Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 11

W±tek: Po³±czenie wêtylatora klimy....

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar maniek42
    Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    E 38 728iA/99r.
    Sk±d
    kuj...- pomorskie

Po³±czenie wêtylatora klimy....

Witam , kiedy¶ rozsypa³a mi siê wtyczka (ko³o ch³odnicy za zderzakiem przed. ) pod³±czy³em tak w sumie na "oko" i klima dzia³a,wentylator te¿ tylko ¿e za³±cza siê od razu po w³±czeniu "¶nie¿ynki" i chodzi z jedn± prêdko¶ci±. Zastanawiam siê czy tak ma byæ i czy te przewody s± odpowiednio po³±czone.
    A wygl±daj± tak:

wtyczka wentylatora- czarny , czerwony , zielony

wtyczka instalacji - czarny , br±zowy , ¿ó³to-czerwony (cienki)

Po³±czy³em je nastêpuj±co: czarny(wentylator) - br±zowy - instalacja
    zielony (wentyl.) -¿ó³to-czerwony -instalacja
    czerwony (wentyl.) - czarny -instalacja
    Czy to jest dobre pod³±czenie ???????????????? ......pozdrawiam i proszê o podpowied¼.......

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar tomgtdek69
    Do³±czy³
    Apr 2010
    BMW
    E39 540iA
    Sk±d
    S³upsk
    Pamiêtam problem krusz±cego siê tworzywa z 4-pin, ale my¶la³em ¿e 3-pin s± z innego bo nie trafi³em jeszcze na taki z rozlatuj±c± siê kostka...

Wracaj±c, z tego co pamiêtam kolorystyka przewodów wydaje mi siê ze by³a taka sama dla kostki instalacji i kostki wentylatora. Je¶li nie to cienki przewód do cienkiego, + z instalacji (wydaje mi siê ¿e w oryginalnej instalacji powinien byæ barwy br±zowej) do br±zowego przewodu od wentylatora (je¶li jest czarny to go przetrzyj ).
    V8 Garage

Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    E 38 728iA/99r.
    Sk±d
    kuj...- pomorskie
    Cienki przewód ¿ó³to-czerwony jest tylko w kostce z instalacji a przewody "3" z wentylatora s± wszystkie tej samej grubo¶ci i s± grube.Nie ma cienkiego od wentyl. Dla tego trochê mnie to dziwi, czy¿by jaka¶ "kombinacja"???... pozdro.........

Vip Vip Awatar sebobass
    Do³±czy³
    Mar 2008
    BMW
    e66 750Li
    Sk±d
    Tarnobrzeg
    Mo¿e kolego masz wentyator z przedliftu, tam wszystkie kable by³y grube.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar tomgtdek69
    Do³±czy³
    Apr 2010
    BMW
    E39 540iA
    Sk±d
    S³upsk
    Najlepiej zrób zdjêcie wentylatora (nie musisz nic demontowaæ 4-pin od razu poznamy ). Je¶li masz zrobiona "machlojkê" i pod³±czony 4-pin na sta³e (prawdopodobnie drugi bieg) to jedynym s³usznym rozwi±zaniem by³o by kupienie ori 3 pin. Jest to wielce prawdopodobne bo sam twierdzisz ¿e pracuje ci±gle tak samo.
    V8 Garage

Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    E 38 728iA/99r.
    Sk±d
    kuj...- pomorskie
    Zdjêcia zrobiê ale najpierw opiszê go moimi s³owami tak jak go widzê a wiêc : od kostki w stronê wentylatora id± trzy przewody czarny,czerwony i zielony dochodz± do niego i zielony z czarnym lec± w dó³ do wirnika a czerwony dochodzi do czego¶ takiego jak gdyby z ¿eberkami o d³. ok 5cm a z tego "czego¶" z drugiej strony wychodzi ju¿ nie czerwony tylko niebieski kabel i te¿ biegnie jak dwa pozosta³e czyli zielony i czarny w dó³ do wirnika (chyba). Tak to wygl±da po ch³opsku , mo¿e co¶ Wam to podpowie. pozro.......

Vip Vip Awatar sebobass
    Do³±czy³
    Mar 2008
    BMW
    e66 750Li
    Sk±d
    Tarnobrzeg
    No to nasz dwubiegowy wentylator z przedliftu.

Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    E 38 728iA/99r.
    Sk±d
    kuj...- pomorskie
    A podobno przed liftowe mia³y 4-ro pinowe wentylatory?

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    Ten wentylator co masz jest przedliftowy, poniewa¿ ma dwa biegi, jeden wolniejszy przez rezystor, to z ¿eberkami do ch³odzenia jak napisa³e¶, drugi normalny, pe³na moc. Wentylator po lifcie jest sterowany przez przetwornicê PWM i dlatego ma ró¿ne obroty, sterowane p³ynnie. Ten co masz mo¿esz zostawiæ w zasadzie na wolniejszym biegu i te¿ siê nic nie stanie, w tak ma³ym silniku razem z wiskiem klima siê nie zagotuje. Jednak¿e wydaje mi siê, ¿e mo¿na równie¿ spokojnie w³±czyæ siê w obieg bez rezystora i tak tam jest sterowanie PWM. Jednak¿e przyda³by siê elektryk, ¿eby dobrze pomierzy³ wszystko, a poza tym nale¿a³oby sprawdziæ, czy poliftowy nie jest czasem s³abszy od przedliftowego, tak ¿eby nie uszkodziæ stopnia steruj±cego w PWMie, tego akurat nie wiem. To w zasadzie wszystko.
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 12-05-2012 o 18:43
    pozdrawiam Bartek

Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    E 38 728iA/99r.
    Sk±d
    kuj...- pomorskie
    Dziêki za Wasze cenne informacje my¶lê ¿e prêdzej czy pó¼niej za³o¿ê wentylator poliftowy bo wyznajê zasadê ¿e w moim aucie wszystko musi byæ tak jak powinno tak jak to wymy¶li³ sobie producent. A tak jeszcze na marginesie sprawdza³em wczoraj dzia³anie tego mojego wentylatora i stwierdzi³em ¿e po kilku minutach pracy przewody zrobi³y siê ciep³e czy to normalne zjawisko? pozdro............

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •