-
Zaawansowany Użytkownik
Wzorując się na rozwiązaniu z filmu Youtube https://www.youtube.com/watch?v=CsJSLx8h3Uo zamontowałem sobie na lewym środkowym wlocie powietrza mocowanie na telefon z możliwością przekręcenia pozycji pozioma / pionowa. Mocowanie montowane do nawiewu z racji iż telefony teraz maja po 5.5 a nawet 6 cali wiec widoczność i obsługa jest wyśmienita.
Podłączenie: zakupiłem dodatkowy odbiornik bluetooth wpięty do wejścia AUX samochodu, wiec można podłączyć w kilka chwil każdy telefon bądź jakiekolwiek urządzenie będące w zasięgu bluetooth dające multimedia. Koszt urządzenie około 150zl jest wielkości polowy paczki zapałek. Potrzebuje prądu z zapalniczki (gniazdo standardowe e e65 jest w podłokietniku:) ). Do sterowania ma jedynie jeden klawisz włącznik / wyłącznik. U mnie nie ma żadnej dodatkowej gały sterującej jak na tym filmie, stwierdziłem ze nie potrzebuje dodatkowego sterowania do bluetooth.
W telefonie mam automatyczne łączenie bluetooth wiec zanim dobrze usiądę i wsunę telefon w „łapki” to urządzenie jest już sparowane.
W taki sposób można mieć aktualną muzykę, filmy teledyski z telefonu dostępne w samochodzie i nie podłączać za każdym razem kabli. Łatwo sobie coś szybko w domu dograć do telefonu itd. plusów sporo:) Zmiana piosenek, teledysków, filmów, czy przewijanie wykonuje przesuwając palcem po ekranie telefonu (aplikacji do obsługi multimediów na telefon jest wiele co komu wygodne), z kierownicy sterowanie będzie działać jedynie głośniej ciszej.
Dodatkowym plusem jest iż uruchomienie w telefonie w tle Janosika daje ostrzeżenia na głośnikach, muzyka jest ładnie wyciszana, pada informacja, muzyka się pogłaśnia. Jak kogoś denerwuje można sobie to wyłączyć w Janosiku, ja uważam do za duży plus.
Podobnie z mapami google które mogą was prowadzić głosowo, na ekranie bądź uruchomione w tle, bo na pierwszym planie ekranu leci teledysk (moim zdaniem mimo świetnych map bmw, mapy google kalkulują mi trasę z uwzględnieniem korków i natężenia ruchu - często korzystam w mieście idealna sprawa i jeżeli chce się przemieszczać z włączonymi komendami na głośnikach samochodu można je włączyć bądź wyłączyć i bazować na informacjach jedynie z ekranu).
Telefon jest oczywiście sparowany również z standardowym zestawem telefonicznym BMW, wiec w każdej chwili możemy zadzwonić wybierając numer idrivem z listy, klawiszem słuchawki na kierownicy, wybierając z wysuwanej klawiatury, z zestawu komend głosowych bmw (jak komuś się to udaje:) ) bądź bezpośrednio z zamocowanego telefonu. Muzyka, film zostaje wyciszony i na głośnikach pojawia się połączenie telefoniczne przychodzące bądź wychodzące. Po zakończeniu rozmowy muzyka wraca na odtwarzanie z AUX.
Uff ale się rozpisałem…
Jak będę miał chwile to nagram i wstawię jakieś video jak to u mnie działa…
Ostatnio edytowane przez szatann ; 11-02-2015 o 11:02
Uprawnienia umieszczania postów