Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 23

W±tek: kolejny raz u¿ytkownicy drogi nie patrz± w lusterka

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2007

kolejny raz u¿ytkownicy drogi nie patrz± w lusterka

Witam panowie. Z ciekawo¶ci zapytam czy czêsto spotykaj± was takie sytuacje. Lece dzi¶ sobie swoja buni± tak w granicach 150 km/h. Las idealna prosta droga, wymijam sznur samochodów a tu oczywi¶cie mistrzu fiatem brava zaje¿dza mi drogê i zaczyna wyprzedzac. Po raz kolejny musia³em hamowac z piskiem opon. Nie wiem czy tylko mnie to spotyka ale zdarzy³o mi siê to chyba 5 raz w ci±gu tego roku. Wniosek ludzie nie patrz± w lusterka :]

Vip Vip Awatar Pablo_gl
    Do³±czy³
    Nov 2007
    BMW
    E65 740d, E38 740i
    Sk±d
    Gliwice
    Ja mia³em tak ostatnio tyle, ¿e gostek C-klas± (tak nazywam cytrynkê C15D) wyskoczy³ mi prawie pod ko³a... ale by³em ju¿ na to przygotowany i klaksonem zmusi³em go do pozostania na swoim pasie... Ma³o brak³o waln±³ by pacan w traktorek, który chcia³ omin±æ... To by³o na do¶æ d³ugiej prostej i ¶wiadczy dobitnie o tym, ¿e palant nawet nie mia³ zamiaru spojrzeæ w lusterko...
    Dreams from Dreams - 7er...

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    740
    Sk±d
    wawa
    Zapraszam do londynu tu wiekszosc kierowcow nie wie do czego sa lusterka a kierunkowskazow nieuzywa wiekszosc kierowcow , zato klakson wszyscy uwielbiaja

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar Saillupus
    Do³±czy³
    Dec 2007
    BMW
    e65 760i 2003r , X5 4.6iS 2002r
    Sk±d
    Szczecin
    Blog
    6
    a po co u¿ywaæ kierunkowskazów...?
    przecie¿ siê wycieraj±
    albo trzeba je oszczêdzaæ dlatego u nas najnowsz± mod± jest w³±czenie kierunku dopiero po wej¶ciu w zakrêt :D
    by³o e38 730d 1999r, e38 750i 2000r, e53 4.4i 2001r, e46 330Ci 2001r

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    e38, M62B44TU, 2000r
    Sk±d
    Aachen

Re: kolejny raz u¿ytkownicy drogi nie patrz± w lusterka

Cytat Zamieszczone przez Rymar
    Witam panowie. Z ciekawo¶ci zapytam czy czêsto spotykaj± was takie sytuacje. Lece dzi¶ sobie swoja buni± tak w granicach 150 km/h. Las idealna prosta droga, wymijam sznur samochodów a tu oczywi¶cie mistrzu fiatem brava zaje¿dza mi drogê i zaczyna wyprzedzac. Po raz kolejny musia³em hamowac z piskiem opon. Nie wiem czy tylko mnie to spotyka ale zdarzy³o mi siê to chyba 5 raz w ci±gu tego roku. Wniosek ludzie nie patrz± w lusterka :]
    Z ca³ym szacunkiem, ale je¶li droga nie ma po prawej i po lewej stronie p³otu, to jazda po niej 150km/h to szczyt bezmy¶lno¶ci. Przy spotkaniu z dzikiem, ³osiem, jeleniem, zaj±cem mo¿e byæ nieciekawie. Nawet przy pêknieciu opony i braku barierek po obu stronach drogi. Gdyby dosz³o do wypadku i udowodniono by Ci, ¿e przekroczy³e¶ prêdko¶æ, to Ty i mistrz we Fiacie Brawa ponie¶liby¶cie za niego odpowiedzialno¶æ dok³adnie w 50%. Podejrzewam, ¿e to nie by³a autostrada, a sznur samochodów te¿ nie jecha³ 140km/h. Z takimi sytuacjami spotykam sie bardzo czêsto zarówno z pozycji kierowcy s³abszych aut jak i mocniejszych- tak naprawde bardzo trudno jest oszacowaæ we wstecznym lusterku prêdko¶æ pojazdu wyprzedzaj±cego. Do tego dochodzi fakt, ¿e w Polsce na wszystkich drogach obowi±zuj± ograniczenia prêdko¶ci.

Je¶li wiêc jest sie uczestnikiem ruchu na drodze np. z ograniczeniem do 90km/h to mo¿na domniemywaæ, ¿e inni uczestnicy nie ³ami± przepisów i te¿ poruszaj± sie z podobnymi prêdko¶ciami. Je¶li tego nie robi±, to musz± liczyæ sie z konsekwencjami. Na tym m.in. polega p³ynne poruszanie sie po mie¶cie- tak naprawde nie ma sensu ³oiæ ile wlezie na maxa od ¶wiate³ do ¶wiate³, bo czasu i tak sie nie zaoszczêdzi.
    Przyk³ad: kilka miesiecy temu by³ wypadek- kole¶ wyjecha³ z drogi podporz±dkowanej jakim¶ struclem wprost pod ko³a motocykla poruszaj±cego sie po drodze g³ównej. Wszyscy wieszali psy na kierowcy samochodu, ale do nikogo nie dociera³o, ¿e w chwili wypadku motocykl jecha³ ok 160km/h. Oczywi¶cie trzeba mieæ ograniczone zaufanie, ale nikt nie moze zakladac, ze zamiast 60 kto¶ jedzie 160km/h. Ten kto ³amie przepisy sam jest sobie winny, a przynajmniej jest wspó³winny.

