Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 24

W±tek: Jako¶æ gazu w polsce i spalanie

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Inur
    Do³±czy³
    Feb 2012
    BMW
    740iM (M60), M3 GT2
    Sk±d
    Poznañ

Jako¶æ gazu w polsce i spalanie

Mo¿e ¼le szuka³em ale nie znalaz³em.

Ostatnio na przegl±dzie rozmawia³em z diagnost± odno¶nie jako¶ci paliw w Polsce. Du¿o mówi³ o swoich odczuciach odno¶nie ON (chwali³ dro¿sz± ropê na Shellu twierdz±c ¿e eksploatacja mimo wszystko wypada taniej), potem zeszli¶my na temat LPG. Stwierdzi³, ¿e wszêdzie w PL gaz jest bardzo s³abej jako¶ci i pomimo wci±¿ rosn±cej ceny stosunek wype³niacza do paliwa jest "niezadowalaj±cy". Nie potrafi³ siê jednak odnie¶æ konkretnie do przebiegów bo na takim paliwie nie je¼dzi.

Od prawie 2 lat tankujê na Lotosie, wcze¶niej tankowa³em w Hadex. Na Lotosie w cyklu mieszanym regularnie mam spalanie na poziomie ok. 14.5L (4.0 manual, bardzo spokojna jazda, du¿o hamowania silnikiem). Zauwa¿am ¿e na stacjach Shell gaz jest du¿o dro¿szy ni¿ gdziekolwiek indziej, na jednej od d³u¿szego czasu widnieje cena 2.99. My¶licie ¿e jest sens to tankowaæ czy i tak wszystko pochodzi z jednej rozlewni? Bo benzynê i ropê Shell importuje o ile siê nie mylê.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2009
    BMW
    by³o e32 735 1986r lpg e34 535i lpg 1991,730v8 manual 1992_sekwencja jest BMW e32 735is Italian milf
    Sk±d
    rogi/krosno
    znajomy tankuje na shellu lpg i mówi ¿e wiecej km robi

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2011
    BMW
    E38 740i + Porsche Cayenne 4.5
    Sk±d
    CheÑ–mno
    Cytat Zamieszczone przez kal!ber Zobacz posta
    znajomy tankuje na shellu lpg i mówi ¿e wiecej km robi
    bo po co mia³by siê przyznawaæ , ¿e robi± go w jelenia... Wszystko idzie z jednej beczki. A odbiorca koñcowy dop³aca za markê i dobre samopoczucie ( placebo ? chyba tak mo¿na to nazwaæ)...

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar capoZe32
    Do³±czy³
    Feb 2012
    BMW
    750iL (not LPG)
    Sk±d
    Poznañ
    Blog
    4
    Powiem tak. Zrobi³em najwiêkszy b³±d i zala³em LPG w Tesco (rzekomo od BP) ... jako¶æ gazu masakryczna, silnik gas³, falowa³y obroty etc. Pojecha³em potem zalaæ LOTOS, w porównaniu do Tesco o niebo lepiej! Polecam te¿ Orlena, nie jest z³y. Je¿eli chodzi o paliwo na Shellu to rzeczywi¶cie te dro¿sze s± naprawdê dobre i zmniejszaj± zu¿ycie paliwa i poprawiaj± osi±gi paliwa (testowane na VW GOLF GTI) Co do LPG trudno mi siê wypowiedzieæ bo jeszcze nie by³o mnie staæ xD My¶lê, ¿e Shell nie zepsu³by sobie opinii i ma dobrej jako¶ci gaz i cena jest naprawdê adekwatna do jego jako¶ci. NIE POLECAM: TESCO, AUCHAN, NESTLE i inne mniejsze bo s± to naprawdê tragicznej jako¶ci paliwa zarówno LPG jak i ON oraz PB. Pozdrawiam

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2011
    BMW
    Sk±d
    CheÑ–mno
    Cytat Zamieszczone przez capoZe32 Zobacz posta
    Powiem tak. Zrobi³em najwiêkszy b³±d i zala³em LPG w Tesco (rzekomo od BP) ... jako¶æ gazu masakryczna, silnik gas³, falowa³y obroty etc. Pojecha³em potem zalaæ LOTOS, w porównaniu do Tesco o niebo lepiej! Polecam te¿ Orlena, nie jest z³y. Je¿eli chodzi o paliwo na Shellu to rzeczywi¶cie te dro¿sze s± naprawdê dobre i zmniejszaj± zu¿ycie paliwa i poprawiaj± osi±gi paliwa (testowane na VW GOLF GTI) Co do LPG trudno mi siê wypowiedzieæ bo jeszcze nie by³o mnie staæ xD My¶lê, ¿e Shell nie zepsu³by sobie opinii i ma dobrej jako¶ci gaz i cena jest naprawdê adekwatna do jego jako¶ci. NIE POLECAM: TESCO, AUCHAN, NESTLE i inne mniejsze bo s± to naprawdê tragicznej jako¶ci paliwa zarówno LPG jak i ON oraz PB. Pozdrawiam
    i jeste¶ przekonany, ¿e falowanie obrotów, ga¶niêcie silnika itp. by³y spowodowane tym, ¿e raz zatankowa³e¶ paliwo na innej stacji ? Proszê Ciê...

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Inur
    Do³±czy³
    Feb 2012
    BMW
    740iM (M60), M3 GT2
    Sk±d
    Poznañ
    Neste nie Nestle :D Chyba ¿e p³atki owsiane wsypujesz to nic dziwnego ¿e faluj± obroty :D

Koledzy a nie macie takiego odczucia ¿e na Orlenie mo¿na siê zestarzeæ zanim obs³uga przyjdzie ³askawie zatankowaæ gaz? Jeszcze jak siê po paru minutach czekania przypomni obs³udze to siê k³óc±.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar technics
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    octavia 1.9tdi ex e65 745 2002 rok ex e38 735
    Sk±d
    Szwecja
    A ja wam powiem ze w polsce paliwo to jest dramat . W polsce moj brat jezdzil na lpg srednie spalanie okolo 20 litrow silnik 4.0 m60 przyjechal do mnie do szwecji spalanie spadlo do 15 litrow przy takiej samej jezdzie . Tak samo z on nigdy nie slyszalem o jakichs problemach z wtryskami a wielu znajomych ma auta z przebiegami po 300- 400 tys .

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar capoZe32
    Do³±czy³
    Feb 2012
    BMW
    750iL (not LPG)
    Sk±d
    Poznañ
    Blog
    4
    Jestem pewien, ¿e to wina z³ej jako¶ci paliwa... Jed¼ zatankuj do pe³na. Pogadamy :)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2011
    BMW
    Sk±d
    CheÑ–mno
    Cytat Zamieszczone przez capoZe32 Zobacz posta
    Jestem pewien, ¿e to wina z³ej jako¶ci paliwa... Jed¼ zatankuj do pe³na. Pogadamy :)
    tankuje na ró¿nych stacjach. Z regu³y do pe³na. Bez ró¿nicy, przynajmniej odczuwalnej... Zarówno je¶li chodzi o spalanie jak i zu¿ycie czegokolwiek...

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    Przemol nie wiem czemu siê tak upierasz, widocznie ma³o je¼dzisz za granic±, albo po prostu nie monitorujesz tematu. Ja swego czasu je¼dzi³em du¿o s³u¿bowo po Europie i zarówno na paliwie jak i na gazie spalanie spada³o drastycznie w stosunku do paliw z Polski. Pominê ju¿ fakt jak po zatankowaniu verwy kilka lat temu na Orlenie praktycznie nie mog³em wyjechaæ ze stacji i to starym e32 750. Po zalaniu do pe³na na nastêpnym Shellu, tankujê Shella do dzi¶ bez problemów. Jako¶æ paliwa u Nas jest tragiczna, a nie tylko s³aba.
    pozdrawiam Bartek

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •