny remont skrzyni czy np wystarczy wymiana jakich¶ t³oczków mechatroniki albo sam konwerter albo sama adaptacja by pomog³a.... ? znacie kogo¶ w rejonie £ódzkim kto móg³by mi pomóc z tym i nie krzycza³ fortuny.... dzwoni³em do kilku ale to przez telefon bez ogl±dania od razu mam mówione 5 ty¶ z³... moze ktos by to naprawi³ taniej... jesli naprawa miala by wyniesc np 2 tys zl moge wyslac auto lawet±....

generalnie szukam pomocy nie wiem do kogo sie udac i jakie moga byc przyblizone ksozta tego..... a jako¶ nie mam zaufania do mechanika który na wstepie przez telefon mowi mi 5 tys zl.... gdy na forum czytalem ze niektorym sama adaptacja pomagala... generalnie prosze o pomoc co mzoe byc uszkodzone i ile to moze kosztowaæ

. ADMINISTRATOR Awatar Sebek
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E23/E38/E65
    Sk±d
    DZG
    Blog
    1
    Witam,

napisz jeszcze ile auto ma realnych najechanych kilometrów i czy by³ wymieniany olej oraz jakie b³êdy pokazuje inpa ze sterownika skrzyni.

Ogólnie to co opisujesz to ju¿ powa¿ne objawy.

¯adna wymiana oleju lub elementów mechatronica tutaj raczej nie pomo¿e (ale na pewno trzeba to tak¿e zrobiæ) - a to ju¿ by po³knê³o prawie 2 tysi±ce:

komplet do wymiany oleju - 750
    komplet elementów do mechatronica - 470
    wymiana oleju - ok. 200
    czyszczenie mechatronica + wymiana elementów - ok. 250

My¶lê ze skrzynie na pewno trzeba zrzuciæ i rozebraæ - sprawdziæ ci¶nienia na koszach itd.

W najgorszym wypadku wymiana tarczek ciernych - komplet ok. 700, panewki - ok 400, mo¿liwe ze jaki¶ kosz + ewentualnie konwerter - ok. 2000 i do tego robocizna (ok. 1500 za ca³o¶æ ju¿ z wymiana oleju i mechatronikiem.
    Pozdrawiam, Sebek

Masz pytanie lub problem odno¶nie funkcjonowania forum, wspó³pracy ...
    Proszê o kontakt ze mn± .!

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2017
    BMW
    e63 645ci
    Sk±d
    Pabianice
    mo¿e troche to zbyt tragicznie opisa³em... od poczatku

generalnie tak jak jadê spokojnie to bardzo rzadko szarpie... prawie wcale i przerzuca miare dobrze...
    zas jesli jade dosc szybko albo uzywam kickdowna to wtedy wariuje... szarpie przy przerzucaniu... i dziwnei zmienai biegi... tak jakby nie na ten jak powinno za szybko wrzuca 5 np potem puszczajac gaz wrzuca nizszy wyzszy nizszy.... przy tym troche szarpiac.... i generalnei przy tych szarpneiciach czasem wchodzi w tryb serwisowy... jak jade normalnie uzywajac malo gazu to praktycznie nci sie nie dzieje.... moze jak sie rogrzeje auto mocniej to podszarpuje lekko... i jeszcze zauwazylem na postoju takie mikro drniecia od czasu do czasu z leciutenkim na 1 dziesiata milimetra zawachaniem wskazowki od obrotowjakby swiece... ale nei wydaje mi sie mo¿e konwerter???

co do inpy to niestety nie mam ani nikt z moich znajomych... moj mechanik rozwali³ komputer wiec jeszcze tydzien bedzie bez kompa... nie wiem za bardzo do kogo w lodzkim sie udacz tym problemem zeby nie zdarl ze mnie....

ile calkowity koszt w najgorszym przypadku moze wyniesc? jesli zsumujemy wszystko wlacznie z robocizna??

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2017
    BMW
    e63 645ci
    Sk±d
    Pabianice
    przy spokojnej jezdzie nigdy nie wchodzi w tryb serwisowy

. ADMINISTRATOR Awatar Sebek
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E23/E38/E65
    Sk±d
    DZG
    Blog
    1
    Nie da siê nic skalkulowaæ przed sczytaniem b³êdów, przejechaniem siê autem i ewentualnym demonta¿em skrzyni.

Zdalne diagnoza jest bardzo trudna.

Zadzwoñ do mnie jutro - 690 215 855.

Je¿eli jeste¶ w stanie zrobiæ parê kilometrów wiêcej to zapraszam do Zgorzelca.
    Pozdrawiam, Sebek

Masz pytanie lub problem odno¶nie funkcjonowania forum, wspó³pracy ...
    Proszê o kontakt ze mn± .!

Podobne w±tki

1. [skrzynia] Problem ze skrzyni±
    Przez MARCIN JAWORSKI w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 17-02-2017, 12:05
  2. [skrzynia] Problem ze skrzyni± BMW E65
    Przez Kuba20 w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 24-06-2015, 10:56
  3. [E32] Problem ze skrzyni±...
    Przez Karol 29 w dziale Witam, jestem nowy ...
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 13-09-2012, 21:42
  4. Problem ze skrzyni±...
    Przez I_Love_7 w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 05-07-2011, 13:38

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •