Silnik docisku wycieraczek.
Silnik docisku wycieraczek.
Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
Albert Einstein
Widocznie licznik ci uaktywnił funkcje których tamten nie włączał każda 7er po jakims czasie po zgaszeniu pobuczy kilka min, bo wbrew pozorom zegar pełni w 7er więcej niż się wydaje np steruje przepustnicą-ami w wersjach z EML, ja np po wymianie licznika zauwazylem ze kiera lekko chodzi jak nigdy dziwne albo sobie wkręcam, albo zbieg okolicznosci albo zegar ma sterowanie serwem co by miało sens przy wyzszych prędkościach i niższych licznik każe wzmacniacz lub popuszczać kierownice na lekkie i cięższe działanie.
Jeśli jest to takie delikatne, bzyczenie to stawiam na silniczek od klapy nawiewu. Być może przy majstrowaniu z zegarami coś tam poruszyłeś(?) Dźwięk ten charakterystyczny jest do zaciętego silniczka. Znajduje się on na wysokości zegarów, po prawej stronie - więc wszystko by się zgadzało. Spróbuj go wyciągnąć i włożyć ponownie, ew. postukaj w niego delikatnie jakimś niezbyt twardym przedmiotem - np. gumowa rękojeść od śrubokręta. Niestety aby się do niego dostać, konieczny jest demontaż zegarów, lub ew. można próbować wbić się od dołu - ale wg mnie więcej zachodu i na pewno go nie wyciągniesz...
Miałem podobnie, silniczek od nawiewu zaciął się w jednej pozycji i po naciśnięciu guzika na panelu sterowania nawiewem nie zachodziła żadna akcja, poza bzyczeniem. Po wyłączeniu silnika potrafił bzyczeć cyklicznie nawet kilkanaście minut :-)
Pozdrawiam,
Marcin
---
Sorry, nie doczytałem, że to podczas testu zegarów... w takim razie chyba źle strzeliłem ;)
Silniczek o którym piszesz u mnie trzyma się właściwie na samym tym bolcu od klapki. Komuś kto montował gaz w 2004 roku musiał przeszkadzać ten silniczek, bo przełącznik od gazu był dość długi i nie dość że go wyciągnął, to urwał ten plastik w który się go wkłada. Gdy ogarnąłem że jest urwany, przykleiłem go kropelką ale niestety klej nie dał rady i znowu wisi na tym drucie, jednak to na pewno nie to, bo on brzęczy, a tu słychać bardziej buczenie jak silnika od wycieraczek, więc może faktycznie od docisku to jest.
Chciałem odkopać temat. Problem zapewne znany: po odpaleniu zegary pokazują prawie wszystko ( oprócz paska inspection ), igły działają cały czas, przebieg jest naliczny, ale po rozgrzaniu kabiny piksele zaczynają latać i ostatecznie nic nie pokazuje. Mechanior wyjął to i zdiagnozował że w środku coś co łączy jakaś listewka , gumka z kabelkami, cholera wie co. W każdym razie samego się nie da kupić i muszę poszukać licznika całego . Jako że mam e32 z 93', czy mogę kupić zegar z dowolnej e32 czy z jakiś nowszych? Wolałbym żeby przebieg i inne rzeczy zostały, nie chce licznika zmieniać całego.
Czego mam szukać na szrocie żeby było ok?
Logicznym jest że zegar z mojego modelu i rocznika będzę pasować. Lecz taki może być trudno dostępny. Może z V12 ?
potwierdzam, sam zmieniałem zegary w swojej V8, ale jak zaznaczył kolega sz4l0ny tylko i wyłącznie zegary z V8, kość przekładasz i jazda