-
Zaawansowany U¿ytkownik
Do krzywy
Je¶li rodzaj oleju nie ma znaczenia to ja siê Kolegi pytam po jak± cholerê do klimatyzacji wystêpuj± oleje o ró¿nej lepko¶ci? Zastosowanie skrajnie niew³a¶ciwego oleju do sprê¿arki to sytuacja identyczna z nalewaniem np do silnika BMW M5 oleju za 70z³/5L. Po wielokrotnym dolewaniu nie tego oleju co potrzeba a tego który jest pod rêk± oczywiste dla mnie jest,¿e ze sprê¿ark± stanie siê co¶ z³ego, ale z tym drobnym zastrze¿eniem ,¿e nie od razu..Nie mam tu na my¶li dolewania np 5ml oleju,który uprzednio zosta³ odseparowany od czynnika podczas opró¿niania uk³adu,bo to u³amek tego co jest w sprê¿arce.
Ponadto zupe³nie nie jest zrozumia³a dla mnie sytuacja, w której serwisy ka¿dorazowo (podczas ka¿dego serwisu klimatyzacji) w miejsce odseparowanych wspomnianych powy¿ej 5 ml oleju dolewaj± do uk³adu np 10ml i to w sytuacji ,gdy nie ma ¿adnych jego wycieków na zewn±trz.Co do kontroli prawid³owego odwa¿ania przez wagê (ja to nazwa³em byæ mo¿e nieprecyzyjnie "kalibracj±") to tak± wiedzê ka¿dy mo¿e sobie pozyskaæ w ró¿nych ¼ród³ach np w internecie. Dodam tylko ,¿e niedawno przyjecha³em do takiego "ziutka" ,któremu po odpompowaniu czynnika wysz³o,¿e mia³em klimatyzacjê prze³adowan± o 50%.( przed "serwisem" klimatyzacja dzia³a³a sprawnie choæ przy takim prze³adowaniu nie mia³a prawa dzia³aæ wcale) Po wpompowaniu zgodnej z naklejk± ilo¶ci czynnika R134A, z podejrzeniem,¿e jest co¶ nie tak, uda³em siê do drugiego warsztatu, a tam okaza³o siê ,¿e maszyna tego poprzedniego ,pomimo wprowadzenia w panelu sterowania w³a¶ciwej warto¶ci odmierzy³a R134A o po³owê za ma³o... Je¶li takie rozbie¿no¶ci s± dopuszczalne i do zaakceptowania to ja jestem chiñski cesarz..
W interesie ka¿dego ¶wiadomego u¿ytkownika samochodu jest posiadanie co najmniej podstawowej wiedzy m in. o klimatyzacji w swoim samochodzie choæby po to,¿eby móc "na szybko" zweryfikowaæ ,czy ten w którego rêce powierzamy swoje auto zna siê na tym co robi. Niestety, poziom wiedzy i kultury technicznej w¶ród polskich "fahofcuff" (oczywi¶cie nie generalizujê) jest gorzej ni¿ mizerny i to jest sprawa bezdyskusyjna dla ka¿dego,kto z takimi lud¼mi mia³ ju¿ do czynienia i poniós³ tego konsekwencje. Wystarczy tylko klika prostych pytañ dotycz±cych zakresu jego pracy a od razu oka¿e siê jaki poziom sob± reprezentuje..
Ostatnio edytowane przez Replay 1999 ; 15-05-2012 o 15:58
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
- Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
- Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
- Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
-
Zasady na forum