Tak wiêc- noga z gazu i troche rozwagi.

Pozdro i szerokiej drogi

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2007

Re: kolejny raz u¿ytkownicy drogi nie patrz± w lusterka

Cytat Zamieszczone przez ac_kotlet
    Cytat Zamieszczone przez Rymar
    Z ca³ym szacunkiem, ale je¶li droga nie ma po prawej i po lewej stronie p³otu, to jazda po niej 150km/h to szczyt bezmy¶lno¶ci. Przy spotkaniu z dzikiem, ³osiem, jeleniem, zaj±cem mo¿e byæ nieciekawie. Nawet przy pêknieciu opony i braku barierek po obu stronach drogi. Gdyby dosz³o do wypadku i udowodniono by Ci, ¿e przekroczy³e¶ prêdko¶æ, to Ty i mistrz we Fiacie Brawa ponie¶liby¶cie za niego odpowiedzialno¶æ dok³adnie w 50%. Podejrzewam, ¿e to nie by³a autostrada, a sznur samochodów te¿ nie jecha³ 140km/h. Z takimi sytuacjami spotykam sie bardzo czêsto zarówno z pozycji kierowcy s³abszych aut jak i mocniejszych- tak naprawde bardzo trudno jest oszacowaæ we wstecznym lusterku prêdko¶æ pojazdu wyprzedzaj±cego. Do tego dochodzi fakt, ¿e w Polsce na wszystkich drogach obowi±zuj± ograniczenia prêdko¶ci.

Je¶li wiêc jest sie uczestnikiem ruchu na drodze np. z ograniczeniem do 90km/h to mo¿na domniemywaæ, ¿e inni uczestnicy nie ³ami± przepisów i te¿ poruszaj± sie z podobnymi prêdko¶ciami. Je¶li tego nie robi±, to musz± liczyæ sie z konsekwencjami. Na tym m.in. polega p³ynne poruszanie sie po mie¶cie- tak naprawde nie ma sensu ³oiæ ile wlezie na maxa od ¶wiate³ do ¶wiate³, bo czasu i tak sie nie zaoszczêdzi.
    Przyk³ad: kilka miesiecy temu by³ wypadek- kole¶ wyjecha³ z drogi podporz±dkowanej jakim¶ struclem wprost pod ko³a motocykla poruszaj±cego sie po drodze g³ównej. Wszyscy wieszali psy na kierowcy samochodu, ale do nikogo nie dociera³o, ¿e w chwili wypadku motocykl jecha³ ok 160km/h. Oczywi¶cie trzeba mieæ ograniczone zaufanie, ale nikt nie moze zakladac, ze zamiast 60 kto¶ jedzie 160km/h. Ten kto ³amie przepisy sam jest sobie winny, a przynajmniej jest wspó³winny.

Tak wiêc- noga z gazu i troche rozwagi.

Pozdro i szerokiej drogi

Rozumiem cie kolego. Ale by³a to droga z tzw. szerokim poboczem. Fiat zacz±l wyprzedzac inny samochod kiedy by³em na wysoko¶ci jego tylnego ko³a. jecha³ ok 100km/h. Rozumiem ¿e by³o ograniczenie do 90km/h ale kto z u¿ytkowników obecnych na forum je¼dzi przepisowo?

wstrz±¶niêty nie zmieszany Awatar WojtekD
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    e38 728 iA
    Sk±d
    Warszawa
    Blog
    11
    Obaj zdobyli¶cie kwalifikacjê do mandatu, jako piraci drogowi ;D ;D ;D

A tak na marginesie jak w³a¶ciciele fiatów (i nie tylko) widz± nadje¿d¿aj±c± i wyprzedzaj±c± becie, to dodaj± gazu i próbuj± siê dowarto¶ciowaæ (to takie moje spostrze¿enie) :P

Niestety rozumiem Was obu. W Polsce jest jak jest - i nie sadze zeby sie polepszylo, no chyba ze paliwo bedzie po 10PLN to drogi same opustoszeja. Mieszkalem przez jakis czas w Essen i rozumiem temat plotow. Z drugiej strony staram sie jezdzic ostroznie i nie powiem zebym w 100% jezdzil przepisowo i nie pomoze tu moje tlumaczenie ze nigdzie w Polsce 200 km/h nie przekraczam. Niestety tak jest. Ale z drugiej strony jak sie tu nie wsciec, jak (na tym weekendzie) jechalem z Pucka do Rzeszowa i po 9 godzinach "jazdy" bylem dopiero pod Radomiem. Kurcze - cos jest nie tak.

Super Moderator Awatar Anatol
    Do³±czy³
    Jun 2007
    BMW
    e38 735 iA
    Sk±d
    Warszawa
    To jest polska nie elegancja francja ......... :hah:

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar hrabia81
    Do³±czy³
    Nov 2007
    BMW
    Chwilowo brak
    Sk±d
    Polska
    rymar mam pytanie. wytlumaczyles typowi z fiata ze ma lusterka i powinien w nie patrzec? ja mialem tak kilka razy ze jakis burak wyjechal mi przed samochodem i musialem chamowac ale od czego mam prawie 300 koni pod maska dogonilem i wytlumaczylem ;) podejrzewam ze kilku napewno zmieni styl jazdy

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •