-
Zaawansowany U¿ytkownik
Ja za swoje siê zabiera³em ju¿ kilka razy i bez rezultatów. By³o ¼le, jest co najwy¿ej trochê lepiej.
Sporo o tym czyta³em/szuka³em, sugestie powy¿ej pojawiaj± siê niemal¿e wszêdzie wiêc pewnie sporo w nich prawdy.
Polecam przeczytaæ tu, link kiedy¶ znalaz³em na innym forum BMW w³a¶nie w odniesieniu do tego tematu:
http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=7808
-
Zaawansowany U¿ytkownik
czyli ten ¶rodek zda³by egzamin?-http://allegro.pl/plyn-czyszczacy-dimer-2kg-aktywna-piana-do-karcher-i2306123894.html
-
Zaawansowany U¿ytkownik
z tego co pisze Grabol to tak tylko jeszcze w jakiej proporcji to rozcieñczyæ dzisiaj spróbuje podzia³aæ z dimerem i dam znaæ jakie s± efekty. Ja myje nim podwozia i silniki i naprawdê jest skuteczny a z ciep³± wod± wrêcz zadziwiaj±co. My³em nim ca³y spód e38 i po wymyciu zesz³o 90 % wszelakiego brudu.
Ostatnio edytowane przez 525d ; 01-05-2012 o 10:34
-
Do¶wiadczony U¿ytkownik
Potwierdzam plyn z myjki na 10 min i ¿ó³te samo sp³ywa. Ja rozcienczylem 1:2 ale wydaje mi sie ze mogloby byc nierozcienczone.
Pasta polerska jest po to, ¿e po wyjeciu z tego srodka szkielka s± matowe i trzeba im przywrocic blask :D
-
Zaawansowany U¿ytkownik
dok³adnie wczoraj czy¶ci³em szkie³ka po dimerze zrobi³y sie matowe ale u¿y³em pasty polerskiej na polerce mechanicznej i efekt jest zdumiewaj±cy szkie³ka wygl±daj± jak nowe nie do¶æ ¿e s± bia³e to zniknê³y drobne ryski. Po po³udniu wstawiê zdjêcia.
-
Do¶wiadczony U¿ytkownik
Szkielka faktycznie staj± sie matowe, ale to dlatego, ze za du¿y roztwór stosujemy, lecz jest to nie uniknione je¶li s± bardzo ¿ó³te i wówczas Polerka mechaniczna z zielon± 3M robi robotê! :)
-
Zaawansowany U¿ytkownik
Panowie a ten ¿ó³ty nalot jest od zewnêtrznej strony czy od strony ¿arówki? Bo z zewn±trz polerka owszem ale od ¶rodka to ju¿ trochê trudniejsze bêdzie.
-
Zaawansowany U¿ytkownik
A ja mam inne pytanie odno¶nie tego czyszczenia i polerowania... jak to wygl±da od strony "¶wiecenia"... chodzi mi o d³ugie... jakby nie by³o to te szk³a s± tak zaprojektowane, aby rozprasza³y ¶wiat³o w odpowiedni sposób. Czy po takim zabiegu czyszczenia, a w szczególno¶ci polerce daje to lepsze czy gorsze rezultaty w o¶wietlaniu drogi ?
Pytam siê z tego wzglêdu ¿e d³ugie ¶wiat³a s± mi do¶æ potrzebne :) czasem je¿d¿ê w tereny górskim gdzie drogi krête a i chyba gorsze jak w Rosji :D
Chcê daæ do regeneracji odb³y¶niki bo s± delikatnie wypalone. No i zastanawia³em siê co zrobiæ w³a¶nie z tymi szkie³kami... mi nie chodzi tylko o wygl±d, ale te¿ o stronê praktyczn±... Wiêc fajnie by³oby gdyby kto¶ siê wypowiedzia³ na ten temat :)
-
Do¶wiadczony U¿ytkownik
Odb³y¶niki zawsze s± zakurzone wiêc prawdopodobnie wystarczy je¶li je wyczy¶cisz delikatnie wilgotnym miêkkim papierem toaletowym (nie dotykaj palcami).
Szkie³ka s± po prostu tym pokryte, podejrzewam ¿e na skutem temperatury wytr±ca sie z nich co¶ takiego. Nie wa¿ne - wrzucaj w koncentrat na 5-10 minut, dok³adnie sp³ucz, pasta polerska i polerka lub kontóweczka na ma³ych obrotach (obustronnie!) sp³ukujesz i s± jak nowe. Umyj i nawoskuj skromnie (!) lub poci±gnij plakiem czarne plastiki ("okulary"), z odb³y¶nikami zrób jak powy¿ej i lampy bêd± jak nowe. Nie ma tu ¿adnej filozofii :)
Nie ka¿dy o tym wie wiêc na wszelki wypadek: Lampy sa przykrêcone na 2 ¶ruby POD LAMPAMI do których dostêp u¿yskujemy przez podwa¿enie od strony nerek tych blaszek w kolorze nadwozia pod lampami. Powinny zej¶æ z plastikowych listew. delikatnie! Potem d³ugi ¶rubokrêt (nie pamiêtam na jakie ¶ruby), nakrêtki od góry, kostki z kablami i lampa wysunie siê do przodu.
Powodzenia!
-
wstrz±¶niêty nie zmieszany
¦róbki o których wspominasz to torx 20.
Rozbieranie reflektorów opisane jest m.in. w moim blogu (made by Grabol).
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
- Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
- Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
- Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
-
Zasady na forum