-
Zaawansowany Użytkownik
Do krzywy
Jeśli rodzaj oleju nie ma znaczenia to ja się Kolegi pytam po jaką cholerę do klimatyzacji występują oleje o różnej lepkości? Zastosowanie skrajnie niewłaściwego oleju do sprężarki to sytuacja identyczna z nalewaniem np do silnika BMW M5 oleju za 70zł/5L. Po wielokrotnym dolewaniu nie tego oleju co potrzeba a tego który jest pod ręką oczywiste dla mnie jest,że ze sprężarką stanie się coś złego, ale z tym drobnym zastrzeżeniem ,że nie od razu..Nie mam tu na myśli dolewania np 5ml oleju,który uprzednio został odseparowany od czynnika podczas opróżniania układu,bo to ułamek tego co jest w sprężarce.
Ponadto zupełnie nie jest zrozumiała dla mnie sytuacja, w której serwisy każdorazowo (podczas każdego serwisu klimatyzacji) w miejsce odseparowanych wspomnianych powyżej 5 ml oleju dolewają do układu np 10ml i to w sytuacji ,gdy nie ma żadnych jego wycieków na zewnątrz.Co do kontroli prawidłowego odważania przez wagę (ja to nazwałem być może nieprecyzyjnie "kalibracją") to taką wiedzę każdy może sobie pozyskać w różnych źródłach np w internecie. Dodam tylko ,że niedawno przyjechałem do takiego "ziutka" ,któremu po odpompowaniu czynnika wyszło,że miałem klimatyzację przeładowaną o 50%.( przed "serwisem" klimatyzacja działała sprawnie choć przy takim przeładowaniu nie miała prawa działać wcale) Po wpompowaniu zgodnej z naklejką ilości czynnika R134A, z podejrzeniem,że jest coś nie tak, udałem się do drugiego warsztatu, a tam okazało się ,że maszyna tego poprzedniego ,pomimo wprowadzenia w panelu sterowania właściwej wartości odmierzyła R134A o połowę za mało... Jeśli takie rozbieżności są dopuszczalne i do zaakceptowania to ja jestem chiński cesarz..
W interesie każdego świadomego użytkownika samochodu jest posiadanie co najmniej podstawowej wiedzy m in. o klimatyzacji w swoim samochodzie choćby po to,żeby móc "na szybko" zweryfikować ,czy ten w którego ręce powierzamy swoje auto zna się na tym co robi. Niestety, poziom wiedzy i kultury technicznej wśród polskich "fahofcuff" (oczywiście nie generalizuję) jest gorzej niż mizerny i to jest sprawa bezdyskusyjna dla każdego,kto z takimi ludźmi miał już do czynienia i poniósł tego konsekwencje. Wystarczy tylko klika prostych pytań dotyczących zakresu jego pracy a od razu okaże się jaki poziom sobą reprezentuje..
Ostatnio edytowane przez Replay 1999 ; 15-05-2012 o 14:58
Uprawnienia umieszczania postów