Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 10

W±tek: S³abo przyspiesza na gazie

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar e4r5t
    Do³±czy³
    Aug 2011
    BMW
    e38 3.0 v8 aut.
    Sk±d
    wroc³aw

S³abo przyspiesza na gazie

Witam, w styczniu za³o¿y³em instalacjê STAG ISA-2, KME-GOLD, wtryski REG Fast i w sumie od samego pocz±tku sza³u nie by³o co do zbierania, ale my¶la³em, ¿e tak ma byæ. Kilka dni temu skoñczy³ mi siê gaz i je¼dzi³em trochê na pb i odziwo jak wcisn±³em peda³ gazu do koñca auto ruszy³o jak torpeda, przed chwil± robi³em testy jad±c 50km/h i 80km/h przy tych prêdko¶ciach na LPG i wciskaj±c peda³ do koñca auto przyspiesza zredukowa³o bieg, co nie zawsze to zrobi i siê rozpêdza bez rewelacji,kick-down równie¿ nie zawsze ³apie na LPG, po chwili prze³±czy³em na PB ta sama prêdko¶æ peda³ w pod³ogê bez KD i od razu czuæ wiêkszy moment obrotowy, bo a¿ rêce z kierownicy mi podnosi³o;), auto idealnie reaguje na gaz, KD dzia³a za ka¿dym razem, teraz a¿ mi³o dawaæ gazu czuæ te konie i V8 pod mask±:) Tylko co jest nie tak z gazem, ¿e jest bardziej mu³owaty? kiedy¶ by³em ju¿ u gaziarza z tym problem to stwierdzi³, ¿e auto fajnie siê zbiera i ¿e na kompie jest wszystko ok, czasy wtrysków s± wiêksze od benzyny. Jakie obstawiacie przyczyny?
    Ostatnio edytowane przez e4r5t ; 25-04-2012 o 21:53

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2010
    BMW
    e32 m30b35
    Sk±d
    zachpom kalisz pom
    Blog
    1
    zle dobrana instalacja nie obrabia mocy i pojemnosc

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    e32 M60B30
    Sk±d
    Myszków
    To ¿e czasy wtrysku s± wiêksze od pb nie oznacza ¿e dobrze zestrojona instalacja. Ja podejrzewam ¿e za ma³± dawkê gazu dostaje. Jak ze spalaniem? Takie jak na pb czy wiêksze b±d¼ mniejsze? Tylko realne przeliczenia nie z kompa.
    Ostatnio edytowane przez Adrian1031 ; 26-04-2012 o 14:02

Do³±czy³
    Aug 2011
    BMW
    e38 3.0 v8 aut.
    Sk±d
    wroc³aw
    gazu pali 2-3l wiêcej ni¿ benzyny, ¼le zestrojona? dok³adnie mowa o podzespo³ach? przecie¿ kme gold montowany jest do 300km, komputer stag raczej dobry, wtryski maj± co¶ wspólnego z przyspieszaniem? Go¶æ niby ma pojêcie o gazie, by³em ju¿ kiedy¶ na regulacji to by³o wszystko ok:(Ja nawet nie s±dzi³em, ¿e to auto mo¿e tak zapier...;)ale to tylko na pb:/

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar brunoz
    Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    E38 740iA
    Sk±d
    Katowice
    Blog
    11
    e4r5t, te 300KM to jest teoretyczna granica. By³o ju¿ o tym mnóstwo napisane. Musia³by¶ albo mieæ dwa reduktory albo jaki¶ jeden porz±dny/mocny.

Czasy wtrysków d³u¿sze ni¿ na benzynie s± zazwyczaj na lpg. Ale i tak musz± byæ dobrane odpowiednio dla ró¿nych po¶rednich stopni obci±¿enia i obrotów. Mo¿e siê zdarzyæ, ¿e czasy wtryskiwaczy s± d³u¿sze ni¿ d³ugo¶æ cyklu i praktycznie wtryskiwacz masz ca³y czas otwarty (zapêtlony), co jest tak samo szkodliwe dla silnika (gwarantowana uboga dawka paliwa) jak i dla samych wtryskiwaczy (przegrzewanie siê cewek) oraz sterownika LPG (nagrzewanie siê tranzystorów steruj±cych wtryskiwaczami).

Teoretycznie nale¿a³oby wtedy podnie¶æ ci¶nienie reduktora i takie ustawiæ te¿ w kompie LPG. Oraz oczywi¶cie zrobiæ od nowa ca³± regulacjê/kalibracjê systemu.
    Nein! Mein Schnitzel!

Do³±czy³
    Aug 2011
    BMW
    e38 3.0 v8 aut.
    Sk±d
    wroc³aw
    w sumie to ju¿ nie wiem, czy to wina gazu, bo je¼dzi³em dzisiaj na pb i ju¿ tylko delikatnie by³o czuæ ró¿nicê, czy przep³ywomierz mo¿e mieæ du¿y wp³yw na moc? Co do ustawieñ gazu, je¶li stwierdzi, ¿e wszystko jest dobrze to co dalej?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    e32 M60B30
    Sk±d
    Myszków
    KME golda te¿ mam i powiem ¿e wiêcej jak m60b30 nie da rady obs³u¿yæ w 100%. Mog± te¿ byæ za ma³e dysze wtryskiwaczy i wtedy te¿ siê zapêtla. Go¶æ robi³ jakie¶ jazdy testowe czy tylko co¶ na kompie w warsztacie?

Kup sobie interfejs daj screny z programu bêdziemy wiêcej wiedzieæ.
    Ostatnio edytowane przez Adrian1031 ; 26-04-2012 o 21:10

Do³±czy³
    Aug 2011
    BMW
    e38 3.0 v8 aut.
    Sk±d
    wroc³aw
    by³y jazdy testowe, nawet siedzia³em za kierownic±, a on obok z kompem i mówi³, ¿e jak wciskam peda³ na maksa to nawet nie obci±¿am mocno instalacji, ¿e jeszcze nadmiar mocy jest. Wtryski niby dobra³ pod ten silnik,sam ju¿ nie wiem:/

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Koko_tuned
    Do³±czy³
    Feb 2012
    BMW
    735i e38
    Sk±d
    Kraków
    Czy "gaziarz" podczas strojenia by³ ³askaw u¿yæ sondy szerokopasmowej do strojenia istalacji? Do wypowiedzenia siê jednoznacznie co jest problemem w Twoim przypadku najbardziej przyda³yby siê wykresy sk³adu mieszanki podczas pe³nego obci±¿enia.

Pozdrawiam

Kuba
    I may make You feel, but I can't make You think...

"Make the suspension adjustable and they will adjust it wrong - look what they can do to a Weber carburetor in just a few moments of stupidity with a screwdriver"
    - Colin Chapman

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2010
    BMW
    e32 m30b35
    Sk±d
    zachpom kalisz pom
    Blog
    1
    http://lpg-forum.pl/ zaloz tu temat wszystkiego sie dowiesz

Uprawnienia umieszczania postów