Witam ostatnio sczytałem błąd skrzyni czy ktoś się orientuje co to może być?
57 FGR
Label Byte 18
Output Speed
Battery Voltage
Operating hours
Witam ostatnio sczytałem błąd skrzyni czy ktoś się orientuje co to może być?
57 FGR
Label Byte 18
Output Speed
Battery Voltage
Operating hours
sławomir
Witam czy ktoś wie co to za błąd skrzyni?pozdrawiam
sławomir
FGR to coś z tempomatem.
Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
Albert Einstein
To jest jakiś problem związany z komunikacją między sterownikiem skrzyni EGS a sterownikiem silnika DME.
"Ignition Timing Intervention (signal from EGS)" -- sugeruje, że skrzynia chce od DME zmniejszenia momentu napędowego na czas przełączania biegów, ale komunikat zdaniem DME jest błędny.
Skoro błąd wystąpił tylko raz, to raczej problemu nie ma... Czasem wystarczy jakiś czynnik zewnętrzny zakłócający działanie magistrali CAN i taki błąd się pojawi.
Jak zacznie występować częściej, to trzeba będzie się tym zająć.
Skrzynie automatyczne się zużywają! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...
Kiedy ludzie przestają wierzyć w Boga, to nie jest tak, że w nic nie wierzą, ale wierzą w cokolwiek.
G. K. Chesterton
błąd wystąpił 3 razy w ciągu 2 lat,mój kolega rozwalił e38 z 95r z identyczną skrzynią i wziąłem sobie od niego sterownik EGS jest identyczny jak u mnie ale po podłączeniu skrzynia wariowała,wyskoczyło mnóstwo błędów po skasowaniu nadal wracały czy taki EGS trzeba programować ?czy inpą można to zrobić?
sławomir
u mnie zmieniałem sterownik skrzyni od anglika i nie ma żadnych błędów na jednym i drugim chodzi tak samo.
Po włożeniu innego sterownika należy skasować adaptacje w nim (adaptacje ciśnień przełączania, korekcje opóźnień włączania sprzęgieł itp.).
Kasowanie ich nie pomaga, gdy skrzynia powoli zaczyna źle pracować, ale przy wymianie sterownika jest to obowiązkowe.
Póki co jeszcze tego nie robiłem, więc nie wiem gdzie w INPA to zrobić.
Skrzynie automatyczne się zużywają! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...
Kiedy ludzie przestają wierzyć w Boga, to nie jest tak, że w nic nie wierzą, ale wierzą w cokolwiek.
G. K. Chesterton
ja kasowałem adaptacje ale w carsofcie w INPIE nie widziałem takiej opcji.
100% jest taka mozliwosc w INPie, robilem to dawnooo temu, nie pamietam gdzie ale jest.