Do 740i też sie leje long life 04? na ile km on starczy?
Naturalnie ze tak, BMW LL 01 w pewnych wariantach takze podchodzi.
Wedlug BMW wymiana co 30 tysiecy kilometrow, ja bym sie jednak tego nie trzymal i wymienial max. co 15 tysiecy.
Mysle ze problemy w N62 z uszczelniaczami sa powodowane miedzy innymi tak przedluzonymi okresami pomiedzy wymianami - ale to tylko moje zdanie.
Pozdrawiam, Sebek
Masz pytanie lub problem odnośnie funkcjonowania forum, współpracy ...
Proszę o kontakt ze mną .!
Dziękuję wszystkim za komentarz w tej kwestii. W takim razie dojeżdżę do okresu wymiany i zmieniam markę oleju ale zostaję przy LL04. Jeśli to nie pomoże poszukam przyczyny problemu. pozdrawiam
Odświeżę jeszcze temat oleju. Bo szukam dogmatu odnośnie tego zagadnienia. I zadam to samo pytanie które pewnie padło tutaj wiele razy. Co ile km lub co jaki okres czasu koniecznie wymieniać olej? LL04 podobno ma starczyć na 30tyś. Ja ani E65 ani E87 do którego też leję LL04 nie przejeździłem 30tyś bez dolania oleju. Zawsze braknie kilka tyś. km więc te 30tyś to może jest przesada? Sebek pisał o 15tyś i może faktycznie to jest prawidłowy przebieg. A jak z okresem czasu? Rok?
Szukam dobrego oleju LL04 żeby dolać do mojej E65 bo też coś ostatnio wzięła. Jak oceniacie takie oleje jakie można kupić na stacjach? Niby jest LL04 ale one chyba nie będą takie wyśmienite? Szukałem na polskich stronach Addinola 5w30 żeby kupić kilka litrów ale nie znalazłem :/
30 tys to ogólnie przesada no chyba że ktoś taki przebieg robi w pół roku to nie będzie co 3 msc wymieniał oleju. 15 tys to optymalna granica w km a rok na okres ' wytrzymałości' oczywiście można go przeciągnąć bez większych obaw.
B.-ądź M.-arce W.-ierny
Opel Signum
BMW jeszcze kiedyś kupię ;p
Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)
Mam Addinola na miejscu - zglos sie prosze w poniedzialek.
Pozdrawiam, Sebek
Masz pytanie lub problem odnośnie funkcjonowania forum, współpracy ...
Proszę o kontakt ze mną .!
osobiscie polecam shell helix ultra 5w40 lub 5w30 - zrobilem na nim ok 90 tys i zero dolewek - wymiany co 22-25 tys.
w zadnym wypadku jakis 10w lub wyzej