Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 24

W±tek: Wymiana oleju w skrzyni i silniku E65

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    E66 745Li, E46 323CI
    Sk±d
    Bia³ystok

Post Wymiana oleju w skrzyni i silniku E65

Witam, tak jak pisa³em w innym temacie jestem ¶wie¿o po zakupie e65 745. Przymierzam siê do wymiany oleju w skrzyni i silniku, st±d moje podstawowe pytania:
    1. Mechanik, który bêdzie to robi³ sugeruje ¿eby do silnika zalaæ Mobil 5w30, czy to bêdzie dobry olej?
    2. Jaki olej do skrzyni biegów? Ile jego wchodzi oraz czy konieczna jest od razu wymiana miski?
    Proszê o opinie, z góry dziêkuje.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2013
    BMW
    By³o E38 740i jest E65 730d
    Sk±d
    Witam, na tamat oleju to proponujê zag³êbiæ wiedzy na forum, jest bardzo du¿o tematów. Co do skrzyni, olej najlepiej ZF ale i Ravenol jest te¿ polecany tak¿e mo¿esz sobie porównaæ i wybraæ. Konieczne jest wymieniæ miskê gdy¿ zrobiona jest z plastiku i po tylu latach mo¿e ju¿ nie trzymaæ tak dobrze.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar jaro5
    Do³±czy³
    Jun 2011
    BMW
    F01 750i 540km 850N x-drive,ML 3,2CDI
    Sk±d
    radom
    I miska od skrzyni jest razem z filtrem.
    by³o E21 316,E30 320,E32 730,E32 750,E34 540,E38 740i,E36 M3 3.0,E39 ALPINA 3.2.E65 745i, X3 3,0si

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar miro
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    MEIN VATERLAND IST OBERSCHLESIEN
    Pisz do admina Sebka U niego kupisz ca³y kpl do skrzyni w najlepszej cenie i na pewno ori ZF

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar HTN
    Do³±czy³
    Oct 2012
    BMW
    ex-730Ld e66 / obecnie S350CDI L
    Sk±d
    okolice Frankfurtu / Wroc³aw / Kotlina K³odzka

Mobil 5w30 to hydrockrack. Wlej jaki¶ prawdziwy syntetyk. Zapomnij jednak, ¿e znajdziesz co¶ z Castrola, Mobila, orygina³u BMW. Wszystko to oleje mineralne udaj±ce syntetyki. Ch³opaki Ci polec± inne oleje, ale ja bym do Twojego wla³ Motula X-max 8100 0W40. Spe³nia normê LL-01 i ma naprawdê bardzo dobr± specyfikacjê. Sam go przetestowa³em w swoim poprzednim Mondeo 2,5 turbo. Auto katowa³em bez wytchnienia - trasy 800km po 200-220km/h gdzie siê tylko da³o. 65.000km (licznik 235.000km) i posz³o do nastêpnego w³a¶ciciela. Zabi³em tylko dwumasê i przysz³o mi j± wymieniæ (2 dni roboty na spokojnie mi zabra³o) + przegrza³em tarcze hamulcowe, ale turbo i inne rzeczy by³y w super stanie i uwa¿am, ¿e to dziêki Motulowi. Raczej staraj siê nie laæ tych, co maj± normê LL-04. Nie chodzi o to, ¿e s± z³e, ale s± to oleje niskopopio³owe i jednak gorzej smaruj± w relacji do LL-01. LL-04 s± specjalnie modyfikowane do diesli z DPF, poniewa¿ popió³ ze spalonego oleju nie poddaje siê procesowi regeneracji DPF.

