Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Poka¿ wyniki od 11 do 17 z 17

W±tek: W jaki sposób serwisy psuj± sprawn± klimatyzacjê..

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Replay 1999
    Do³±czy³
    Jan 2011
    BMW
    E65 740i
    Sk±d
    Warszawa/Skierniewice
    marek1132

Twoja wypowied¼ jest kwintesencj± tego co chcia³em u¶wiadomiæ wszystkim tym, którym wydaje siê, ¿e ka¿dy kto ma jakie¶ urz±dzenie (wymy¶li sobie taki sposób na zarabianie pieniêdzy) automatycznie jest posiadaczem niezbêdnej wiedzy do prawid³owego tzn. zgodnego ze sztuk± wykonania us³ugi serwisowania klimatyzacji. Takie bezwarunkowe zaufanie, którym obdarzane bywaj± osoby zajmuj±ce siê naszymi autami, charakterystyczne dla osób ca³kowicie nie¶wiadomych zagro¿eñ, czêsto niestety koñczy siê konieczno¶ci± poniesienia du¿ych kosztów na naprawê tego co zosta³o spaprane a udowodnienie winy serwisu w przypadku wadliwej obs³ugi klimatyzacji jest omal¿e niemo¿liwe..Samo ¿ycie nauczy³o mnie stosowaæ zasadê ograniczonego zaufania i tak± zasadê polecam stosowaæ wszystkim innym..

W Serwisie o którym wspomnia³em, na zadane przeze mnie pytanie o termin ostatniego przegl±du urz±dzenia w³a¶ciciel warsztatu odpar³, ¿e "maszynê regularnie serwisuje serwis producenta a ostatnie takie czynno¶ci mia³y miejsce przed tygodniem". Nie potrafi³ jednak w ¿aden sposób siê uwiarygodniæ w tym pokazaæ faktury choæ takow± z pewno¶ci± by otrzyma³ od serwisanta. "Fahoffcy" bardzo nie lubi± odpowiadaæ na zadawane niewygodne pytania, poniewa¿ udzielane przez nich odpowiedzi obna¿aj± czêsto ich brak kompetencji w tym co robi±..
    Ostatnio edytowane przez Replay 1999 ; 15-05-2012 o 15:06

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar kotsylwester
    Do³±czy³
    Jan 2010
    BMW
    V8 Manual
    Sk±d
    Józefów
    Mój kolega ma warsztat samochodowy i 3 lata temu zakupi³ maszynê do klimatyzacji, kupi³ jedn± z lepszych (15tys z³). Dokszta³ci³ siê w temacie z literatury i serwisuje klimê. Maszynê po gwarancji serwisuje samemu, jest przy tym tyle roboty co wymiana oleju i filtrów w samochodzie, wiêc nie stanowi to problemu dla dobrego mechanika. Podobnie ze zdiagnozowaniem wycieku, elektryki (niesprawne wentylatory). Nie raz wymienia przewody, ch³odnice, robi remont sprê¿arki. Dla mechanika klimatyzacja to nie czarna magia tylko kolejny element auta jak hamulce, zawieszenie itp. Jedyne w co siê nie bawi to naprawy ASB.

Vip Vip
    Do³±czy³
    Jun 2007
    BMW
    750iL840Ci730LiK53
    Sk±d
    Bielsk Podlaski
    Replay tobie bym nic nie zrobi³ w aucie, powiedz co sie stanie jak ktos nie serwisuje urzadzenia do klimatyzacji, twojego auta nie uszkodzi, a twoja wiedza pochodzi z tygodnika MOTOR, nie gadaj bzdur bo wiem ze nic nie wiesz
    Ostatnio edytowane przez BOSS ; 16-05-2012 o 21:50

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2016
    BMW
    E65
    Sk±d
    Bolanda
    No dobra wtr±cê siê
    To czy wiedza pochodzi z muratora albo z moto swiatu, b±d¼ motora nie usprawiedliwia faktu ¿e je¿eli kto¶ ciula to ciula
    Mnie zrobiona zedwa razy w ciula wypompowano czynnik, pozniej wpompowano i pod ko jec wpompowania us³yszaåem :
    Kurde zabraklo mi czynnika ale niech sie pan nie martwi to dobije butanem-
    kur.., to ju¿ nie mo¿na uczciwie wykonaæ us³ugi ?
    Dlatego moim zdaniem Replay 1999 ma racjê, nie musze sie znac na tym co dzieje sie z klim±, ma byæ zrobione od tego jest mechanik, jak dupa od sr...
    I po co oszukiwaæ? Kombinowaæ po polaczkowemu, a oszukam go przejazdem jest. Gratuluje podejscia do serwisowania.
    Krzywy191 czy chcia³by¶ byæ dymany przy naprawie swomego auta? Przy jakiejkolwiek naprawie na ktorej sie nie znasz ?
    Super jest robiæ ¶wiadomie w ciula, ale jak klient powie Tobie , ok nabi³e¶ 70% czynnika i za te 70% jest kasa a za reszte nie p³acê, to co zrobisz ?
    Bo takich cfaniaków to niestety przerobi³em od Supra¶la po Ole¶nicê, ja wiem co nale¿y zrobiæ, mam wójka na warunkowym - zwierze nie cz³owiek.
    Tylko po co oszukiwaæ, na nape³nianiu? Po co?

bialek
    Go¶æ
    Mam znajomego mechanika, który twierdzi, ¿e jedno naprawia ale drugie psuje aby interes w bran¿y siê krêci³. Co do klimy, to czyszczenie robiê sam. Nie jest to jakie¶ szczególnie skomplikowane.

Vip Vip Awatar kruger32
    Do³±czy³
    Jan 2012
    BMW
    BMW e38 750 il audi a8 d3 4.2tdi exlusive
    Sk±d
    Bielsko
    Dobry 5 letni kotlecik na ¶wiêta

lux_t
    Go¶æ
    MO¿e nie jest skomplikowane, ale zwróæ uwagê na jedn± rzecz - otó¿ samodzielne czyszczenie klimy nie da takiego efektu jak ozonowanie. Moim zdaniem nie ma co ¿a³owaæ tych 50 czy nawet 100 z³, za porz±dne przeczyszczenie, sprawdzenie szczelno¶ci, uzupe³nienie czynnika ni¿ samemu kombinowaæ. Podkre¶lam mo¿na, ale cenowo wychodzi to bardzo podobnie. Bo p³yn do dezynfekcji wbrew pozorom nie jest tani.
    Tutaj jeszcze czytaj we wpisie na blogu.
    Ostatnio edytowane przez lux_t ; 20-04-2017 o 09:32

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •