sorry że nie odpisywałem ale byłem na wyjeździe.
Na to wygląda że tak ale upwnię się u mechanika i będę w kontakcie.
na to wyglada.ale muszę sie upewnic i będę w kontakcie.
Co do konwertera to pisz na PW do Sebka.
B.-ądź M.-arce W.-ierny
Opel Signum
BMW jeszcze kiedyś kupię ;p
Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)
Ten konwerter z aukcji to moje oferta - sprzeglo hydrokinetyczne - oryginalne ZF - nowe.
Mam wszystko do tych skrzyn w oryginale - w najlepszych cenach.
Pozdrawiam, Sebek
Masz pytanie lub problem odnośnie funkcjonowania forum, współpracy ...
Proszę o kontakt ze mną .!
Odgrzeję kotleta żeby nie robić nowego tematu.
Moja 7er to E65 730i z 2003 roku z maja. W Realoem wychodzi ,że mam skrzynie 6hp19. Fizycznie pod autem na tabliczke nie patrzyłem .W związku z tym mam pytanie. Ile kosztuje cały zestaw do wymiany oleju w takiej skrzyni i ile dodatkowo tłoczki i adapter???
Mam przebieg 260000 km i obstawiam ,że olej mógł nigdy nie być wymieniony w skrzyni . Auto regularnie serwisowane do 2014 roku w DE i w 2015 roku ja go kupiłem a jak wszyscy wiemy Niemieckie serwisy oleju w ASB nie wymieniają.
Zrobiłem nią 6tyś/km i skrzynia chodzi jak nowa lecz wczoraj przy hamowaniu jak redukowała z 4 na 3 i zaraz potem z 3 na 2 (tak mi sie wydaje) to tak kopła jak by mi ktos w tył auta wjechał. Byłem w szoku lecz jeszcze potem zrobiłem z 15 km i to się juz nie powtórzyło . Fakt ,że zanim doszło do hamowania jechałem trochę głupkowato tzn przyspieszałem,hamowałem nawet dużo silnikiem i znów przyspieszałem i musiałem sie w koncu zatrzymac i taki numer mi wywinęła. Jechałem przed tym zdarzeniem odcinek około 20 km z predkościami 80km/h do 130 km/h więc olej w skrzyni był rozgrzany.
Podłączyłem INPA po powrocie do domu i całe szczescie... NO ERROR.
Czym takie zachowanie mogło być spowodowane? Pierwszy raz taki numer odwaliła.
Czy można skrzyni 6hp19 zrobić taką adaptacje jak 6hp26 poprzez trzymanie wcisnietego pedału gazu przez 25 sekund???
Czy ta skrzynia to jest dokładnie to samo co w np E90 6hp19 czy sie czymś różni ?
Czy wymiana oleju jak by to faktycznie miała byc jej pierwsza wymiana to czy nie zabije tej skrzyni ?
Pzdr miro
Edit: Dziś tj. nastepny dzien jechałem do pracy 15 km i wszystko OK. O co w tym chodzi?
Ostatnio edytowane przez miro ; 09-10-2015 o 10:11
Witaj miałem podobne objawy ale dodatkowo jeszcze były wibracje przy rozpędzaniu.
Okazało się, że szarpanie to wina sprzęgła hydrokinetycznego a te "kopnięcia" to wina mechatronika albo elektrozaworów.
Też nie było żadnych błędów.
Zdecydowałem się na wymianę sprzęgła, elektrozaworów i czyszczenie mechatronika.
Teraz wszystko jest ok nie szarpie i nie kopie przy redukcji.
Pozdr
Znalazłem coś bardzo wartościowego na innym forum do czego również przyczynił sie Sebek
http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtop...?f=15&t=258553
Bajka , taka instrukcja pozwoli laikowi zrobić coś za co czasem w warsztacie chcą krocie. Bardzo dobra robota, w 2 osoby do ogarnięcia w kilka godz. przy dobrym piwku- 2 osoba aby sie tak nie nudziło bo raczej skomplikowanego tam nic do roboty nie ma.
B.-ądź M.-arce W.-ierny
Opel Signum
BMW jeszcze kiedyś kupię ;p
Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)
Bajka ,nie Jakubie? Ja sam byłem zdziwiony widząc tak piękny elaborat. Szacun dla tamtego kolegi.
A ja zrobiłem dziś 50 km i skrzynia chodziła bardzo poprawnie. Nie mam pojecia co jej wczoraj odje..ło ? Chyba faktycznie zgłupiała przez ten styl jazdy jaki jej wczoraj zafundowałem. Poczekam i zobaczę . Jak by sie zaczęło powtarzać to instrukcje juz mamy. Mam nadzieje ze ewentualnie Sebek załatwi to co będzie potrzebne do całej operacji..?
Dzwoniłem dziś do kolegi który pracuje w BMW. 40 minut na telefonie. Sprawdzał mi całą historię serwisową . Prawie 50 wizyt w ciągu 11 lat. Szukał czy był wymieniany olej w skrzyni biegów. Niestety nie. Był wymieniany w tylnym moście ale nie w skrzyni. Oj te niemiaszki...