Do skrzyni ja wla³em to, co tutaj by³o polecane - Revanol ATF 6HP Fluid. Jak na razie zrobi³em dok³adnie 6776km bez problemów. G³ównie jego cena mnie zachêci³a, bo jest sporo tañszy od orygina³u ZF (ja da³em dok³adnie 7,36EUR/l).
    Ostatnio edytowane przez HTN ; 05-03-2016 o 17:08

Vip Vip Awatar damned1
    Do³±czy³
    Apr 2014
    BMW
    520i, 118i
    Sk±d
    Wroc³aw
    Tylko jest chyba ma³e "ALE" z tymi olejami z norm± LL-01. W silnikach N62 jest co¶ takiego, jak secondary AIR system i on siê lubi przytykaæ po jakim¶ czasie i oleje LL-01 mog± (to jest moja teoria) to przyspieszyæ w porównaniu do tych z norm± LL-04.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar miro
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    MEIN VATERLAND IST OBERSCHLESIEN
    [QUOTE=HTN;511986][COLOR=#C0C0C0]Mobil 5w30 to hydrockrack. Wlej jaki¶ prawdziwy syntetyk. Zapomnij jednak, ¿e znajdziesz co¶ z Castrola, Mobila, orygina³u BMW. Wszystko to oleje mineralne udaj±ce syntetyki. Ch³opaki Ci polec± inne oleje, ale ja bym do Twojego wla³ Motula X-max 8100 0W40. Spe³nia normê LL-01 i ma naprawdê bardzo dobr± specyfikacjê. Sam go przetestowa³em w swoim poprzednim Mondeo 2,5 turbo. Auto katowa³em bez wytchnienia - trasy 800km po 200-220km/h gdzie siê tylko da³o. 65.000km (licznik 235.000km) i posz³o do nastêpnego w³a¶ciciela. Zabi³em tylko dwumasê i przysz³o mi j± wymieniæ (2 dni roboty na spokojnie mi zabra³o) + przegrza³em tarcze hamulcowe, ale turbo i inne rzeczy by³y w super stanie i uwa¿am, ¿e to dziêki Motulowi. Raczej staraj siê nie laæ tych, co maj± normê LL-04. Nie chodzi o to, ¿e s± z³e, ale s± to oleje niskopopio³owe i jednak gorzej smaruj± w relacji do LL-01. LL-04 s± specjalnie modyfikowane do diesli z DPF, poniewa¿ popió³ ze spalonego oleju nie poddaje siê procesowi regeneracji DPF.

¦wiête s³owa. Podpisuje sie dwoma rêkami.
    Dok³adnie tak to wygl±da jak @HTN to opisa³. N62 norma LL-01 Koniec i basta o ile komu¶ zale¿y na tym silniku. Równie¿ polecam Motula jak i Liqui moly

@Damned1 proszê Ciê. Jezeli nawet ten olej mia³by sie do tego przyczyniæ w co nie wierzê to czy¿ panewki,wa³,wa³ki, korby i vanosy nie s± dla Ciebie wa¿niejsze ni¿ jaki¶ zaworek który mozesz bez problemu wymontowaæ i sobie w pó³ godzinki ³adnie wyczy¶ciæ ?
    Ostatnio edytowane przez miro ; 05-03-2016 o 19:55

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2015
    BMW
    730d
    Sk±d
    slask
    chlopaki planuje wyminic olej w skrzyni 6hp26z znalazlem tu taki zestaw http://7er.pl/showthread.php/16620-Z...iegow-ZF-6HP26 moje pytanie czy to wystarczy chodzi mi czy nie pokusic sie o inny olej moze tez zf czy ori miske czy nie ma sensu doplacac ?

. ADMINISTRATOR Awatar Sebek
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E23/E38/E65
    Sk±d
    DZG
    Blog
    1
    W tym komplecie jest oryginalna misa ZFa.

Za olej niema sensu przeplacac - ten w ofercie wyzej spelnia wszystkie specyfikacje do tej skrzyni i jest prosto od producenta z DE.

Jest to moja oferta.

W razie pytan - Tel. 690 215 855.
    Pozdrawiam, Sebek

Masz pytanie lub problem odno¶nie funkcjonowania forum, wspó³pracy ...
    Proszê o kontakt ze mn± .!

