Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: błąd sONdy, po wymianie dalej wyskakuje, bmw e38 m60b40

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Doświadczony Użytkownik Awatar brunoz
    BMW
    E38 740iA
    Blog
    11
    Greg, to miała być mój następna podpowiedź.

Skoro na wszystkich nowych sondach tak samo się dzieje - winne nie są sondy, ale obwód lub sterownik. Trzeba sprawdzić czy przewody nie mają zwarcia z jakąś linią zasilającą:
    Kolejność sprawdzania wszystkich przewodów sond przy wyłączonym zapłonie oraz odpiętej wtyczce do sterownika (choć to pierwsze można zrobić również na włączonym zapłonie):
    - woltomierz; na linii sygnałowej może występować nieprawidłowe napięcie (z innego obwodu),
    - gdy brak napięcia, ohmomierz - mierzymy zwarcie do masy oraz zwarcie między przewodami
    - test żarówki: mierzymy za pomocą świecenia żarówki na każdym przewodzie z osobna czy "przechodzi" napięcie podane po drugiej stronie; mierzymy również sąsiednie piny wiązki

Gdy test przewodu wypadnie nam wzorowo, tj. gdy nie znajdziemy zwarć między poszczególnymi przewodami oraz zwarć do masy i zasilania pozostanie nam sprawdzenie/wymiana modułu DME, do którego te wiązki wchodzą.
    Nein! Mein Schnitzel!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e34,e32,e38 740iA 1994r
    witam sprawdziłem wszystkie kable i zwarcia nie było i okazało się że chyba jedna sonda była walnięta bo wymieniłem na inną i na razie nie ma błędów,zobaczymy jak dłużej pojeżdżę,dam znać,dziękuję za pomoc
    sławomir

Uprawnienia umieszczania postów