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    E66 745Li, E46 323CI
    Sk±d
    Bia³ystok
    Witam ponownie! Dopiero niedawno, po d³ugim oczekiwaniu na swoj± kolejkê zrobi³em nieco wiêkszy serwis w aucie. Przypomnê, ¿e w marcu naby³em E65 745Li. Opiszê co i jak od pocz±tku. Po zakupie pierwsz± z usterek jak± zauwa¿y³em by³o to, ¿e po nocy w gara¿u na posadzce widaæ by³o ma³e plamy oleju. Pocz±tkowo diagnozowano pompê wspomagania, ale okaza³o siê, ¿e kapie spod uszczelki pomiêdzy silnikiem, a skrzyni±. Po diagnozie komputerem pokazywa³o te¿ wypadanie zap³onów na 3 i 6 cylindrze .Dodam, ¿e zmieni³em mechanika, z którego póki co jestem zadowolony, ma pojêcie i solidnie podchodzi do roboty. Jedyny minus to, ¿e dodzwoniæ siê do niego graniczy z cudem, a i swoje odczekaæ trzeba. Ja czeka³em prawie 3 miesi±ce na kolejkê. Stanê³o na tym, ¿e wyci±ga silnik i uszczelnia co tam trzeba. Wykonane naprawy i zakupione w zwi±zku z tym czê¶ci to: wymiana fajek ¶wiec zap³onowych, uszczelki pokryw zaworów, uszczelki dekli rozrz±du, oringi, uszczelniacz konwertera, przewód wodny, uszczelka wa³u ty³, pier¶cienie uszczelniaj±ce, uszczelka alternatora, nowy olej i filtr oleju, dodatek do oleju ceratec. Ponadto wymieniony p³yn ch³odniczy i olej CHF do wspomagania, bo zalany by³ jaki¶ niew³a¶ciwy. Koszt czê¶ci 2135 z³, robocizna 1500 z³. Zgodnie z zaleceniem zg³osi³em siê do niego ponownie po zrobieniu 200 km, sprawdzi³ czy sucho, podpi±³ kompa itp Póki co jest ok, auto jedzie, fajnie siê zbiera, jazda to czysta przyjemno¶æ. Poza tym ¶wieci³a siê na ¿ó³to poduszka, bi³o b³±d maty. Wstawi³ mi emulator maty, b³±d znikn±³, jednak znowu siê pojawi³. Mówi³, ¿e trzeba zdejmowaæ fotel, bo prawdopodobnie jest gdzie¶ przetarty kabel. Z mniej przyjemnych rzeczy to przede mn± kolejna wizyta w serwisie:/ Przesta³y dzia³aæ spryskiwacze szyb, pryska³y s³abo, s³abiej, a¿ pad³y ca³kiem. Dzi¶ sprawdza³ mi ten sam mechanik i podejrzewa prze³±cznik, bo niby pompka dzia³a, pr±d jest, a nie pryska. Ma³o tego, pewnego razu, wyskoczy³ mi b³±d kontroli trakcji i przesta³y odbijaæ kierunkowskazy. Diagnoza to czujnik skrêtu kierownicy. Sta³o siê tak tylko raz, po kolejnym odpaleniu kontrolka zgas³a i wszystko wróci³o do normy, do dzi¶ jest ok, ale mechanik mówi, ¿e czujnik "siê koñczy" i trzeba szykowaæ siê do naprawy. To tak na szybko:) Fotek jeszcze nie wrzuci³em, bo chcê zrobiæ polerkê. Lubiê jak wszystko gra, mam zamiar powoli doprowadziæ auto do ³adu i dopiero wtedy bêdê siê nim cieszy³:) Pozdrawiam!

Podobne w±tki

1. Wymiana oleju w skrzyni 5hp24. I po skrzyni!
    Przez Acerbus w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 199
    Ostatni post / autor: 01-02-2016, 09:52
  2. [skrzynia] 740iA wymiana oleju w skrzyni
    Przez JABUKASIGA w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 09-03-2014, 16:32
  3. [silnik] wymiana oleju w silniku M57D30
    Przez Ronin w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 15
    Ostatni post / autor: 07-11-2012, 21:47
  4. [skrzynia] Wymiana oleju w skrzyni biegów.
    Przez kyky7er w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 12-04-2012, 20:33
  5. wymiana oleju w skrzyni?!
    Przez wasyle735 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 06-05-2008, 17:59

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów